Διγλωσσία και δημαγωγία από τον κ. Σημίτη

Διγλωσσία και δημαγωγία από τον κ. Σημίτη

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δρόμους προσέγγισης με τους πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι από τις επιλογές του πρωθυπουργού και την κυβερνητική πολιτική, αναζητεί πλέον, και εν όψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, η ηγεσία του Συνασπισμού. O πρόεδρος του κόμματος κ. N. Κωνσταντόπουλος με συνέντευξή του στην «K» επιχειρεί ουσιαστικά να ανοίξει διάλογο με εκείνους τους πολίτες οι οποίοι -όπως σημειώνει- «διαψεύστηκαν και δημαγωγήθηκαν από τον κυβερνητισμό του ΠΑΣΟΚ». Μιλάει για τη διαπλοκή και τη διαφθορά κι επισημαίνει ότι ο ΣΥθα συνεχίσει να μάχεται όχι μόνο για διαφορετικές πολιτικές (καταθέτει, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις για το πού πρέπει να υπάρξουν τομές και αλλαγές), αλλά και για έναν «διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής». Και βέβαια, σχολιάζει την «τάση» της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να «αλιεύει» από τη δεξαμενή της Αριστεράς πολιτικές προσωπικότητες, με αφορμή την πρόσφατη υπουργοποίηση του κ. N. Μπίστη: «H πολιτική δεν είναι παίγνιο για να παίζεται με κόλπα. Είναι υπόθεση ευθύνης και συνέπειας», λέει.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥσχολιάζοντας τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο κατηγορεί τον κ. Σημίτη για διγλωσσία και δημαγωγία, που έχουν ως στόχο τη συντήρηση μιας πολιτικής που δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Μεταλλαγμένο κόμμα το σημερινό ΠΑΣΟΚ

– Τελικά, κ. πρόεδρε, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι από καιρό προαναγγελθείσες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και μάλιστα σε τρία επίπεδα: κομματικό – κυβερνητικό – θεσμικό. Θα ήθελα ένα γενικό σχόλιό σας.

– Ο κ. Σημίτης έδωσε το τελικό δείγμα γραφής κι απέδειξε τα πραγματικά του όρια. Ασκήσεις διγλωσσίας και δημαγωγίας, για να βρεθεί τρόπος αναπαραγωγής και συντήρησης μιας κυβερνητικής πολιτικής, που δεν κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το 1996 ο κ. Σημίτης προβλήθηκε με μια αγιογραφία του εκσυγχρονισμού. Σήμερα όλοι παρακολουθούμε το χρονικό της καταρράκωσης του πολιτικού συστήματος, με μια κυβέρνηση η οποία εξαντλείται σε εσωκομματικές μονομαχίες ή μοιράζει τα δημόσια αγαθά με αποφάσεις «κεκλεισμένων των θυρών». Ο κ. Σημίτης είναι επτά χρόνια πρωθυπουργός, είναι παλιός, δεν είναι καινούργιος, είχε λυμένα τα χέρια για «καθαρές λύσεις», αλλά ναυάγησε στους εσωτερικούς κύκλους της εξουσίας, αποξενωμένος από την κοινωνία. Ο κόσμος θα περίμενε μια αυτοκριτική στάση, μια αναζήτηση ευθύνης κι όχι αυτόν τον αρχηγισμό παλαιάς κοπής ή αυτόν τον άγονο διδακτισμό, που είναι η άλλη όψη του λαϊκισμού.

– Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Δεν σας «εντυπωσίασε» η απομάκρυνση Λαλιώτη από τη Χαριλάου Τρικούπη; Πολλοί εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ, έδειξαν να αιφνιδιάστηκαν.

– Με τις πρωτοβουλίες του κ. πρωθυπουργού το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεταλλαγμένο κόμμα. Από κόμμα της σοσιαλιστικής δημαγωγίας σε κόμμα της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, από κόμμα της εκσυγχρονιστικής ρητορείας σε κόμμα της αρχής του ενός, που μετατρέπει τα συλλογικά όργανα σε άφωνους ακροατές. Με τις πρωτοβουλίες του κ. Σημίτη το κομματικό πρόβλημα, οδηγείται σε ακραίες εκφυλιστικές καταστάσεις. Αντί να παράγονται πολιτικές ιδέες και προγραμματικές θέσεις, δρομολογούνται εκκαθαρίσεις. Αντί να υπάρχει λογοδοσία προς την κοινωνία, μετατοπίζονται τα πράγματα στα παρασκήνια και τα επικοινωνιακά γραφεία.

– Περί κάποιων άλλων «μετατοπίσεων» να μιλήσουμε: Κατά καιρούς βλέπουμε στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς -και ειδικότερα του ΣΥΝ- ν’ ανταποκρίνονται θετικά σε προσκλήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ…

– Η πολιτική δεν είναι παίγνιο, για να παίζεται με κόλπα. Η πολιτική είναι υπόθεση ιδεών, προγραμμάτων, ευθύνης και συνέπειας. Από το 1996 και μετά μεθοδεύτηκαν κι επινοήθηκαν πολλά, από πολλές πλευρές, σε βάρος του ΣΥΝ. Οι επαγγελλόμενοι τον εκσυγχρονισμό κυβερνητικοί επιτελείς με τα ιδεολογήματα περί «κεντροαριστερού πόλου», αλλά και οι ηγεμονιστές του πλειοψηφικού μονοκομματισμού, που χάλκευαν εκβιαστικά διλήμματα, ας κοιτάξουν σήμερα, όλοι αυτοί, που οδηγεί αυτός ο πλειοψηφικός μονοκομματισμός εξουσίας, ποιο ύφος και ποιο ήθος προάγει ο πολιτικός ηγεμονισμός, πώς οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες γίνονται κλειστοί μηχανισμοί συμφερόντων, πώς οι «κεντροαριστερές πολιτικές», που μεγαλώνουν την κοινωνική αδικία έχουν άλλη όψη την ενδυνάμωση της κεντροδεξιάς και την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Εκλογές σε κλίμα πόλωσης

– Να μιλήσουμε, τώρα και για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

– Οδεύουμε προς τις εκλογές. Το προεκλογικό σκηνικό έχει στηθεί. Η Ν.Δ. ζήτησε πρόωρες εκλογές κι ο κ. Σημίτης ουσιαστικά εφαρμόζει προεκλογική τακτική. Ο πολιτικός σχεδιασμός στην Ελλάδα εξαντλείται από εκλογές σε εκλογές, δεν έχει ιστορικό ορίζοντα και προοπτική. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό πλαίσιο ανέδειξε τον δικομματισμό ως μονοπώλιο εξουσίας. Αυτός ο δικομματισμός κυριαρχήθηκε από την κατάκτηση κι εκμετάλλευση της εξουσίας, ως αυτοσκοπός. Σήμερα αυτός ο δικομματισμός συμπορεύεται στον ίδιο οδικό χάρτη του φιλελευθερισμού αλλά κυριαρχείται από τον πλειοψηφικό ηγεμονισμό. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι οι εκλογές που έρχονται και όσα επέρχονται μέχρι το 2005 θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο για μια μακρά περίοδο.

– Το φαινόμενο της πόλωσης θα το ξαναδούμε στην πορεία προς τις εκλογές;

– Τα τύμπανα της πόλωσης ήδη χτυπούν. Η επικοινωνιακή σκηνοθεσία, η διαφήμιση και το πολιτικό χρήμα, για μια ακόμα φορά θα κυριαρχήσουν. Ολα τα εργαλεία, που θα μπορέσουν να χειραγωγήσουν τη μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία, αλλά και να αποκλείσουν κάθε άλλη παρουσία, πέρα των δυο, θα μπουν στη δούλεψη του δικομματισμού. Αυτό δεν είναι δημοκρατική αντιπροσώπευση, πολιτικός πλουραλισμός, διευρυμένη κοινωνική συμμετοχή.

Τα ισχυρά εκλογικά χαρτιά του ΣΥΝ

Μιλήσαμε με τον κ. Κωνσταντόπουλο και για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματά τους, κάποτε, δίνουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΝ κινείται πάλι κοντά στο όριο (3%) εισόδου στη Βουλή. Ο πρόεδρος του κόμματος της ανανεωτικής Αριστεράς πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τον ΣΥΝ:

«Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα», λέει σχολιάζοντας όσα λέγονται περί μιας ακόμη μάχης για κοινοβουλευτική επιβίωση. «Από το 2000 και μετά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση, με σαφή πολιτική στάση, διακριτή δράση και ξεχωριστές παρεμβάσεις. Βελτιώσαμε την εικόνα μας, τη συλλογικότητά μας, τη συσπείρωσή μας, με πρωτοβουλίες στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας, των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων. Εχουμε εμπιστοσύνη κι αισιοδοξία. Ο κόσμος μας δίνει διαρκώς και μεγαλύτερους δείκτες στην πρόθεση ψήφου. Στο ερώτημα της μη αποκλειόμενης ή της ενδεχόμενης τελικής επιλογής είμαστε πολύ ψηλά. Και οι πολίτες ξέρουν ότι με την ψήφο τους πρέπει να ενισχύσουν την παρουσία δυνάμεων, που μπορούν να είναι δύναμη προοπτικής και καλύτερων εξελίξεων, από θέσεις σύγχρονης αριστεράς».

– Και τα «ισχυρά χαρτιά» του ΣΥΝ στην πορεία προς τις εκλογές;

– Ο ΣΥΝ αγωνίζεται με ειλικρίνεια για τον διάλογο, την κοινή δράση και την εκλογική συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς, την δημοκρατική-κοινωνική και οικολογική ενωμένη Ευρώπη, για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση του αμερικανικού αυτοκρατορικού ηγεμονισμού, ως υπόθεση υπεράσπισης αξιών και κατακτήσεων πολιτισμού και δημοκρατίας», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει: «Οι πολίτες που θέλουν την πολιτική ως κοινωνική και ηθική ευθύνη, την αριστερά να είναι του καιρού της και να προχωρεί προς το μέλλον, όσοι διαψεύστηκαν και δημαγωγήθηκαν, από τον κυβερνητισμό του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος που δεν θέλει μάχες κομματικού απομονωτισμού και ηγεμονισμού, ο κόσμος που δεν θέλει μάχες οπισθοφυλακών για όσα κατέρρευσαν ο κόσμος της καθημερινής αγωνίας, οι νέοι, που βλέπουν να χαραμίζεται το μέλλον τους, δεν θα γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΝ. Επειδή θέλουν να έχουν λόγο και ρόλο, θα ενισχύσουν τον ΣΥΝ.

Διαπλοκή: Δάσκαλε που δίδασκες…

– Να μιλήσουμε για τα «θεσμικά». Ο κ. Σημίτης είπε ότι ανοίγει τα θέματα της διαφάνειας και του εκλογικού νόμου. Ποια η στάση του ΣΥΝ;

– Ο κ. Σημίτης δεν είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την διαφθορά και τη διαπλοκή από το 1996 και το 2000; Ο ίδιος δεν έλεγε ότι με την σκανδαλολογία και τη διαπλοκολογία επιχειρούν να τον ανατρέψουν πολιτικοεπιχειρηματικά κέντρα; Οι δικές του κυβερνήσεις δεν είναι που κατάργησαν σχεδόν όλους τους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτός από τον εκλογικό νόμο; Τώρα ανακάλυψε ότι ο δημόσιος βίος είναι βυθισμένος στη διαφθορά κι ότι η διαπλοκή είναι υπερεξουσία, που περιφρονεί τη λαϊκή ετυμηγορία, τη δημοκρατική νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον; Τώρα που τα αποστήματα έχουν αρχίσει να σπάζουν το ένα μετά το άλλο; Τώρα που οι πολίτες εκφράζουν το θυμό τους προς την κυβέρνηση, βγάζει από το συρτάρι τον εκλογικό νόμο; Ο ΣΥΝ επιμένει στην απλή αναλογική, επιμένει στην διαφάνεια, ως αναγκαίο όρο εξυγίανσης πολιτικού συστήματος και δημοσίου βίου από την διείσδυση της διαπλοκής. Οσα λέει ο κ. Σημίτης θυμίζουν το «δάσκαλο που δίδασκε και νόμο δεν ετήρει».

– Σ’ επίπεδο ουσίας πολιτικών; Ποιες οι προτάσεις του ΣΥγια τις απαιτούμενες αλλαγές;

– Η ανεργία, η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία, η άδικη φορολογία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το αύριο, κάνουν βασανιστική την καθημερινότητα. Μεγάλα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, τα ναρκωτικά, λιμνάζουν. Ζητήματα οικολογικής ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος κακοπαθαίνουν από επιλογές πελατειακών σχέσεων που επιβραβεύουν την αυθαιρεσία, την εμπορευματοποίηση συλλογικών αγαθών και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Ωριμες από χρόνια αλλαγές, όπως η περιφερειακή αποκέντρωση, η φορολογική μεταρρύθμιση, η εισοδηματική πολιτική αναδιανομών, το εθνικό σύστημα υγείας παραμένουν στον αέρα. Διαπλοκή στα έργα, τις προμήθειες, τις συμβάσεις, τους εξοπλισμούς και τα ΜΜΕ αποτελεί το προνομιακό πεδίο συναλλαγής και διαφθοράς για το πολιτικό χρήμα. Ο κ. πρωθυπουργός μιλάει για τομές και άλματα, αλλά κάνει βήματα επιτόπου. Η κοινωνική και οικονομική πολιτική μεγαλώνει τα κοινωνικά αδιέξοδα, ενώ δεν μεγεθύνει την πραγματική οικονομία και δεν διαμορφώνουν καλύτερο επίπεδο ζωής, για τους πολλούς, οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή