Διαφωνία Βενιζέλου, επιφυλάξεις Ακη

Διαφωνία Βενιζέλου, επιφυλάξεις Ακη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαφωνία του υπουργού Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλου για την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και οι προσεκτικά διατυπωμένες επιφυλάξεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλου για το ενδεχόμενο κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών έδωσαν τον τόνο στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που έλαβαν το λόγο στήριξαν τις επιλογές του πρωθυπουργού υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο που δεν θα οδηγεί την κοινή γνώμη στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί την ήττα στις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποστείλει στον κ. Σημίτη αναλυτικό σημείωμα για τις απαιτούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, εμφανίσθηκε να διαφωνεί με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Υπάρχει κίνδυνος να περεξηγηθούν οι πρωτοβουλίες μας, εφ’ όσον η Ν.Δ. αρνείται την αλλαγή του και η Αριστερά θέλει την απλή αναλογική», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, που πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη των σεναρίων περί σύντομης δεξιάς παρένθεσης». O κ. Παπαντωνίου τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών και της υιοθέτησης του «γερμανικού μοντέλου». O κ. Τσοχατζόπουλος διατύπωσε επιφυλάξεις για την προοπτική κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως επίσης και ο κ. Καστανίδης. H κ. Βάσω Παπανδρέου, αν και τάσσεται παγίως υπέρ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι συχνά η διαπλοκή είναι ευρύτερη στις μικρές εκλογικές περιφέρειες. Ενώ, ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε πως πρέπει να γίνει έλεγχος της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς των βουλευτών, αλλά να μην υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να πλήξουν την πορεία του Χρηματιστηρίου. O κ. Ευθυμίου τόνισε πως πρέπει να καταστεί σαφές ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν συνδέεται με την προοπτική ήττας, αλλά και να μεταδοθεί προς την Αριστερά ότι το νέο σύστημα θα είναι αναλογικότερο.

Η διαφθορά στο Δημόσιο

Ο κ. Φλωρίδης τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του πρωθυπουργού, αλλά υπογράμμισε ότι παράλληλα προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, θέση με την οποία συμφώνησαν οι κ. Γιαννίτσης και Καστανίδης. O κ. Ρέππας ζήτησε οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να ενταχθούν σε έναν ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό και προέβλεψε ότι θα υπάρξει πίεση της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές, ενώ ο κ. Βερελής επισήμανε την ανάγκη οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα να υπηρετούν την ανανέωση. Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου, πρέπει να ολοκληρώσει την πρωτοβουλία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή