Στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά και κριτική από την AEKA

Στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά και κριτική από την AEKA

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φαίνεται να έχει περιέλθει η Ανανεωτική και Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς (AEKA). Μετά τα πρώτα χαμόγελα ικανοποίησης για την υπουργοποίηση του επικεφαλής της Κίνησης κ. N. Μπίστη, ήρθαν μάλλον γρήγορα ορισμένες εντάσεις στο εσωτερικό της, εξαιτίας διαφωνιών που εξέφρασαν για τις εξελίξεις ορισμένα εκ των στελεχών της – μεταξύ αυτών και μάλιστα δημοσίως ο κ. Θ. Γεωργακόπουλος.

Και τώρα, φαίνεται πιθανό να προκύψουν προβλήματα στρατηγικής και «εικόνας» για την AEKA: Το πλέον προβεβλημένο στέλεχός της συμμετέχει στην κυβέρνηση προσυπογράφοντας τις πολιτικές της, ενώ η AEKA δηλώνει αποφασισμένη να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση (άρα και στον επικεφαλής της) για λάθη ή και παραλείψεις.

Συνεδρίαση Γραμματείας

Χθες, το θέμα ετέθη στη συνεδρίαση της Γραμματείας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντος του κ. Μπίστη. Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται: «H AEKA θα συνεχίσει τη δράση της ως αυτόνομη δύναμη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα στηρίξει τις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική για λάθη, ανεπάρκειες και παλινωδίες». Επαναβεβαιώνεται, με άλλα λόγια, η δέσμευση των στελεχών της AEKA, κατά την ίδρυση της Κίνησης πριν από τρία χρόνια. (Και) Τότε, έλεγαν: «Αυτή μας η στάση (σ.σ.: εννοείται η στήριξη στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα Σημίτη), μας επιτρέπει και επιβάλλει να ασκούμε ταυτόχρονα σκληρή κριτική σε παραλείψεις, λάθη, ταλαντεύσεις και επιλογές, που θίγουν μονόπλευρα τα φτωχά και αδύναμα στρώματα». Οι χαλαροί οργανωτικοί δεσμοί στο εσωτερικό της AEKA και οι αντιλήψεις του κ. Μπίστη επιτρέπουν αυτήν τη διπλή κίνηση («στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό – ελέγχουμε την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουμε…) της ηγεσίας της. Μια κίνηση, τελικά, η οποία μοιάζει με βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί.

Επιφυλάξεις

Την ίδια ώρα, ο κ. Θ. Γεωργακόπουλος, εκ των συνιδρυτικών στελεχών της AEKA, δημοσιοποιεί τις έντονες επιφυλάξεις του, που κάποτε λαμβάνουν τον χαρακτήρα σοβαρών αντιρρήσεων, για τη συμμετοχή του κ. Μπίστη στην κυβέρνηση: «H ευρύτερη υπόθεση της Κεντροαριστεράς δεν συρρικνώνεται σε επίπεδο προσώπων. Αλλωστε, ανοίγματα τέτοιου τύπου έχουν γίνει και στο παρελθόν π.χ. Ευθυμιόπουλος, Βούγιας κ.ά. Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς είναι πολύ ευρύτερη, αφορά μια συνολικότερη ανασύνθεση πολιτικών και ιδεολογικών ρευμάτων, καθώς και τη μεταρρυθμιστική, προγραμματική ανασυγκρότηση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος», έλεγε πρόσφατα σε συνέντευξή του, για να προσθέσει: «Ως εκ τούτου τόσο οι προσωπικές επιλογές του Κ. Σημίτη όσο και τα προσωπικά ρίσκα που ανελήφθησαν, θα κριθούν στην πορεία και εκ του αποτελέσματος. Οψόμεθα».

Τα «εσωτερικά» της AEKA ζητήματα, ωστόσο, μπορεί να επιφέρουν και παράπλευρες απώλειες: Καθώς η Κίνηση αυτή είναι η τελευταία, ουσιαστικά, πολιτική δύναμη η οποία επιμένει στην προοπτική της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς (ήδη, με τη χθεσινή της ανακοίνωση επανέρχεται στο ζήτημα και δηλώνει ότι θα αναλάβει άμεσα νέες πρωτοβουλίες τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς ανένταχτες προσωπικότητες της Αριστεράς), τυχόν προβλήματα που θα αντιμετωπίσει, είναι πιθανό να ακυρώσουν και αυτήν την προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή