ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MAKPIA ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΚΑΛΟΓΗΡΟΥΣ»

Συνεχίζει τις «βόλτες» στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις

Συνέχεια στις περιπλανήσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους Πίρι Ρέις. Χθες, το σκάφος ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ και πλεόντας σε βορειοδυτική κατεύθυνση, έφτασε σε απόσταση 9,5 ναυτικών μιλίων από τους «Καλογήρους» και χωρίς να πραγματοποιήσει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα. Χωρίς να δημιουργηθεί κανένα θέμα και χωρίς να επιχειρήσει να πλησιάσει περισσότερο στους «Καλόγηρους», παρακολουθούμενο διακριτικά από το Πολεμικό Ναυτικό, το σκάφος άλλαξε πορεία με κατεύθυνση και πάλι το λιμάνι του Τσεσμέ, από το οποίο είχε αποπλεύσει το πρωί. Υπενθυμίζεται, ότι, μετά την παραμονή του στον κόλπο του Κεραμεικού απέναντι από τη Ρόδο, το σκάφος είχε βγει αρχικά στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κω, ενώ, μετά, είχε κατευθυνθεί στον Τσεσμέ, παρεκκλίνοντας εντελώς της προαναγγελθείσας πορείας του, η οποία είχε προκαλέσει την ελληνική αντίδραση.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΛΛΗΝΩΣΤΑ ΒΑΡΟΣΙΑ

Πυροτεχνήματα Ντενκτάς

Σε μια ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού προέβη χθες ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων κ. P. Ντενκτάς προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του, αφού προηγουμένως τορπίλλισε την πρωτοβουλία του γ.γ. του OHE κ. Κόφι Ανάν. O κ. P. Ντενκτάς πρότεινε με επιστολή του προς τον γ.γ. του OHE την επιστροφή των Ελλήνων κατοίκων των Βαροσίων, με αντάλλαγμα το άνοιγμα του αεροδρομίου της Λευκωσίας για χρήση και από τις δύο πλευρές. Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. P. Ντενκτάς ανέφερε ότι με την ίδια επιστολή ζητεί να επαναφερθούν στο προσκήνιο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία είχαν παρουσιαστεί τη διετία 1993-94 ώς «δέσμη ιδεών Γκάλι».

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΟΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΗΣ

Κηδεύεται ο Παντελεήμων ο Β΄

Κηδεύεται σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β’. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου. «Σεβάσμιο ποιμενάρχη που διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην παράδοση της Εκκλησίας και την καθαρότητα του χαρακτήρα του» χαρακτήρισε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Τη θλίψη για την απώλεια του «Ιεράρχη Δεσπότη του βυζατινού τύπου, του φλογερού ιεροκήρυκα και μαχητικού πατριώτη» εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

«ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΔΕΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ»

Οπλικά συστήματα στην Κύπρο

Απέφυγε να σχολιάσει η κυπριακή κυβέρνηση δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», βάσει του οποίου θα διατεθούν 61 εκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση οπλικού συστήματος της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο. Από τη Λάρνακα, ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι «τα θέματα της άμυνας δεν πρέπει να συζητούνται δημόσια» και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Κυπρίου κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποιός προσέθεσε ότι, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και έπειτα, δεν έχει γίνει καμία νέα αγορά οπλικού συστήματος. Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο σχετικά με το θέμα, καθώς τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί από τη Βουλή και έχουν περάσει στον προϋπολογισμό και προσέθεσε ότι η εκτελεστική εξουσία μπορεί να προχωρήσει στην αναβάθμιση δύο συστημάτων πυραύλων, χωρίς να αναμένει άλλη έγκριση από τη Βουλή.

ΣΤΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ 10

Οδοιπορικό ειρήνης

«Οδοιπορικό ειρήνης και φιλίας» στον ευρωπαϊκό οδικό άξονα 10 ξεκινούν τη Δευτέρα εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Το καραβάνι θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο και θα περιοδεύσει για τέσσερις ημέρες σε διάφορες πόλεις των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης, του εμπορίου και της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας. Ο άξονας 10 μήκους 1.400 χιλιομέτρων έχει υποστεί «κυκλοφοριακή καθίζηση», λόγω των εμπόλεμων καταστάσεων σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εξάλλου άμεση είναι η ανάγκη για οδικά και σιδηροδρομικά έργα βελτίωσης στο Νότο (νότια Σερβία και ΠΓΔΜ) όσο και εκσυγχρονισμό των δεκάδων μεθοριακών διαβάσεων. Το καραβάνι θα διέλθει από την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, με τελικό προορισμό το Μόναχο της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή