Από το σοκ της «ρήξης» στο σοκ του μη-ανασχηματισμού

Από το σοκ της «ρήξης» στο σοκ του μη-ανασχηματισμού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσα κερδίσαμε σε επίπεδο εντυπώσεων μέσω της ρήξης με τον Λαλιώτη, τα χάσαμε με τον μη-ανασχηματισμό της Παρασκευής». H παραπάνω αποστροφή υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους που στηρίζει πλήρως τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, αποτυπώνει το μεγάλο σοκ που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ ο προχθεσινός μη-ανασχηματισμός.

Ειδικότερα, στον κ. Σημίτη και στο στενό του επιτελείο καταλογίζεται ότι, πρώτον, δημιούργησαν υπέρμετρες προσδοκίες για το πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση, με την εξαιρετικά επιθετική ομιλία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στην Κεντρική Επιτροπή, στον «απόηχο» της αποπομπής του κ. Λαλιώτη. Και δεύτερον, πως με την απροθυμία του κ. Σημίτη να προβεί σε βαθιές τομές και ανανεωτικές κινήσεις και σε επίπεδο κυβέρνησης, η επιλογή του να αντικαταστήσει τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, δικαίωσε επί της ουσίας τη θέση του κ. Λαλιώτη ότι επιχειρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανισθεί ως η μοναδική αιτία για το ιδιαίτερα αρνητικό, υφιστάμενο κλίμα.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι συνεργάτες του κ. Σημίτη αντιτείνουν ότι αδίκως είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για ένα σαρωτικό ανασχηματισμό. Οπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εδώ και καιρό οι παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα να είναι οριακές, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές να αναμείνει για τρεις ή τέσσερις μήνες οι υπουργοί να ενημερωθούν για τα νέα τους καθήκοντα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Σημίτης έκλεισε τον «φάκελο» του ανασχηματισμού με τη σύνθεση η οποία και τελικώς ανακοινώθηκε ήδη από την Πέμπτη το πρωί, παρά την έντονη φημολογία ότι αρχικώς προόριζε για άλλη θέση τον υπουργό Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλο.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον, ο κ. Σημίτης είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει μπροστά και να επιχειρήσει την ανάκαμψη της κυβέρνησης, μέσω των εργαλείων πολιτικής που έχει στη διάθεσή του. Εξ άλλου, όπως αναφέρει συνεργάτης του, «εάν οι πολιτικές αρχίσουν να αποδίδουν, ουδείς ενδιαφέρεται για το ποιος θα τις έχει υλοποιήσει». Την αρχή στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο πρωθυπουργός θα την κάνει αύριο, με την ανακοίνωση του Πολιτικού Διευθυντήριου που θα αναλάβει την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης σε καθημερινή βάση.

Επίσης, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Και αμέσως μετά θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος, που θα αφορούν μεταξύ άλλων την αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Πάντως, κατά γεγική ομολογία, το κρίσιμο για την κυβέρνηση διάστημα θα αρχίσει αμέσως μετά το πέρας των θερινών διακοπών και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. O κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει εντός του θέρους την «αναθέρμανση» της οικονομίας με την ενθάρρυνση και προώθηση συγκεκριμένων κινήσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ενώ, τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ θα εξαγγείλει ένα πακέτο φιλολαϊκών μέτρων.

Ο Χάρτης Κοινωνικής Σύγκλισης

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα θα παρουσιάσει τον Χάρτη Κοινωνικής Σύγκλισης που προανήγγειλε, και ο οποίος θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για την κοινωνική σύγκλιση. Τέλος, τον Οκτώβριο ο πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει την πραγματοποίηση Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης ή Εθνικού Συμβουλίου, για την οριστικοποίηση του προγράμματος με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των προσεχών εκλογών, την οποία ο πρωθυπουργός προσδιορίζει πάντα για την άνοιξη του 2004.

Πάντως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επανέφεραν στο προσκήνιο τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σημίτης σχεδιάζει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό τον Οκτώβριο. Ενώ, ορισμένοι εκτιμούν ότι η φημολογούμενη «συμμαχία» του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου έχει ως φόντο την πεποίθηση του κ. Σημίτη ότι θα καταλάβει τελικώς κάποια υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ότι ως εκ τούτου, ήδη προετοιμάζεται το έδαφος, ώστε το ΠΑΣΟΚ να προσέλθει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με επικεφαλής τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή