«Εθνικός στόχος η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων»

«Εθνικός στόχος η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων»

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δύο χρόνια η Ελληνική Αστυνομία προετοιμάζεται εντατικά, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αρχηγός της αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος είναι αισιόδοξος.

– Σε ένα χρόνο η Ελλάδα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενα από τα βασικά θέματα της προετοιμασίας ήταν αυτό της ασφάλειας. Εχουμε πείσει για την ικανότητα διασφάλισης περιβάλλοντος ασφαλείας, δεδομένης και της διεθνούς ανησυχίας για ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε κάθε μεγάλη διοργάνωση;

– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι το κορυφαίο, παγκόσμιο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός. Εκείνη την περίοδο, θα βρίσκονται στη χώρα μας, 17.000 αθλητές και επίσημοι συνοδοί, 8.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας, 3.000 κριτές και διαιτητές, 20.000 δημοσιογράφοι και 2.000.000 επισκέπτες. Περισσότεροι από 5.000.000.000 άνθρωποι θα παρακολουθούν τους αγώνες από τις τηλεοράσεις τους. Μια διοργάνωση αυτού του βεληνεκούς, είναι πιθανόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς τρομοκρατίας. Το ενδεχόμενο αυτό, οφείλουμε να το αποτρέψουμε. Γι’ αυτό, άλλωστε, σχεδιάζουμε.

Η πολιτεία ανέθεσε την ευθύνη της ολυμπιακής ασφάλειας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα, στην Ελληνική Αστυνομία. Για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην πρόκληση αυτή, βαδίζουμε με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ενδεικτικά, τo 2001 ιδρύσαμε ειδική υπηρεσία στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), με αρμοδιότητα τον επιτελικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τη στελεχώσαμε με με ικανό και έμπειρο προσωπικό.

Παράλληλα, καταρτίσαμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα ολυμπιακής εκπαίδευσης, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει υλοποιηθεί. Περιλαμβάνει γενική εκπαίδευση 58.000 ατόμων, 80 ειδικές εκπαιδεύσεις 6.500 ατόμων σε εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού και πρακτική εκπαίδευση 26.000 περίπου ατόμων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση ενός ασφαλούς συστήματος διαχείρισης πληροφοριών και εκτίμησης απειλών, η δημιουργία του οποίου βασίζεται στην εκπαίδευση, στη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και διεθνείς συνεργασίες με σημείο αναφοράς το Ολυμπιακό Κέντρο Πληροφοριών της ΔΑΟΑ.

Για όλα αυτά επενδύουμε 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 600 εκατομμύρια, για την προμήθεια του πλέον σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, ο οποίος στο σύνολό του θα έχει μεταολυπιακή χρήση.

Πέραν τούτων, αναπτύσσουμε διεθνείς συνεργασίες, κυρίως με τις χώρες που έχουν εμπειρία από τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων ή άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων. O στρατηγικός και τακτικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, ενώ ολοκληρώνεται και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Δοκιμάζουμε με μια σειρά ασκήσεις ολυμπιακής ασφάλειας τα σχέδιά μας και όπου χρειαστεί τα βελτιώνουμε.

Δουλεύουμε συστηματικά, για να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας. Ενα περιβάλλον, στο οποίο τα μέτρα ασφαλείας δεν θα επηρεάσουν τον εορταστικό χαρακτήρα της Ολυμπιάδας.

– Τι θα μείνει ως μεταολυμπιακό όφελος στην Ελληνική Αστυνομία;

– Πρωτίστως, το μεγαλύτερο μεταολυμπιακό όφελος που θα αποφέρει η ασφαλής τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας μας, σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα να απολαμβάνει μεγαλύτερο σεβασμό και αξιοπιστία.

Βέβαια, σημαντικά μεταολυμπιακά οφέλη θα έχει και η ίδια η Ελληνική Αστυνομία. Θα διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, με πλούσια εμπειρία και ό,τι πιο σύγχρονο από πλευράς τεχνολογίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και, τελικά, τη διασφάλιση ενός ακόμη πιο ασφαλούς περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, με το υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνιών που θα προμηθευθούμε, ο αστυνομικός, ο οποίος θα επιλαμβάνεται ενός τροχαίου ατυχήματος, θα μπορεί να επικοινωνεί ταυτόχρονα, με την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να ανταποκρίνονται με ταχύτητα, διαθέτοντας τα κοντινότερα κατάλληλα μέσα και προσωπικό. Με άλλα λόγια, θα μπορεί να υπάρξει, ταυτόχρονα, συνδιαχείριση τέτοιων περιστατικών, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα την αμεσότερη ανταπόκρισή τους. Επίσης, η ρύθμιση της κυκλοφορίας με σύγχρονα μέσα, με μεταφορά δεδομένων, ήχου και εικόνας θα γίνεται συντονισμένα, με αποτελέσματα να έχουμε πολύ καλύτερες συνθήκες κυκλοφορίας, ενώ θα αποδεσμευτεί προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε άλλους τομείς του αστυνομικού έργου.

Οι μελλοντικές προτεραιότητες

– Βρεθήκατε στην «ηλεκτρική» καρέκλα του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα. Πώς θα συνοψίζατε την έως τώρα θητεία σας και ποιες είναι οι μελλοντικές προτεραιότητες;

– Πραγματικά, τα δύο τελευταία χρόνια που είμαι αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, υπήρξαν μεγάλα γεγονότα που είχαν θετικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της χώρας, στην εικόνα της Αστυνομίας, καθώς και στις σχέσεις Αστυνομίας και πολιτών. Οι επιτυχίες μας κατά της τρομοκρατίας, η απόλυτη ανταπόκριση στις σοβαρές υποχρεώσεις που προέκυψαν από την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πρόοδος του σχεδιασμού της Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, οι σημαντικές μάχες που κερδήθηκαν απέναντι στο έγκλημα, αλλά και η επίλυση σοβαρών θεμάτων που αφορούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελούν μικρούς ή μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι γεγονότα που σημαδεύουν τη θητεία ενός αρχηγού.

Πρέπει όμως να τονίσω ότι πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται ο Ελληνας αστυνομικός που επέδειξε υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κερδίζοντας επάξια την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Βρίσκεται, επίσης, η πολιτεία και η πολιτική ηγεσία. Βρίσκεται όμως και ο Ελληνας πολίτης που εμπιστεύθηκε και βοήθησε την Αστυνομία του.

Τα σημαντικά, όμως, αυτά γεγονότα έφεραν και οφέλη με ειδικό βάρος για την Αστυνομία και την κοινωνία. Ανέβηκε το ηθικό, η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση των αστυνομικών. Ταυτόχρονα, ο πολίτης εμπιστεύθηκε ακόμα περισσότερο την Αστυνομία, γεγονός που δημιουργεί πολύ καλύτερες προϋποθέσεις, για ουσιαστική και αρμονική συνεργασία, μέσα σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Η Αστυνομία σήμερα είναι πιο κοντά στον πολίτη.

Οσον αφορά τώρα τις μελλοντικές μας προτεραιότητες, θέλω να τονίσω ότι κεντρική στρατηγική μας, σκοπός και αμετακίνητη προτεραιότητα, είναι η χώρα μας να παραμείνει, μία από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Ετσι, στις βασικές μας προτεραιότητες συγκαταλέγονται η συνεχής βελτίωση της Ελληνικής Αστυνομίας ως οργανισμού και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πολίτες, η συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων Αστυνομίας – κοινωνίας – πολιτών, αναπτύσσοντας νέα κανάλια επικοινωνίας, η μέριμνα για τον Ελληνα Αστυνομικό σε θέματα, όπως είναι η εκπαίδευση, η εξειδίκευση, οι αποδοχές, οι συνθήκες εργασίες, η μείωση της εγκληματικότητας, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ανθρώπων, της λαθρομετανάστευσης και η περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Βέβαια, ύψιστη προτεραιότητα, εθνικός στόχος και πρόκληση για την Ελληνική Αστυνομία, αποτελεί η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα πετύχουμε.

Ισχυρό μας όπλο είναι η άριστη προετοιμασία, αλλά και οι δυνατότητες που έχουμε ως Ελληνες να ανταποκρινόμαστε θετικά στις μεγάλες προκλήσεις.

Μας ανησυχεί η μικροεγκληματικότητα

– Η μικροεγκληματικότητα, που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και έχει άμεση επίπτωση στη διαμόρφωση του αισθήματος ασφάλειας, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από μερικά χρόνια ύφεσης. Υπάρχει σχεδιασμός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της;

– Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης. Η εγκληματικότητα στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό φαίνεται και από τους βασικούς δείκτες απεικόνισης της εγκληματικότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν εφησυχάζουμε.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σχετική άνοδος της μικροεγκληματικότητος. Παρόμοιο πρόβλημα, ωστόσο, αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Βεβαίως και μας ανησυχεί το φαινόμενο αυτό γιατί δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας, που είναι δυσανάλογο των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου. Η Αστυνομία με συγκεκριμένα μέτρα καταπολεμάει την εγκληματικότητα και παράλληλα, εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζει μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική, με δράσεις επικεντρωμένες στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας.

Τέτοιου είδους δράσεις είναι, μεταξύ άλλων, οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες, οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, καθώς και ο Αστυνομικός της Γειτονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή