Ν.Δ.: Οι εκλογές είναι πιο κοντά

Ν.Δ.: Οι εκλογές είναι πιο κοντά

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί η άποψη ότι «δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τι κάνουμε εμείς», όμως, μετά τον ρηξικέλευθο ανασχηματισμό του κ. Σημίτη, τα χαμόγελα δύσκολα συγκρατήθηκαν στο στρατηγείο της οδού Ρηγίλλης.

Είναι βέβαιο ότι ο εξοστρακισμός του κ. Λαλιώτη είχε δημιουργήσει κλίμα ανυπομονησίας στα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία ανέμεναν «ανάλογη συνέχεια» και στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η «αντικατάσταση» του αριστερού προφίλ που εξέπεμπε ο αποπεμφθείς γραμματεύς της K.E. με τον επικεφαλής της AEKA κ. Μπίστη, προκάλεσε ανακούφιση, όπως και η ανάθεση καθηκόντων υφυπουργού στον κ. Κοντογιαννόπουλο, την οποία πρώην συγκάτοικοί του στα έδρανα της Ν.Δ. ερμήνευαν ως «απόδειξη της πενίας στελεχών στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ».

Εκφράζοντας την επίσημη γραμμή του κόμματος, ο πρόεδρος κ. Καραμανλής, συνεχίζει τις περιοδείες του και την επαφή με τις πληττόμενες από την οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως τάξεις, στέλνοντας ταυτόχρονα στα στελέχη του το μήνυμα «μην εφησυχάζετε, δεν υπάρχουν διακοπές, ο τόπος έχει ανάγκη αλλαγής και οι εκλογές είναι πλέον πιο κοντά». Παράλληλα, πυκνώνει η προβολή του αιτήματος για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα.

Ολιγωρία υπουργών

«Ο κ. Σημίτης ομιλεί για λάθη της κυβέρνησης λες και δεν είναι πρωθυπουργός. Ομιλεί για ολιγωρία των υπουργών και τους αφήνει στις θέσεις τους. O κόσμος δεν αντέχει άλλο τις εξομολογήσεις του πρωθυπουργού και τα κλάματα των στελεχών που αποπέμπονται. O τόπος χρειάζεται άλλη πολιτική και, φυσικά, άλλη κυβέρνηση». Με το ανωτέρω «μότο», τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν αρχίσει από χθες περιοδείες στην περιφέρεια αλλά και στη B’ Αθηνών, όπου οι έρευνες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

«Είναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει! O πρωθυπουργός αλλάζει τον γραμματέα του κόμματός του, προσποιείται ότι κάνει ανασχηματισμό και πιστεύει ότι οι πολίτες ασχολούνται με τα καμώματά του. Ας πάει να δει ότι στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες αγοράζουν πλέον μισό καρπούζι κι ας τους ρωτήσει αν τους ενδιαφέρει ο ανασχηματισμός ή ο μετασχηματισμός του ΠΑΣΟΚ και των υπουργών του. Οι άνθρωποι έχουν χάσει την επαφή με το περιβάλλον και νομίζουν ότι ο κόσμος ευημερεί. Δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση τόσο μακριά από τον πολίτη!». τόνισε στην «K» στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., προβλέποντας ότι «το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα σύρει τον κ. Σημίτη σε πρόωρες εκλογές».

Μέχρι το τέλος

Σχολιάζοντας τη μοναδική αλλαγή υπουργού (αυτή του κ. Ανωμερίτη), στελέχη της Ν.Δ. υποστήριζαν ότι και κατά τον προηγούμενο ανασχηματισμό ο μόνος υπουργός που αντικαταστάθηκε ήταν ο κ. Παπουτσής. «Σε δυο ανασχηματισμούς ο κ. Σημίτης αντικατέστησε μόνο τον υπουργό Ναυτιλίας. Αυτό καταδεικνύει την παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας στον συγκεκριμένο τομέα» τόνισαν κύκλοι της Ν.Δ.

Υπάρχουν, όμως, στη Νέα Δημοκρατία και οι φωνές που δεν βλέπουν πρόωρες εκλογές, αλλά πιστεύουν ότι ο κ. Σημίτης θα γαντζωθεί πλέον στην εξουσία μέχρι την τελευταία ημέρα, όχι ελπίζοντας σε εκλογική νίκη, αλλά εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που έχει για να ελέγξει το κόμμα του και να εμποδίσει πάση θυσία την εκλογή των μη εκσυγχρονιστών κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα στελέχη αυτά τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός πέτυχε να εξοβελίσει τον κ. Λαλιώτη, απαγορεύοντάς του συγχρόνως να οργανώσει την τελετή για την ενθρόνιση του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική ήττα, την οποία θέλει να διαχειρισθεί ο ίδιος, με την ολιγομελή πλέον ομάδα των εμπίστων του.

Από αύριο, αναμένεται να αρχίσει η προσαρμογή των θερινών πλάνων της Ν.Δ. στα νέα πολιτικά δεδομένα. «Το κόμμα που προσπαθεί να φτιάξει ο κ. Σημίτης μπορεί να είναι νεφελώδες, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, με τις πολλές μεταμορφώσεις και μεταλλάξεις του, αρέσκεται στη δημιουργία προπετασμάτων καπνού. Μόνο που αυτήν τη φορά η απαίτηση των πολιτών για άλλη κυβέρνηση και άλλη πολιτική, δημιουργεί συνθήκες στις οποίες δεν περνούν τα νεφελώματα, αλλά οι καθαρές και ειλικρινείς προθέσεις» δηλώνει επιτελικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., πάντως, που έχει ακούσει όλες τις ανωτέρω απόψεις, έχει δώσει το δικό του στίγμα, τονίζοντας ότι «η μάχη τελειώνει μόνο μετά το κλείσιμο της κάλπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή