Διευθυντήριο-λάιτ λόγω αντιδράσεων

Διευθυντήριο-λάιτ λόγω αντιδράσεων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σύννεφα σωρεύονται τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι προσδοκίες για μια δυναμική αντεπίθεση του κ. K. Σημίτη που δημιούργησε η αποπομπή Λαλιώτη διαψεύσθηκαν τάχιστα από τις άτολμες κινήσεις του πρωθυπουργού σε επίπεδο κυβέρνησης.

Υπό το βάρος της διάψευσης των προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Σημίτης επιχείρησε χθες να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση. O πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να αποπέμψει όποιον υπουργό προκαλεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος ή υιοθετεί πρακτικές και συμπεριφορές που δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Ομως, η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Σημίτη σε καμία περίπτωση δεν αναίρεσε την αμηχανία που έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ το εξαιρετικά περιορισμένο εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Και κυρίως, η επιλογή του να μη δώσει θεσμική υπόσταση στο «πολιτικό διευθυντήριο» στο οποίο είχαν επενδυθεί τα μέγιστα σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να αποκτήσει ενιαίο βηματισμό και έκφραση σε όλα τα μείζονα θέματα.

Περί διευθυντηρίου

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χθες διέψευσε ότι το συγκεκριμένο όργανο θα λειτουργήσει έστω και ατύπως: «Επειδή διάβασα ότι πρόκειται να αποφασίσουμε κάποιο διευθυντήριο, διευθυντήρια δεν πρόκειται να υπάρξουν. Δεν χρειάζονται. Το υπουργικό συμβούλιο και η κυβερνητική επιτροπή θα συνεδριάζουν τακτικά», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σημίτη.

Πάντως, επί της ουσίας, η «διάψευση» του πρωθυπουργού εν μέρει ήταν «διπλωματική» και αποσκοπούσε στο να κατευναστούν οι αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών τα οποία δεν μπορούσαν να δεχθούν τη λειτουργία μιας πανίσχυρης επιτροπής, στην οποία τα ίδια δεν θα είχαν συμμετοχή. O κ. Σημίτης αντ’ αυτού, λοιπόν, προχώρησε στη συγκρότηση δύο άτυπων οργάνων. Στο πρώτο, που θα συνέρχεται μία φορά την εβδομάδα, θα μετέχει ο ίδιος, ο γραμματέας του κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδης και ο κάθε φορά αρμόδιος υπουργός ώστε να υπάρξει συντονισμός κυβέρνησης – κόμματος. Και το δεύτερο, με την ευθύνη του υπουργού Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκη -ο οποίος προβλεπόταν να μετέχει στο πολιτικό διευθυντήριο- θα αναλάβει τη διαμόρφωση της Χάρτας Κοινωνικής Σύγκλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιλογή του κ. Σημίτη δεν οφείλεται μόνο στις προαναφερθείσες αντιδράσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών για τη συγκρότηση του διευθυντηρίου, αλλά επίσης στο γεγονός ότι και ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν απρόθυμος να μετάσχει σ’ αυτό.

Αντίθετος εξ άλλου με τη συγκρότηση του διευθυντηρίου εφέρετο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, που δήλωσε χθες ότι «η προσπάθεια είναι να λειτουργήσουν οι θεσμοί με έναν τρόπο και στο κόμμα και στην κυβέρνηση, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής και του πολίτη». Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου στήριξε για μία ακόμη φορά τις πρόσφατες επιλογές του πρωθυπουργού, ενώ αναφερόμενος στον πρώην γραμματέα κ. K. Λαλιώτη ανέφερε πως «ο Κώστας θα έχει πάντα θέση κοντά, μέσα, και με δυναμισμό σε όλους τους αγώνες του κόμματος».

«Ατολμία» – ηττοπάθεια

Πάντως, η «ατολμία» που επέδειξε ο πρωθυπουργός μετά την αποπομπή του κ. Λαλιώτη έχει οδηγήσει στη σταδιακή επιστροφή του κλίματος ηττοπάθειας στο ΠΑΣΟΚ. Και πλέον, όλοι αναμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει το νέο «μοντέλο» διακυβέρνησης, με τον κ. Σημίτη να εποπτεύει προσωπικά και σε καθημερινή βάση όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης και τον κ. M. Χρυσοχοΐδη -που ήδη εγκαταστάθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη- να αναλαμβάνει το ρόλο του συνδετικού κρίκου κυβέρνησης και κόμματος. Σημειώνεται, τέλος, ότι την προσεχή εβδομάδα ο κ. Σημίτης θα λάβει τις αποφάσεις του για τη σύνθεση του νέου επικοινωνιακού οργάνου της κυβέρνησης, ενώ θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις του «πρωινού καφέ», που θα έχουν όμως αποκλειστικό αντικείμενο τη διαμόρφωση του προγράμματος του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή