Απλή αναλογική, ζητεί η Αριστερά

Απλή αναλογική, ζητεί η Αριστερά

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα της Αριστεράς, το KKE και το ΔΗΚΚΙ, απέρριψαν αμέσως μετά το πέρας της πρωθυπουργικής ομιλίας, την πρόταση του κ. Κώστα Σημίτη να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος, που αποσκοπεί στην αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος. Τόσο η Κεντρική Επιτροπή του KKE όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την άποψη τους, το μόνον υγιές και έντιμο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, λίγους μάλιστα μήνες πριν από τις εκλογές, είναι εκ του πονηρού.

Υποκριτικά τα περί διαφάνειας

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το KKE υποστηρίζει ότι «παραμένει σταθερά υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Δεν το διαπραγματεύεται έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος ούτε συμμετέχει σε συζητήσεις για κάποιες αλλαγές». Το KKE υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι τα περί διαφάνειας που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι προωθεί είναι υποκριτικά.

Στη δήλωσή του, ο κ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση μιλάει «υποκριτικά και γενικόλογα για τη διαφάνεια στην πολιτική όταν η ίδια, με τους νόμους που υπάρχουν, αποκλείει κόμματα από τα ΜΜΕ».

Για τον κ. Τσοβόλα και το ΔΗΚΚΙ αποδεκτό είναι «ένα και μόνον εκλογικό σύστημα, η γνήσια, απλή αναλογική χωρίς περιστροφές. Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού λίγους μήνες πριν από τις εκλογές».

Τέλος, η AEKA επανέφερε την πρόταση για υιοθέτηση του «γερμανικού μοντέλου» σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, ενώ αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες», τις χαρακτήρισε σημαντικές αλλά επισήμανε πως σημαντικότερος είναι ο ουσιαστικός έλεγχος για την υλοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή