Εν λευκώ εξουσιοδότηση στον T. Παπαδόπουλο

Εν λευκώ εξουσιοδότηση στον T. Παπαδόπουλο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε χθες τον πρόεδρο κ. Τάσσο Παπαδόπουλο να χειριστεί προσωπικά το θέμα της επιστολής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με την οποία προτείνει την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας στη βάση προτάσεων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης που υποβλήθηκαν το 1994.

Υπενθυμίζεται πως οι τότε διαπραγματεύσεις για τα μέτρα είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με υπαιτιότητα και πάλι την αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ο υφυπουργός παρά τω προέδρω κ. Χρισ. Πασιαρδής δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι το σώμα συζήτησε διεξοδικά το περιεχόμενο της επιστολής Ντενκτάς.

Η απάντηση προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα δοθεί σύντομα, ενώ η απάντηση προς τον κ. Ραούφ Ντενκτάς θα κοινοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που εστάλη η επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή μέσω του κ. Κόφι Ανάν.

Η ελληνοκυπριακή ηγεσία θεωρεί πως στόχος του Ντενκτάς είναι ο παραμερισμός της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και η αντικατάστασή της με μια διαδικασία εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία θα οδηγεί σε αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και σε επιβολή εκ των πραγμάτων λύσης καλής γειτονίας μεταξύ δύο κυρίαρχων οντοτήτων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκφράζει επίσης την ετοιμότητά της να προσέλθει άμεσα σε συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Ομοφώνως η επικύρωση

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την οποία εγκρίθηκε ομοφώνως η επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου και εννέα άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση την πιο σημαντική από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.

Στη συνεδρίαση μίλησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι εξέφρασαν με την ευκαιρία τις ευχαριστίες τους προς την ελληνική κυβέρνηση για όσα έπραξε για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Και βεβαίως, ειδική μνεία έγινε στη συμβολή του αειμνήστου Γιάννου Κρανιδιώτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή