Κρίση κορυφής στο Μέγκα, φεύγει ο Χατζηνικολάου

Κρίση κορυφής στο Μέγκα, φεύγει ο Χατζηνικολάου

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρένα ρωμαϊκού αμφιθεάτρου μετατρέπεται η ιδιωτική τηλεόραση -και οι μονομάχοι είναι άνω των δύο. H τελευταία καυτή είδηση είναι η χθεσινή παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, η οποία δεν αποτελεί απλώς μια καμπή στην καριέρα του γνωστού δημοσιογράφου, αλλά αντανακλά την κρίση και τον άγριο ανταγωνισμό που μαίνεται στο ευρύτερο τηλεοπτικό πεδίο και ειδικότερα στο κανάλι των τεσσάρων εκδοτών, οι οποίοι φαίνονται να ενδιαφέρονται ζωηρά όχι μόνο για την τηλεοπτική πίτα καθεαυτή, αλλά και για τα παράπλευρα οφέλη της. Ταυτόχρονα, η ρήξη αυτή σηματοδοτεί ευρύτερες πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς κάποιοι από τους συνεταίρους του καναλιού δείχνουν να έχουν επιλέξει τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης -και προφανώς η παραμονή του κ. Χατζηνικολάου στη θέση του δεν τους εξυπηρετεί.

Η παραίτηση του μέχρι χθες γενικού διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης του καναλιού ήταν η απάντηση σε μια σειρά από κινήσεις στη σκακιέρα του Mega, που οδήγησαν σε ρουά ματ. Χθες, γύρω στις οκτώ το βράδυ, δημοσιοποιήθηκε μια εύγλωττη δήλωση του κ. Χρήστου Δ. Λαμπράκη, μέλους του Δ.Σ. του Mega. Και μόνον το γεγονός ότι ο κ. πρόεδρος του ΔΟΛ δεν συνηθίζει να κάνει δημόσιες δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στα MME και ιδιαίτερα στο Mega, υπογραμμίζει τη στρατηγική βαρύτητα αυτής της κίνησης.

«Μελέτη αναδιοργάνωσης»

Στο κείμενο αναφέρεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Mega «προβαίνει σε μελέτη αναδιοργάνωσης των προγραμμάτων του καναλιού, έτσι ώστε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο να γίνει έναρξη ανανεωμένης σειράς προγραμμάτων, ενημερωτικών, ψυχαγωγικών και εμπορικών. Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης του ενημερωτικού τομέα, με συνεργασία των κ. Χατζηνικολάου (που παραμένει γενικός διευθυντής ειδήσεων), Παπαχελά, Πρετεντέρη, Παναγιωτόπουλου, Λιαρέλλη και Δελατόλα, θα συζητούνται και θα προετοιμάζονται από κοινού, επί καθημερινής βάσεως (και όχι όπως εσφαλμένα εγράφη, «όποτε κριθεί σκόπιμη» η συζήτηση αυτή) τα θέματα στρατηγικής και αξιολόγησης των ειδήσεων, έτσι ώστε η κάλυψη να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη, εν όψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου».

Τέσσερα είναι τα «ζουμερά» στοιχεία αυτής της δήλωσης, που τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια του μέχρι χθες ισχυρού ανδρός του Mega. Πρώτον, ο κ. Λαμπράκης «ξηλώνει» μερικά από τα γαλόνια του κ. Χατζηνικολάου, αφού τον χαρακτηρίζει «γενικό διευθυντή ειδήσεων» παραλείποντας το «και ενημέρωσης». Δεύτερον, ανακοινώνεται επισήμως η σύνθεση του εξαμελούς «διευθυντηρίου» (το οποίο από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε), στο οποίο ο κ. Χατζηνικολάου εμφανίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων και όχι ως επικεφαλής. Τρίτον, μέχρι χθες ο κ. Χατζηνικολάου επέμενε στο «όποτε κριθεί σκόπιμη» η λειτουργία της διευθυντικής ομάδας, αποφεύγοντας να υιοθετήσει τον ακανθώδη όρο «επί καθημερινής βάσεως», ενώ επεφύλασσε για τον εαυτό του το δικαίωμα του «κάστινγκ», δηλαδή της επιλογής των προσώπων. Και τέταρτον, η αναγνώριση ότι η επικείμενη προεκλογική περίοδος επιβάλλει νέες ισορροπίες και προτεραιότητες.

Μιάμιση ώρα αργότερα, δημοσιοποιήθηκε δήλωση του Χρήστου Τεγόπουλου, προέδρου του Δ.Σ. του Mega, με την οποία εκείνος ουσιαστικά εκθέτει τον συνεταίρο του στο κανάλι: «Καμία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει ληφθεί για το θέμα της αναδιοργάνωσης. Το Δ.Σ. έχει πρόσφατα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον γενικό διευθυντή ειδήσεων κ. Νίκο Χατζηνικολάου».

Ο εκδότης του «Εθνους» κ. Γιώργος Μπόμπολας δεν αντέδρασε μέχρι αργά χθες βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί, μέσω του Πήγασου, προέβη σε αγορές μετοχών του Τηλέτυπου, ύψους 1,17% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι, το ποσοστό συμμετοχής του Πήγασου στην εταιρεία του Mega ανέβηκε στο 20%. H άνοδος είναι θεαματική, αν λάβουμε υπόψη ότι από τον Φεβρουάριο του 2003 αύξησε το μερίδιό του κατά 7%.

Το έμαθε το πρωί

Ο κ. Χατζηνικολάου, λοιπόν, είναι παρελθόν για το Mega. Κι επειδή η καλή, όπως και η κακή ημέρα από το πρωί φαίνεται, εμφανίστηκε μαυροντυμένος από την κορυφή ώς τα νύχια στην «Αίγλη», κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος του Mega για τη νέα σεζόν. Είναι προφανές ότι η μονοχρωματική αυτή επιλογή δεν ήταν τυχαία, αλλά έκρυβε ένα συμβολικό περιεχόμενο, αφού η παραίτησή του είχε ήδη επιδοθεί νωρίς χθες το πρωί στον Χρήστο Λαμπράκη. Το κείμενο είχε συνταχθεί το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά την «ηλεκτρισμένη» συνεδρίαση του Δ.Σ. του Mega, κατά την οποία ο κ. Χατζηνικολάου αντιμετωπίστηκε, τουλάχιστον εξ ορισμένων από τους παρόντες, ως υπαίτιος των χαμηλών επιδόσεων του καναλιού. Σε χθεσινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Χατζηνικολάου αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, υποσχόμενος «ες αύριον τα σπουδαία», αναμένοντας, προφανώς, τις κινήσεις όλων των «παικτών» της τετραρχίας του Mega.

To γενικότερο προβάδισμα του ANT1, ιδίως στα δελτία ειδήσεων, δημιούργησε μια «κρισιακή βάση», που στάθηκε μία από τις αφορμές για τα χθεσινά γεγονότα, τα οποία έχουν σοβαρότατη πολιτική διάσταση και προαναγγέλλουν γενικότερες «μιντιακο-πολιτικές» ανακατατάξεις. Σε αντίθεση με τον καρατομηθέντα κ. Λαλιώτη, ο κ. Χατζηνικολάου απέφυγε τις αναφορές στη θυσία της Ιφιγένειας. Πληροφορίες τον θέλουν να αναχωρεί για διακοπές μετά της καλής του (πάντως όχι στα Δολιανά) μέχρι να αποφασίσει για την επόμενη τηλεοπτική του στέγη, που πιθανότατα θα είναι ο Alpha του κ. Κοντομηνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή