«Εγγυητής διαφάνειας το Ελεγκτικό Συνέδριο»

«Εγγυητής διαφάνειας το Ελεγκτικό Συνέδριο»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για να υπεραμυνθεί της διαφανούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος βρήκε χθες ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το πρώτο ιδιόκτητο κτίριο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επί 170 χρόνια εστερείτο δικής του στέγης. «O εκσυγχρονισμός της χώρας προχωρεί και θα προχωρεί στο μέλλον με τρόπο, ώστε να διασφαλίζουμε ουσιαστικά και όχι προσχηματικά τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου, να εμπεδώνεται η έννοια της εμπιστοσύνης, της δικαιοσύνης και της ευθύνης σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας συγκρίσεις με το παρελθόν, όταν «η δικαστική προστασία ήταν ατελής και επικρατούσε φεουδαρχική αντίληψη και ο δημόσιος βίος είχε εθιστεί στη βαθιά ριζωμένη συντηρητική νοοτροπία».

Αναφέρθηκε εκτενώς στον ευαίσθητο τομέα των δημοσίων συμβάσεων, εξαίροντας τον ρόλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως θεσμικού εγγυητή της νομιμότητας, αλλά και στη σύγχρονη νομοθεσία (N.3060/2002), που αποσκοπεί στον αποτελεσματικό, όπως είπε, έλεγχο των λογαριασμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. «Σ’ αυτήν την προσπάθειά μας δεν αγνοήσαμε το κτιριακό πρόβλημα. Με το νέο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο που παραδίδουμε προς χρήση εξασφαλίζουμε μία ακόμη σημαντική προϋπόθεση για τον επαυξημένο ρόλο του Δικαστηρίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ιδρύθηκε το 1833, μέχρι σήμερα στεγαζόταν σε ανεπαρκείς χώρους και από τις αρχές Ιουνίου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσόχα και Βουρνάζου 4, στους Αμπελοκήπους. H απόφαση για την αγορά του οικοπέδου και της θεμελίωσης του κτιρίου είχε ληφθεί επί υπουργίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

«Το μέγαρο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του έργου που επιτελούμε για τη λειτουργία των θεσμών σε περιβάλλον αντάξιο της αποστολής του», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος ανήγγειλε και την ολοκλήρωση εντός των επόμενων δύο μηνών των νέων δικαστικών μεγάρων Καλαβρύτων, Σπάρτης, Κομοτηνής, Πολυγύρου και Αιγίου.

680 διορισμοί

Για την κάλυψη των αναγκών σε διοικητικό προσωπικό πραγματοποιήθηκαν κατά το 2002 συνολικά 680 διορισμοί δικαστικών υπαλλήλων στα δικαστήρια όλης της χώρας, ενώ επίκειται ο διορισμός 50 επιπλέον. Το νέο κτίριο, το κόστος του οποίου ανήλθε στα 20,46 εκατομμύρια ευρώ, στεγάζει 400 δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, που στελεχώνουν τις κεντρικές υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει επιφάνεια 10.425 τ.μ., διαθέτει επιπλέον χώρο βιβλιοθήκης και ιστορικού αρχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή