Παραδόσεις – παραλαβές με οριστικό αντίο Μπένου από την πολιτική

Παραδόσεις – παραλαβές με οριστικό αντίο Μπένου από την πολιτική

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευχαριστιών, αλλά και πίκρας, απορίας και αιχμών πραγματοποιήθηκαν χθες οκτώ τελετές παράδοσης-παραλαβής από ισάριθμους απερχόμενους και εισερχόμενους υπουργούς και υφυπουργούς. Περισσότερο φανερά δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο αποχωρών υφυπουργός Εσωτερικών, ο οποίος και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, Αλλά και η κ. Κούρκουλα θεώρησε τον εαυτό της «παράπλευρη απώλεια» του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Πολλά τα καλά λόγια για το έργο των αποχωρούντων, όπως και πλήθος τα ευχολόγια και οι υποσχέσεις των νέων πολιτικών υπευθύνων των υπουργείων.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Εμπειρία ζωής χαρακτήρισε την τετραετή θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο απερχόμενος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης των καθηκόντων του στον μέχρι πρότινος υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Φλωρίδη. «Φεύγω με την ικανοποίηση ότι γνώρισα και συνεργάστηκα με αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με παλικαριά και αίσθημα ευθύνης βοήθησαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Σήμερα, τα σώματα ασφαλείας έχουν ανακτήσει την αξιοπιστία τους απέναντι στην κοινωνία και οι ηγέτες τους αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη Νασιάκο, τόνισε ότι αν και ανέλαβε καθήκοντα σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή κατάφερε να φτάσει σε μια πολύ μεγάλη επιτυχία όπως η εξάρθρωση της 17N, ενώ για τον αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Παναγιώτη Φούρλα δήλωσε ότι είναι πρόσωπο αγαπητό σε όλη την ελληνική κοινωνία και ότι έχει καταστήσει την πυροσβεστική αξιόμαχο σώμα. «Είναι τιμή για μένα το ότι με διαδέχεται ο κ. Φλωρίδης, ένας σύγχρονος πολιτικός με φρέσκιες απόψεις, ικανός στη διαχείριση κρίσεων, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του περαιτέρω εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του που έφερε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ψηλά στις συνειδήσεις των Ελλήνων και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. «Οι ευθύνες είναι πολύ μεγάλες καθώς διαδέχομαι έναν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, αλλά συνεχή προσπάθεια προκειμένου να διαφυλάξουμε τον σεβασμό που έχουν κερδίσει τα Σώματα Ασφαλείας».

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Σε ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η παράδοση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη στον κ. Γιώργο Πασχαλίδη. Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, που ανέλαβε χθες καθήκοντα, τόνισε ότι οι κύριοι στόχοι του είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ εκθείασε το έργο του απερχόμενου υπουργού κ. Ανωμερίτη.

Από την πλευρά του ο κ. Ανωμερίτης, αν και είναι ο μόνος ουσιαστικά υπουργός που αποπέμφηκε από την κυβέρνηση, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε του ανέθεσε τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικά οικονομικά υπουργεία το Γεωργίας και το Ναυτιλίας. «Στην πολιτική σκηνή έχω τη δική μου αυτόνομη πορεία, πολιτικά, κοινωνικά, αγωνιστικά. Ημουν πάντοτε ένας ενεργός πολίτης, μένοντας μακριά από τις ισορροπίες των εξουσιών. Μου αρκεί η ικανοποίηση της προσφοράς στην ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, στη μετεξέλιξη των θεσμών, στο κοινό καλό. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις», τόνισε.

Υπουργείο Εσωτερικών

Με μια σημαντική απώλεια, αλλά και με τα εγκαίνια μιας κυβερνητικής συνεργασίας και το βλέμμα στραμμένο στην προώθηση της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς έγινε χθες ίσως η πιο ενδαφέρουσα, σε έναν αδιάφορο ανασχηματισμό, τελετή πράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Μπένος, φανερά δυσαρεστημένος για την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα, ανακοίνωσε ότι μετά 25 χρόνια στην πολιτική δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε, ωστόσο επισήμανε ότι πρόκειται για μια απόφαση που είχε από καιρό δρομολογηθεί καθώς τον προβλημάτιζε «το σημερινό πολιτικό παίγνιο και ο τρόπος που παίζεται».

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μπένος, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης χαιρέτισαν την υπουργοποίηση του κ. Νίκου Μπίστη. «Πιστεύω», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, «ότι το πείραμα που θα γίνει εδώ στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι στην πράξη αυτό που από παλιά συζητούσαμε και λέγαμε πως θα βρούμε ένα σημείο συνάντησης ώστε να υπάρξει πρακτικά το υπόδειγμα μιας συνεργασίας που θα μπορούσε να συντελέσει στην ευρύτερη συμπόρευση».

Ομως και ο κ. Σταύρος Μπένος αποσυνέδεσε την απόφαση του για «αποχή» από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές με την υπουργοποίηση του κ. Μπίστη. «Ισως δεν υπάρχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που να ήταν τόσο κοντά στην κίνηση σας», επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Μπίστη και κατέληξε: «Πιστεύω πάρα πολύ στο φωτεινό εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που έχει ένα σπουδαίο κοινωνικό υπόβαθρο, που μένει όμως και στην πράξη αυτό να αναδειχθεί».

Οσον αφορά τον ίδιο, σε ένα κλίμα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά, ο κ. Σταύρος Μπένος κατέθεσε την εύλογη απορία του: «Ακόμα και προχθές ο πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που είπε ήταν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών… Φαντάζεστε όμως το σοκ που μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός όταν το έργο του προβάλλεται σαν το πιο αποτελεσματικό της κυβέρνησης, σαν αυτό που απαντάει στο ζήτημα της καθημερινότητας και εκείνος φαντάζει αιτία που εμποδίζει την κυβέρνηση να είναι αποτελεσματική και να συνεισφέρει στην καθημερινότητα».

«Λυπάμαι», κατέληξε ο κ. Μπένος, «αλλά αυτό το σοκ δεν μπορώ να το ενσωματώσω…». Ωστόσο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με πάθος» θα υπηρετήσει την παράταξη του, τον Κώστα Σημίτη και βεβαίως τους Μεσσήνιους.

Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών κ. N. Μπίστης, «αναλαμβάνει», όπως είπε, δύο υποχρεώσεις. H πρώτη αφορά τη συνέχιση του έργου που παράγεται στο υπουργείο και η δεύτερη την υλοποίηση επί πρακτικού πλέον επιπέδου, του συμβολισμού αυτού του ανασχηματισμού, δηλαδή τη συμμετοχή της κυβέρνησης ενός ανθρώπου του κεντροαριστερού κινήματος.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή παράδοσης παραλαβής καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Αμυνας από τον απελθόντα Λουκά Αποστολίδη στον Θεόδωρο Κοτσώνη.

Ο κ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στον Λουκά Αποστολίδη, δήλωσε ότι φεύγει με ψηλά το κεφάλι διότι προσέφερε ουσιαστικό έργο συμμετέχοντας στις οργανωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τον Θεόδωρο Κοτσώνη είπε ότι είναι παλαιός αγωνιστής στο ΠΑΣΟΚ και με τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ελλάδα.

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι λυπάται για το γεγονός ότι δεν επέλυσε όλα τα δίκαια αιτήματα των αποστράτων, ενώ ευχαρίστησε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία για τη μεταξύ τους συνεργασία.

Ο κ. Κοτσώνης δήλωσε ότι αντικαθιστά ένα φίλο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τιμή που του έκανε και πρόσθεσε ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του.

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

«Επειτα από 20 μήνες παρουσίας στο Γενικό Λογιστήριο, αναχωρώ για να αναλάβω τις ευθύνες σε ένα άλλο Υπουργείο. Οταν ήρθα εδώ, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου μου υπενθύμισαν ότι εδώ υπάρχει μια μακρά παράδοση υφυπουργών, οι οποίοι, εφόσον τα καταφέρνουν, στη συνέχεια γίνονται υπουργοί», είπε ο Γ. Φλωρίδης συγκινημένος κατά την τελετή παράδοσης. «Οι τελευταίες παρουσίες εδώ ήταν του Αλέκου Παπαδόπουλου, στη συνέχεια του κ. Χριστοδουλάκη, στη συνέχεια του κ. Δρυ, εγώ είμαι ο τέταρτος στη σειρά. Εύχομαι ο πέμπτος να είναι ο Νίκος ο Φαρμάκης».

«Αισθάνομαι λίγο περίεργα, πρέπει να σας πω. Είναι ένα αντικείμενο έξω από τα καθήκοντα που άσκησα μέχρι σήμερα και ας λέει ο Νίκος ο Χριστοδουλάκης ότι γνωρίζω τα 4/5 του προϋπολογισμού κ.λπ.», είπε με τη σειρά του ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Φαρμάκης.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων του νέου υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη. «Οποιοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, όποιοι αισχροκερδούν σε βάρος του Ελληνα πολίτη να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντι τους πρόσωπα που δε θα συμβιβαστούν σε καμία περίπτωση μαζί τους», τόνισε στη χθεσινή εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής. Το βάρος των προσπαθειών του θα δοθεί στη συγκράτηση των τιμών και την προστασία του οικογενειακού εισοδήματος, καθώς όπως είπε «η ανακούφιση των καταναλωτών» είναι για τον ίδιο το «μεγάλο στοίχημα». Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που του εμπιστεύθηκε «σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο αυτόν τον κρίσιμο θώκο», δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι τυχερός που θα συνεργαστεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο προκατοχός του κ. Χρήστος Θεοδώρου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε στο διάστημα των 20 μηνών της θητείας του στο υπουργείο Ανάπτυξης. O υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον στενό -όπως ανέφερε-συνεργάτη του κ. Θεοδώρου, καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό λέγοντας ότι θα δουλέψουν από κοινού με συλλογικότητα για μία ανταγωνιστική αγορά και για τη στήριξη του Ελληνα πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή