Αποκλιμάκωση έντασης για «Πίρι Ρέις»

Αποκλιμάκωση έντασης για «Πίρι Ρέις»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεξήχθη χθες στην Αθήνα ο 12ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιου Σκοπελίτη και του Τούρκου ομολόγου του πρέσβη Ουγούρ Ζιγιάλ. Αποκλειστικό αντικείμενο των συζητήσεων, για την ουσιαστική πορεία των οποίων τηρείται το απόρητο, ήταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, σχετικά με το οποίο καταβάλλεται προσπάθεια να καταστεί δυνατόν να καταλήξει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Αγκυρα και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποια πρώτα αποτελέσματα σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για την από κοινού παραπομπή του θέματος στη Χάγη.

Ομως, ενώ από τη μία πλευρά η υφαλοκρηπίδα αποτελεί αντικείμενο διπλωματικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, την ίδια ώρα αποτελεί και πηγή έντασης, η οποία, πάντως αποκλιμακώνεται και έχει ως επίκεντρο το ωκεανογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις», που είχε αποπλεύσει προχθές από το λιμάνι του Κεραμεικού απέναντι από τη Ρόδο όπου βρισκόταν από την περασμένη Παρασκευή.

Το σκάφος δεν επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ. Αρχικά, προχθές, βρέθηκε στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κω. Χθες, παρεξέκλινε εντελώς της προαναγγελθείσης πορείας του, η οποία είχε προκαλέσει την ελληνική αντίδραση, καθώς αφενός περιελάμβανε στίγμα που περιέχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και, αφετέρου, δημιουργούσε ανησυχίες για ιζηματογενείς έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, κάτι που απαιτεί την άδεια του παράκτιου κράτους, αν και οι Τούρκοι δεν δέχονται ότι έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.

Μπήκε στο Τσεσμέ

Το «Πίρι Ρέις» δεν κατευθύνθηκε τελικά προς την ελληνική θαλάσσια περιοχή των «Καλογήρων», αλλά συνέχισε βόρεια, πλέοντας κατά μήκος των τουρκικών ακτών προς βορρά και μπήκε στο λιμάνι του Τσεσμέ όπου και παραμένει.

Πάντως, σε συνέντευξή του (στον ANTENA) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία επιβάλλει σε μας μια εγρήγορση αυξημένη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις κινήσεις του «Πίρι Ρέις» και ασφαλώς θα αντιδράσουμε αν παραβιάσουν και τον εθνικό θαλάσσιο χώρο». Αναφερόμενος στη στελέχωση των μονάδων, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης και επάνδρωσης σε άλλες μονάδες, αλλά στις μονάδες αιχμής στο Αιγαίο και τη Θράκη υπάρχει πληρότητα 100%», ενώ, ως προς τη θητεία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι «όσο διαρκεί η τουρκική επιθετικότητα δεν τίθεται θέμα παραπέρα μείωσης της θητείας. Παραμένουμε στους 12 μήνες. Εξάλλου, η μείωση στους 12 μήνες ήταν πολύ εντυπωσιακή και για την ελληνική νεολαία. Αυτό ήταν το αίτημά τους».

Τέλος, να σημειωθεί, ότι σε ένα «ελαφρύ σπάσιμο» του θερινού μορατόριουμ, χθες, 25 τουρκικοί σχηματισμοί πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή