Προς συμβιβασμό οι «4» του Μέγκα

Προς συμβιβασμό οι «4» του Μέγκα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκαλα έχει ο καφές;» αναρωτιόμαστε όταν η παραγγελία αργεί να έρθει, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι κόκκαλα έχει και η παραίτηση του Νίκου Χατζηνικολάου από τη θέση του γενικού διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega, η πιο «λονγκ πλέι», η πιο παρατεταμένη παραίτηση στα πρόσφατα δημοσιογραφικά χρονικά. Μια παραίτηση που αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Τηλέτυπου», της εταιρείας του καναλιού? που παραδόθηκε το πρωί της Τετάρτης? που δεν εμπόδισε τον υπό παραίτησιν κ. Χατζηνικολάου να εμφανιστεί, το μεσημέρι της Τετάρτης σε εκδήλωση στην «Αίγλη» του προγράμματος του καναλιού για τη νέα σεζόν και να μιλήσει υπό την ιδιότητα τού εν ενεργεία διευθυντή? που οδήγησε, το βράδυ της Τετάρτης, στην εμφάνιση δύο αντικρουόμενων δηλώσεων από τους κυρίους Χρήστο Λαμπράκη και Χρήστο Τεγόπουλο? που, επισήμως, ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε. H μόνη επίσημη δήλωση του κ. Χατζηνικολάου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και αφορούσε στην κατηγορηματική διάψευση ενός δημοσιεύματος της εφημερίδας «Μακεδονία» περί καθόδου του στον πολιτικό στίβο. Είναι προφανές ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να γκρεμίσει όλες τις γέφυρες και χρησιμοποιεί τη μέχρι τώρα αδιαλλαξία για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Λαμπράκη, μέλους του Δ.Σ. τoυ Mega, η οποία αναφέρεται στην «αναδιοργάνωση» του ενημερωτικού τομέα, «τα θέματα στρατηγικής και αξιολόγησης των ειδήσεων» και «εν όψει, μάλιστα, της προεκλογικής περιόδου» θα συζητούνται και θα προετοιμάζονται, σε καθημερινή βάση, από μια εξαμελή ομάδα, στην οποία ο κ. Χατζηνικολάου εμφανίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων. Την ομάδα -το «διευθυντήριο», όπως ανεπισήμως βαφτίστηκε- θα απαρτίζουν οι κ. Αλέξης Παπαχελάς, Γιάννης Πρετεντέρης, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Στρ. Λιαρέλλης και Αντώνης Δελατόλας.

Με διαφορά 90 λεπτών, φτάνει στα δημοσιογραφικά γραφεία η δήλωση του Χρ. Τεγόπουλου, προέδρου του Δ.Σ. του Mega, η οποία μοιάζει να αναιρεί την προηγηθείσα του κ. Λαμπράκη: «Καμία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει ληφθεί για το θέμα της αναδιοργάνωσης. Το Δ.Σ. έχει πρόσφατα εκφράσει τη εμπιστοσύνη του στον γενικό διευθυντή Ειδήσεων κ. Νίκο Χατζηνικολάου».

Η λύση του «δράματος» (με τη θεατρική, όχι τη συγκινησιακή έννοια του όρου) αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τρίτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του «Τηλέτυπου». Οσο για την παραδοσιακή κάθαρση, μάλλον είναι μάταιο να την αναμένουμε σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που παραμένει ημι-άναρχο, αφού τα ιδιωτικά κανάλια εξακολουθούν να εκπέμπουν με προσωρινή άδεια, 14 χρόνια μετά τον ερχομό της λεγόμενης «ελεύθερης τηλεόρασης. Μεθαύριο, λοιπόν, αναμένεται είτε να οριστικοποιηθεί η ρήξη (την οποία κάποιοι εταίροι του Mega κρίνουν ότι δεν συμφέρει το κανάλι και δεν την επιθυμούν) είτε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, δηλαδή να χρυσωθεί το χάπι του διευθυντηρίου με κάποιες αλλαγές στη σύνθεσή του και με κάποια χαλαρότητα στη λειτουργία του (εγκατάλειψη της πρότασης για καθημερινή συνεδρίαση). Ο,τι και να συμβεί, ο κ. Χατζηνικολάου μπορεί να διεκδικεί δάφνες νικητή, αφού στην πρώτη περίπτωση θα εμφανίζεται ανυποχώρητος και ανεξάρτητος μέχρι μυελού οστέων, ενώ στη δεύτερη θα φαίνεται ότι εξανάγκασε τον κ. Λαμπράκη σε μια μερική υποχώρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαμπράκης δεν θα ήταν αντίθετος σε μια εκτόνωση της κρίσης – προσωρινή ή οριστική, ο χρόνος θα δείξει…

Τρικυμία σε φλιτζάνι

Αν αναλογιστούμε τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των MME σε άλλες χώρες (παντοδυναμία Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, οξύτατη σύγκρουση μεταξύ BBC και βρετανικής κυβέρνησης, καλπάζουσα συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των MME σε λίγα χέρια στις ΗΠΑ), ίσως η κρίση στο Mega να μοιάζει με τρικυμία σε φλιτζάνι. O κ. Χατζηνικολάου φαίνεται να είναι η πέτρα του σκανδάλου, όμως η όλη υπόθεση έχει ευρύτατες πολιτικές διαστάσεις, που υπερβαίνουν τα όρια της προσωπικής κόντρας.

«Στη δεκαετία του ’30 φοβόμασταν μήπως οι φασίστες αποκτήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και στη συνέχεια προχωρήσουν στον έλεγχο του Τύπου. Στον 21ο αιώνα, ίσως αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι φασίστες τον έλεγχο του Τύπου και στη συνέχεια τον έλεγχο της κυβέρνησης». Αυτήν την «ακραία» δήλωση δεν την έκανε κάποιος αμετανόητος οπαδός των θεωριών περί συνωμοσίας, αλλά ο λόρδος Λίπσεϊ στη Βουλή των Λόρδων, την περασμένη Δευτέρα, με αφορμή τη ματαίωση της προσπάθειας 137 βουλευτών να ανακόψουν την επέλαση του αυστραλιανής καταγωγής και αμερικανικής υπηκοότητας Ρούπερτ Μέρντοχ και στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε για κάποιον μεγιστάνα τύπου Μέρντοχ και πολύ περισσότερο για κάποιους σκοτεινούς κύκλους ή «φασίστες» που επιδιώκουν τον έλεγχο του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου. Ομως, είναι αναμενόμενο και λογικό τα ποικίλα κέντρα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στα MME και να προσπαθούν να τις επηρεάσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τα δικά τους ή του τόπου, όπως τα ίδια τα κέντρα τα αντιλαμβάνονται. Επομένως, η μικρή ή μεγάλη κρίση στο Mega δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το πρόσωπο του κ. Χατζηνικολάου ή τη σημαντική (αλλά όχι τραγική!) πτώση στην τηλεθέαση την οποία σημείωσε φέτος το κανάλι. Είναι προφανές ότι η κρίση συνδέεται με διλήμματα, πάγιες ή αναδυόμενες συμμαχίες, καθώς και με ευρύτερες στρατηγικές επιλογές ως προς το προεκλογικό και το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο, επιλογές με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν και οι τέσσερις μεγάλοι εταίροι του καναλιού.

Κινητικότητα, όμως, δεν παρουσιάζουν τα πρόσωπα στο Mega (αποχώρηση δύο στελεχών του σταθμού), αλλά και οι μετοχές του καναλιού. Μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, το ποσοστό του «Πήγασου» στη μετοχική σύνθεση του Mega αυξήθηκε από 13% (αρχές Φεβρουαρίου 2003) στο σημερινό 20% (βλ. πίνακα). Αν αθροιστούν οι μετοχές του «Πήγασου» και του ΔΟΛ, δίνουν 30,76%, ποσοστό που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο κρίσιμο 33,4%, που καθορίζει τη λεγόμενη «καταστατική μειοψηφία». Οποιος (ή όποιοι) συγκεντρώσει αυτό το «μαγικό» ποσοστό θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, λένε κάποιοι επαΐοντες, μια άποψη που αμφισβητείται από εκείνους που θέλουν την τετραρχία ενωμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή