Δημοψήφισμα για την πολιτική Σημίτη

Δημοψήφισμα για την πολιτική Σημίτη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάλογο με ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, Ανένταχτους της ευρύτερης Αριστεράς για το μέλλον της «προοδευτικής παράταξης» αποφάσισε να προωθήσει η «Αριστερή Πρωτοβουλία», η οποία αποτελεί τάση εντός του ΠΑΣΟΚ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι. Παράλληλα, η εν λόγω τάση ξεκινά πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ (σύνολο 180) ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να ζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 47 του Καταστατικού του κυβερνώντος κόμματος, που προβλέπει τη διενέργεια κομματικού δημοψηφίσματος στο οποίο ψηφίζουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος.

Οπως ανέφεραν στην «Κ» μέλη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», για να αποφασισθεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε., αλλά για να τεθεί το θέμα στην Κ.Ε. απαιτείται το 1/3, δηλαδή 60 υπογραφές, «αριθμός εφικτός» όπως εκτιμούν.

Σύμφωνα με τη χθεσινή τους απόφαση, το θέμα του «κομματικού δημοψηφίσματος» στο οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν πρώτα τα μέλη της Κ.Ε. κι έπειτα -εάν περάσει η πρόταση, κάτι που θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο- τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, είναι «η αλλαγή πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος». Η χθεσινή εκτίμηση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» είναι πως «οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη δικαίωσαν τον Κώστα Λαλιώτη αφενός κι αφετέρου με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση τη Δεξιά, δυστυχώς, που εκπροσωπούν στην Ελλάδα δύο κόμματα, η Ν.Δ. και το… νέο ΠΑΣΟΚ».

Περιοδείες

Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής τους τα εν λόγω στελέχη αποφάσισαν επίσης την «Οργανωτική επίθεση ανά τη χώρα» μέσω περιοδειών σε όλους τους νομούς και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κομματικά στελέχη, αρχής γενομένης από την Κρήτη, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, εντός του μηνός. «Εμείς δεν κρεμάμε το πουκάμισό μας στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά βγαίνουμε στην κοινωνία με το κοστούμι μας, προχωράμε με διαφάνεια και δημοσιότητα», είπε χαρακτηριστικά μέλος της κίνησης στη χθεσινή σύσκεψη.

Ανησυχίες στελεχών

Σημειώνεται, πάντως, ότι πληροφορίες αναφέρουν πως ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και είδε στη Χαριλάου Τρικούπη στελέχη του κόμματος του τομέα Οργανωτικού απ’ όλη τη χώρα, από τα οποία ζήτησε να ξεκαθαρίσουν εάν συντάσσονται με τα «νέα δεδομένα» ή όχι. Μάλιστα, κάποια εκ των στελεχών που εκλήθησαν στη Χαριλάου Τρικούπη έκαναν λόγο για «δηλώσεις νομιμοφροσύνης». Εξ αυτών ορισμένοι εξέφραζαν ανησυχίες χθες για το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει την αντικατάστασή τους, με όποιον τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή