Δεν αποδέχεται τετελεσμένα η Ν.Δ.

Δεν αποδέχεται τετελεσμένα η Ν.Δ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόκειται να δεχθεί «τετελεσμένα» στον εκλογικό Νόμο και την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών η Νέα Δημοκρατία. O πρόεδρος του κόμματος κ. Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα τη θέση της Ν.Δ. επί του θέματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αντίκειται στους δημοκρατικούς θεσμούς, αφού η σχετική διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής και ξεκαθαρίζει ότι αλλαγή εκλογικού Νόμου και περιφερειών μπορεί να γίνει μόνο με Νόμο και να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ για να ισχύσει από τις αμέσεως επόμενες εκλογές, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία (200 βουλευτές).

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να είναι σήμερα ιδιαίτερα οξύς στο συγκεκριμένο θέμα, όπως και κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Κύκλοι της Ν.Δ. τόνιζαν χθες ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και, φυσικά, σε τέτοιες περιόδους, οποιοδήποτε «παιγνίδι» με τον εκλογικό Νόμο και τις περιφέρειες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Την άποψη ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής των εκλογικών περιφερειών με στόχο να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, χωρίς αυξημένη πλειοψηφία είναι αντισυνταγματική, εξέφρασε χθες, μιλώντας στην «K» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος. O κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε επίσης παλαιότερη δήλωσή του. «Μόνον αδαείς θα μπορούσαν να μιλήσουν για αλλαγή περιφερειών με ισχύ από τις επόμενες εκλογές χωρίς να υπάρξει Νόμος με αυξημένη πλειοψηφία διακοσίων βουλευτών. Κάτι τέτοιο αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και καλό θα είναι να μη συζητείται καν».

Προκλήσεις

Την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «παίξει» προεκλογικά με τον εκλογικό Νόμο αλλά και να δημιουργήσει θέμα με την αλλαγή των περιφερειών αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. κ. Δ. Σιούφας μιλώντας στην Ημαθία. «Πρόκειται για προκλήσεις σε βάρος της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία σε κάθε περίπτωση θα ακυρώσει στην πράξη κάθε τέτοια προσπάθεια όχι μόνο καταγγέλλοντάς την αλλά και παρεμβαίνοντας δυναμικά», τόνισε ο κ. Σιούφας, υποδεικνύοντας στους κατασκευαστές των εν λόγω σεναρίων «να τα μαζέψουν και να πάψουν να προκαλούν».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμιζαν χθες ότι τα περί δυνατότητος αλλαγής των περιφερειών με ισχύ στις ερχόμενες εκλογές, ανεξαρτήτως του εκλογικού Νόμου, αποτελούν «προπέτασμα καπνού» σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να καλύψει τις αδυναμίες της κυβερνήσεώς του, αφού είναι δεδομένο ότι Εκλογικός Νόμος και Περιφέρειες «είναι πακέτο».

Οποτε το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε εκλογική ήττα, αρχίζει να παίζει με τον εκλιογικό Νόμο. Τώρα παίζει και με τις περιφέρειες, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα παιγνίδια αυτά δεν περνούν», δήλωσε στενός συνεργάτης του κ. Καραμανλή, τονίζοντας ότι «θεωρείται βέβαιο πως η πρώτη και μεγάλη αντίδραση που θα συναντήσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού θα προέλθει από τους βουλευττές του κόμματός του, οι οποίοι δεν επιθυμούν αλλαγή στο ισχύον σύστημα των εκλογικών περιφερειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή