Καραμανλής: O Σημίτης αδυνατεί να φέρει το νέο

Καραμανλής: O Σημίτης αδυνατεί να φέρει το νέο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη και με την επαναφορά του αιτήματός του για πρόωρες εκλογές απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής στον ανασχηματισμό, για τον οποίο σχολίασε ότι τελικά «δεν. ..έγινε». H ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης μάλλον ανακούφιση προκάλεσε στη Ρηγίλλης, καθώς ενδεχόμενη συνέχιση της στρατηγικής της ρήξης εκ μέρους του πρωθυπουργού ήταν βέβαιο ότι θα υποχρέωνε τη Νέα Δημοκρατία σε αναπροσαρμογές των επιλογών της. Για τον λόγο αυτό κύριο σημείο της κριτικής της εστιάζεται στο ότι ο κ. Σημίτης «αδυνατεί να φέρει το νέο που επικαλείται», αλλά και στην εκτίμηση ότι οι κινήσεις του δείχνουν μόνο «παιχνίδια διαδοχής και διαχείρισης της ήττας που προεξοφλεί», όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πληροφορήθηκε τον ανασχηματισμό καθ’ οδόν προς τη νομαρχία Πέλλας, όπου και περιόδευσε χθες. Το σχόλιό του διατύπωσε το απόγευμα κατά την ομιλία του στις παραγωγικές τάξης στα Γιαννιτσά: «Εδώ και δύο χρόνια, ο κ. Σημίτης κατηγορεί τους υπουργούς του σαν κουρασμένους, εδώ και δύο μήνες έθεσε την κυβέρνησή του σε διαθεσιμότητα, εδώ και δύο μέρε, προσπαθούσε να κάνει ανασχηματισμό και τελικά ούτε κι αυτό το μπόρεσε! Χρειάστηκαν μόλις 24 ώρες για να δείξει στον ελληνικό λαό, για μία ακόμη φορά, ότι αδυνατεί να φέρει το νέο που επικαλείται».

Ο κ. Καραμανλής γενίκευσε την κριτική του, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό με αφορμή την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του, ότι «ενέταξε ευθέως και απροκάλυπτα όλες τις κινήσεις του σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Προσέδωσε», συνέχισε, «επίσημα και ρητά στην περίοδο που ακολουθεί ένα καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Εθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο τη χώρα στο νεφέλωμα μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Ζήτησε ευθέως να υποταχθούν όλοι και όλα στις εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού «δικαιώνει απόλυτα τις επισημάνσεις που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες και καθιστά πιο επίκαιρη και επιτακτική την αναζήτηση λύσης με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί δεν έχει η χώρα μας την πολυτέλεια μιας εννιάμηνης προεκλογικής περιόδου».

Η διαπλοκή

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο πρόβήμα της διαπλοκής: «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να λέει ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει τη διαπλοκή και τη διαφθορά». Εάν όμως συνέβαινε αυτό, γιατί υπήρξε τέτοια έκρηξη και έκταση παρακμιακών φαινομένων τα τελευταία χρόνια;. Εάν δεν χωρίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο σε «ημέτερους και μη», γιατί παρέδωσαν τα πάντα σε μισή ντουζίνα οργανωμένα συμφέροντα, σε μονοπωλιακούς προμηθευτές και εργολάβους;».

Το πρώτο σχόλιο επί του ανασχηματισμού είχε γίνει νωρίτερα από τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλο, που δήλωσε ότι «για τον πολυδιαφημισμένο ανασχηματισμό της «μεγάλης ανατροπής» και της «ανανέωσης» έγινε πολύ κακό για το τίποτα» για να του απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας ότι «κατανοούμε την αμηχανία της Ν.Δ., η οποία συνεχώς θα αυξάνει, όσο οι προοπτικές νίκης του ΠΑΣΟΚ θα γίνονται όλο και πιο ορατές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή