H Ν.Δ. βάζει το ΠΑΣΟΚ στη γωνία

H Ν.Δ. βάζει το ΠΑΣΟΚ στη γωνία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήταν ψέματα αν ισχυριζόταν κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία πέρασε «μια ήσυχη εβδομάδα». Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ο κ. Λαλιώτης ανακοίνωνε την παραίτησή του μέχρι την αναγγελία του ανασχηματισμού, το ηγετικό επιτελείο της οδού Ρηγίλλης «καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα». H άποψη του επιτίμου προέδρου κ. Μητσοτάκη ότι ο κ. Σημίτης «ξεκίνησε καλά αλλά σε 24 ώρες κατάπιε όσα είπε», έδωσε την πλήρη εικόνα της καταστάσεως. Και, φυσιολογικά, μετά την απομάκρυνση του κινδύνου των «δημιουργικών αλλαγών» στις οποίες υποτίθεται ότι θα προχωρούσε ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία, απαλλαγμένη από το άγχος και την πιθανότητα ανασχεδιασμού της πολιτικής της ώστε να αντιμετωπίσει το… νέο ΠΑΣΟΚ, «πέταξε» σε μια σύνοδο Κεντρικής Επιτροπής στην οποία κυριάρχησε η αισιοδοξία και η οποία απέπνεε βεβαιότητα για νίκη στις επικείμενες εκλογές, τις οποίες πλέον στην οδό Ρηγίλλης «βλέπουν» όλο και πιο κοντά.

«Γήπεδο» στον Καραμανλή

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, με τον «άψυχο» ανασχηματισμό, δυσαρέστησε ακόμη και τους φανατικότερους υποστηρικτές του. Παράλληλα, με τις αλλεπάλληλες δήθεν «μεγάλες τομές», οι οποίες στην ουσία δεν είναι παρά αναδρομή σε παλαιές συνταγές, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θυμάται μόνο όταν κινδυνεύει, ο πρωθυπουργός «έδωσε γήπεδο» στον κ. Καραμανλή, ο οποίος (όπως έχει αποδείξει στις τελευταίες «κοινοβουλευτικές μονομαχίες») έχει «πάρει τον αέρα» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η άτολμη και ουσιαστικά χωρίς προοπτική παραπομπή του «σκανδάλου του Χρηματιστηρίου» σε μια απολύτως ελεγχόμενη επιτροπή αλλά και η «ρελάνς» του κ. Καραμανλή στην χωρίς νόημα οριοθέτηση του «1990» ως σημείου εκκινήσεως ελέγχου του «πόθεν έσχες», αποστέρησαν από το ΠΑΣΟΚ ακόμη και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, το οποίο νόμιζε ότι είχε.

Με το να ζητήσει ο κ. Καραμανλής τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» από το 1974 μέχρι και σήμερα αλλά και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή, για το άνοιγμα των κωδικών όλων των βουλευτών αλλά και των διοικητών τραπεζών και δημοσίων οργανισμών, οδήγησε τον κ. Σημίτη στο σημείο που ο πρωθυπουργός υπέθετε ότι θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή «στη γωνία». Παράλληλα, μετά από περίσκεψη και προσεκτική ανάλυση, η Ν.Δ. αποφάσισε να πει «όχι» στον διάλογο για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στον οποίο ο κ. Σημίτης προσπάθησε να «σύρει» την ίδια αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς. H στάση αυτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως φαίνεται να δικαιώνεται και από την Αριστερά, η οποία επίσης θεωρεί προεκλογικό τέχνασμα και προσπάθεια αποπροσνατολισμού» το εφεύρημα -για μία ακόμη φορά- του «ανοίγματος του διαλόγου» λίγο προ των εκλογών.

Κατά τους επιτελείς της Ρηγίλλης, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση διέρχεται τεράστια κρίση αναξιοπιστίας. «Είναι οξύμωρο να κάνει δηλώσεις για την κυβέρνηση ο κ. Πρωτόπαππας, τον οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει «κόψει» από τα κέντρα παραγωγής και σχεδιασμού πολιτικής της κυβέρνησης και να είναι έτοιμος να διαχειρισθεί τον «διάλογο με την Αριστερά» ο κ. Μπίστης, τον οποίο KKE και Συνασπισμός θεωρούν «δεκανίκι του κ. Σημίτη», τόνιζαν στελέχη του πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Στο θέμα της αναξιοπιστίας της κυβερνήσεως και του πρωθυπουργού ρίχνει πλέον βάρος και ο κ. Καραμανλής στις ομιλίες του. «Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση. Δεν εμπίστευόμαστε την άρχουσα ομάδα. Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Σημίτη. Τα ψεύδη και ο καιροσκοπισμός τους δεν έχουν αφήσει ίχνος αξιοπιστίας. Πόσο μπορεί να εμπιστευθεί κανείς κάποιον που αλλάζει τους κανόνες όποτε τον συμφέρει;», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην προχθεσινή σύνοδο της K.E. του κόμματος.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει όπλα στη φαρέτρα του και η προσφυγή σε παλαιοκομματικές μεθόδους, που θυμίζουν χωροφυλακίστικη νοοτροπία, δεν πείθουν κανένα. H ήττα στις εκλογές δεν αποτελεί όνειδος, αλλά στοιχείο της δημοκρατίας, μέρος του πολιτικού συστήματος. Κάποια στιγμή, η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης θα πρέπει να καταλάβουν όχι μόνον ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» αλλά και πως «ό,τι σπείρεις, θερίζεις»», έλεγε χαρακρτηριστικά προχθές το μεσημέρι, ένας από τους «νέστορες. της φιλελευθέρου παρατάξεως απολαμβάνοντας τον καφέ του στο «φουαγιέ» της αιθούσης όπου συνεδρίαζε η K.E. της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή