Υψηλές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

Υψηλές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι εφετινές βαθμολογίες των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, καθώς -ποσοστιαία- πολλοί περισσότεροι κατάφεραν να περάσουν το όριο της βάσης (απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στα περιζήτητα τμήματα της Αρχιτεκτονικής και στα υπόλοιπα σχετικά τμήματα TEI). Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην άνοδο των βάσεων εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα, με δεδομένο ότι και οι βαθμολογίες στα μαθήματα γενικής παιδείας και κατεύθυνσης ήταν φέτος καλύτερες σε σχέση με το 2002.

Αντίθετα, στα Αγγλικά, το ποσοστό των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση αυξήθηκε, ενώ μειώθηκε και το κρίσιμο ποσοστό όσων έγραψαν πάνω από 15. Αυτό -σε συνδυασμό με τη σχετική βελτίωση των επιδόσεων στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης- αναμένεται να δώσει μικρή ώθηση στις βάσεις εισαγωγής στα δύο αγγλικά τμήματα της χώρας (στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα, καλύτερα πήγαν φέτος συγκριτικά με πέρυσι όσοι εξετάστηκαν στα Γαλλικά, στα Ιταλικά και στα μουσικά μαθήματα, ενώ χειρότερες ήταν οι επιδόσεις στα Γερμανικά και στα Ισπανικά.

Ειδικότερα, στο Ελεύθερο Σχέδιο το 66,53% των υποψηφίων ξεπέρασε τη βάση σε σχέση με 60,54% πέρυσι. Πάνω από 15 βαθμολογήθηκε φέτος το 16,11% ενώ πέρυσι το 12,93%. Στο Γραμμικό Σχέδιο πάνω από τη βάση βαθμολογήθηκε φέτος το 77,36%, έναντι του 67,70% πέρυσι. Πάνω από 15 πήρε το 39,67% των υποψηφίων (πέρυσι το 32,58%).

Στα Αγγλικά, το όριο της βάσης ξεπέρασε φέτος το 46,74% σε σχέση με 60,54% πέρυσι. Μεταξύ 15 και 20 βαθμολογήθηκε φέτος το 14,67%, ενώ πέρυσι το 24,89% των μαθητών.

Στα Γαλλικά φέτος το 66,62% ξεπέρασε τη βάση (54,07% πέρυσι), ενώ το 19,35% έγραψε πάνω από 15 (17,50%, πέρυσι).

Μείωση του ποσοστού όσων ξεπέρασαν τη βάση (38,15% φέτος, 41,87% πέρυσι) σημειώθηκε στα Γερμανικά. Το ποσοστό των καλών βαθμολογιών πάνω από 15 κατέγραψε μικρή πτώση (11,58% φέτος, 12,18% πέρυσι).

Ιδιαίτερη βελτίωση παρουσιάστηκε στα Ιταλικά τόσο στις βαθμολογίες πάνω από τη βάση (60,75% φέτος, 50% πέρυσι) όσο και σε εκείνες πάνω από 15 (20,88% φέτος, 12,08% πέρυσι).

Στα Ισπανικά, ήταν λιγότερο καλή η χρονιά φέτος σε σχέση με την πολύ καλή περσυνή (91,07% ξεπέρασε τη βάση πέρυσι, 85% φέτος). Επίσης, μειώθηκαν οι υποψήφιοι στις βαθμολογικές κλίμακες άνω του 15 (43,75% φέτος, 66,06% το 2002).

Τέλος, σημαντικά καλύτερα πήγαν όσοι εξετάστηκαν στα μουσικά μαθήματα. Στην Αρμονία, το 47,86% βαθμολογήθηκε πάνω από τη βάση (43,14% πέρυσι) ενώ στον Ελεγχο των Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, που αντικατέστησε το Μουσικό Κείμενο, το 78,70% πήρε βαθμολογία πάνω από τη βάση (46,12% πέρυσι).

Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων απεστάλησαν από χθες στις αρμόδιες Διευθύνσεις και αναμένεται έως και σήμερα να έχουν αναρτηθεί σε όλα τα λύκεια.

Τέλος, από σήμερα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των αποφοίτων TEE, οι οποίοι συμμετείχαν στις ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις διεκδικώντας μία θέση στα ΤΕΙ.

Πώς θα συμπληρώσετε το μηχανογραφικό

Ενώ ήδη οι υποψήφιοι για AEI και TEI έχουν καταστρώσει τα σχέδιά τους για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε χθες τα όσα τυπικά οφείλουν να γνωρίζουν για την υποβολή του:

– Πρέπει να υποβληθεί από 14 έως 25 Ιουλίου. Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία και μετά την παρέλευσή της δεν μπορεί να κατατεθεί ή να τροποιηθεί για κανένα λόγο μηχανογραφικό δελτίο.

– H προθεσμία ισχύει για τελειόφοιτους και απόφοιτους των εφετινών Πανελληνίων, καθώς και για τους αποφοίτους των ετών 2002, 2001, 2002 που δεν εξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου.

– Μέσα στην ίδια προθεσμία, επίσης, πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους οι απόφοιτοι εσπερινού Ενιαίου Λυκείου και οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου, που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης.

– Το μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλεται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στην επιτροπή που συγκροτείται στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο υπάγεται το λύκειο αποφοίτησης ή το λύκειο που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

– Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους. Αν το απολυτήριο είναι από ξένο σχολείο και το σχολείο αυτό λειτουργεί στο εσωτερικό συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου στην Ελλάδα. Αν το σχολείο λειτουργεί στο εξωτερικό συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας.

– Μαζί με το μηχανογραφικό πρέπει να υποβληθεί φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης με τους βαθμούς πρόσβασης, το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου. Δεν θα παραλαμβάνεται το μηχανογραφικό εάν δεν επιδειχθεί η πρωτότυπη βεβαίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή