Παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο

Παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογικός νόμος, πόθεν έσχες βουλευτών, «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας, είναι το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός (αρχής γενομένης από το πόθεν έσχες), προς υλοποίηση των πρωτοβουλιών που ήδη έχει αναγγείλει για ενίσχυση της διαφάνειας του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων του εκλογικού νόμου και των εκλογικών περιφερειών και αν ακόμη αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Το νέο «πόθεν έσχες» των βουλευτών, για το οποίο χθες είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, όσο και με τον πρόεδρο της Βουλής κ. A. Κακλαμάνη, φαίνεται ότι θα κινείται σε αυστηρό πλαίσιο, καθώς εκτός των άλλων θα έχει και αναδρομική ισχύ, πιθανώς και μεγαλύτερη της 5ετίας. Τον έλεγχο των στοιχείων που θα δηλώνουν οι βουλευτές θα τον αναλάβει πλέον ανεξάρτητη δικαστική αρχή -και δεν θα διενεργείται από τη Βουλή- ενώ πλέον θα προβλέπονται ρητά οι παραβιάσεις που θα οδηγούν στην έκπτωση του βουλευτικού αξιώματος.

Στις κυρώσεις που θα προβλέπονται αναμένεται να προστεθεί και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, εκείνων, που αδικαιολογήτως παρουσιάζουν. Βέβαιη επίσης θεωρείται η πρόβλεψη για απαγόρευση της συμμετοχής των βουλευτών σε of shore εταιρείες.

Ως σημαντικό μέτρο για τη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος αναμένεται να αποτελέσει και το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και πέραν της Αττικής. O πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος για το μέτρο αυτό, καθώς εκτιμάται ότι οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και οι υψηλές εκλογικές δαπάνες που απαιτούνται για την εκλογή σε αυτές, ενισχύσει σχέσεις διαπλοκής.

Το επιθυμητό φέρεται να είναι εκλογικές περιφέρειες μέχρι 4-5 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι αλλαγές σημαντικές θα υπάρξουν και στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, καθώς και στην A΄ και B΄ Θεσσαλονίκης, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αχαΐα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική αναμένεται να συγκροτηθούν 8-9 εκλογικές περιφέρειες.

Οι αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας, κατά ένα σενάριο, φαίνεται ότι θα συνοδευτούν και με αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας, που ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών παλαιότερα, προδιαγράφοντας τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, με αφορμή το γεωγραφικό επίπεδο εφαρμογής της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, διευκρίνιζε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια των νομών.

Ωστόσο επεσήμανε ότι ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης που σήμερα συγκροτείται με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε επίπεδο νομού, με τις προωθούμενες αλλαγές θα συγκροτηθεί σε επίπεδο περιφέρειας και θα ονομαστεί είτε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είτε Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Βεβαίως η σημαντικότερη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα αφορά τον εκλογικό νόμο, ο οποίος, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, αλλά και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, το νέο σύστημα θα είναι πιο αναλογικό, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αναδεικνύει και αυτοδύναμες κυβερνήσεις. H κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιωχθεί από ένα μικτό σύστημα εκλογής των βουλευτών, δηλαδή τη θέσπιση λίστας και σταυρού, αλλά και με σημαντικές αλλαγές στο «σύστημα εξομάλυνσης» που ισχύει σήμερα και αφαιρεί ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών κυρίως από τα μικρά κόμματα, αλλά και από το δεύτερο κόμμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία του πρώτου.

Σε συζήτηση φαίνεται να είναι και το πλαφόν του 3%, που χρειάζεται ένα κόμμα για την είσοδό του στη Βουλή, προς την κατεύθυνση της μείωσής του, καθώς εκτιμάται ότι το κοινοβουλευτικό μας σύστημα βελτιώνεται και με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων. Τις εξαγγελείες θα κάνει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση του υπουργεικού συμβουλίου που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή