Σε αναβρασμό οι «εκτός νυμφώνος»

Σε αναβρασμό οι «εκτός νυμφώνος»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «κεραυνός στο κοτέτσι» σχολίασε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς οι μεν «εκσυγχρονιστές» ή όσοι ανέμεναν την υπουργοποίησή τους είναι απόλυτα απογοητευμένοι και πικραμένοι, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούν τους «βαρόνους» του ΠΑΣΟΚ ότι «παρέδωσαν το κόμμα στον Κώστα Σημίτη χωρίς να δώσουν καμιά μάχη, και το μόνο που τους νοιάζει είναι οι καρέκλες τους». Μάλιστα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Βασιλακάκης δεν θα πολιτευτεί με το «Σημιτικό ΠΑΣΟΚ» στις εκλογές, ενώ το ίδιο σκέπτονται να πράξουν δύο ακόμη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν με τα τεκταινόμενα…

Διαβουλεύσεις

Ηδη, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις και γίνεται επανακαθορισμός στρατηγικών και στόχων, με δεδομένο ότι αποτελεί κοινή εκτίμηση πως «τελικά τον κ. Σημίτη τον ενδιαφέρει να κυριαρχήσει στο κόμμα και τίποτε άλλο». Ετσι η ανησυχία των διαφωνούντων γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ και στελέχη που στήριζαν τον πρωθυπουργό, αναμένοντας μια πράξη ανταπόδοσης, αναζητούν αλλού πλέον «κλίνη». Παράλληλα, διαστάσεις παίρνει το θέμα του Τόμας Μίλερ, δηλαδή της «απόπειρας Λαλιώτη» να συνδέσει την αποπομπή του με επιλογές των ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για αναμόχλευση του αντιαμερικανισμού που αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που εδώ και καιρό έχει λάβει τις αποφάσεις του, για ανοιχτή σύγκρουση με τον Κώστα Σημίτη, και τις εκδηλώνει δημοσίως, φέρεται να εκτιμά ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού δικαιώνουν την κριτική του, τις προβλέψεις του αλλά και τα σχέδιά του για την επομένη ημέρα, καθώς η στήριξη των υπολοίπων κορυφαίων στελεχών στον πρωθυπουργό «τους καθιστά συνυπεύθυνους για όλα. Από την πολιτική που θα ακολουθηθεί έως την ήττα». Ο Γεράσιμος Αρσένης φέρεται να είναι πολύ ανήσυχος για τις εξελίξεις και να θεωρεί πώς η «Σημιτοποίηση του ΠΑΣΟΚ» απομακρύνει την πιθανότητα της νίκης, ευνοεί την πιθανότητα αύξησης των διαρροών παραδοσιακών ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. αλλά και την Αριστερά και ως εκ τούτου οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση της παράταξης.

«Αναπαλαίωση»

Ο βουλευτής και μέλος της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Παναγιώτης Κρητικός, μιλώντας στην «Κ», χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό «αναπαλαίωση της κυβέρνησης» και αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις προβλέπει: «Οσοι νομίζουν ότι ο Σημίτης ετοιμάζει τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου είναι αφελείς. Αλλον ετοιμάζει, απλά τον χρειάζεται λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του και του ιστορικού του βάρους».

Σε αναζήτηση στρατηγικής αλλά και ρόλου βρίσκεται ο Χρήστος Παπουτσής, καθώς δεν εκπληρώθηκε η προσδοκία του για υπουργοποίησή του. Με δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό είχε στηρίξει με πάθος τον κ. Σημίτη, απογοητεύοντας έτσι τους «φίλους του από τα παλιά» και απομακρυνόμενος από την μέχρι πρότινος πολιτική του φυσιογνωμία, πλέον δεν έχει έρεισμα και κύρος στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, είναι εκτός κυβέρνησης. Ετσι, ο πρώην επίτροπος αναζητεί στρατηγική και νέες συμμαχίες, αλλά αυτήν τη φορά «οριστικά απέναντι» στον κ. Σημίτη. Βουλευτές του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών, εκτιμούν πως η αποπομπή Λαλιώτη και η τοποθέτηση του Γιώργου Πασχαλίδη (στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού εδώ και χρόνια) στον Πειραιά, στο υπουργείο Ναυτιλίας, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στον Γιώργο Πανταγιά. Πολιτικοί φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου, που πάντως δεν αποτελούν ακόμη «ομάδα» στο κόμμα, εκτιμούν πως η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη θέση του γραμματέα σε συνδυασμό με την «απόπειρα Λαλιώτη» περί Αμερικανών, θα πρέπει να κάνουν τον υπουργό Εξωτερικών «πολύ ανήσυχο». Στην πραγματικότητα, λένε, «ο Λαλιώτης τσουρούφλισε τον Γιώργο χρησιμοποιώντας μεθόδους Χρυσοχοΐδη: τον ταυτοποίησε!».

Διαρροές βουλευτών

Οπως γίνεται αντιληπτό, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ βαρύ και το μέλλον είναι άδηλο. Διότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα συνειδητών διαρροών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, σε ψηφοφορίες που είναι πια βέβαιο ότι θα προκαλέσει η Νέα Δημοκρατία. Ούτε βεβαίως η άσκηση πολύ σκληρής κριτικής στα δύο -«κόκκινα πανιά» για το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ- νέα πρόσωπα της κυβέρνησης: τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και τον Νίκο Μπίστη. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που την Παρασκευή στοιχημάτιζαν για το τι θα συμβεί εάν ο Νίκος Μπίστης κληθεί να απαντήσει στη Βουλή στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Γιατί τα «ρετάλια της Αριστεράς», όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο κ. Πάγκαλος, δεν έχουν ακόμη ξεχαστεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή