ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΗ KAI ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συνάντηση Γκιουλ – Γ. Παπανδρέου

Μακρά συνάντηση στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα διμερή θέματα, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ είχε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αμπ. Γκιούλ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Τουρκία και οι οποίες, όπως πρόσθεσε, δεν επιβάλλονται μόνο από την ανάγκη σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά έχουν υιοθετηθεί από την τουρκική κοινωνία και την τουρκική κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε απευθύνει ομιλία στο Πανεπιστήμιο «Μπιλγκί». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δίκτυο CNTurk ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Γκιούλ η Αγκυρα να αναστείλει τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του θέρους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το κόστος της προεδρίας

Το κόστος της ελληνικής προεδρίας συνολικά αλλά και στοιχεία για το πώς υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις (με διαγωνισμό ή απευθείας αναθέσεις) με εταιρείες παροχής υπηρεσιών πάσης φύσεως, ζητούν να πληροφορηθούν από τον πρωθυπουργό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, Π. Μολυβιάτης, Ε. Στυλιανίδης, Α. Βαρίνος, Γ. Βουλγαράκης, Ν. Κορτσάρης, Λ. Λυμπερακίδης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Α. Σπηλιόπουλος, Ε. Χαϊτίδης και Α. Παυλίδης, μέσω σχετικής ερώτησης στη Βουλή και αίτησης κατάθεσης εγγράφων. Οι εν λόγω βουλευτές επισημαίνουν πως ναι μεν ήταν θεμιτό να οργανωθεί η προεδρία κατά τρόπο αξιοπρεπή, αλλά παρατηρήθηκαν υπερβολές και σπατάλες καθώς και οργανωτικά προβλήματα. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. εστιάζουν την προσοχή τους στις συμβάσεις με το ξενοδοχείο «Πόρτο Καρράς», τόσο με το ξενοδοχειακό συγκρότημα όσο και με όλα τα λοιπά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Συνδρομή σε Αλβανία και ΠΓΔΜ

Η άμεση διοργάνωση μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ελλάδας, με αντικείμενο την προώθηση της ένταξης των δύο γειτονικών μας χωρών στο NATO, ήταν το κεντρικό αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Γιάννου Παπαντωνίου με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ κ. Μπουτσκόφσκι. «Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ένταξη όλων των βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα ενισχύσει την αμυντική και οικονομική μας συνεργασία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου και προσέθεσε ότι «η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ θα διευκολύνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. Και συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία αυτή συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία, την Ιταλία και την Κροατία για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο ΝΑΤΟ προς την ίδια κατεύθυνση. Ακόμα, συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τους αριθμούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της FYROM που εκπαιδεύονται στις ελληνικές παραγωγικές σχολές και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών με αντίστοιχους οργανισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της FYROM, για τη δημιουργία σχημάτων συμπαραγωγής, αλλά και άλλων συνεργασιών». Ως προς το θέμα του ονόματος, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «θα χρειαστεί μία πρόσθετη προσπάθεια για να βρούμε ένα κοινό σημείο. Η Ελλάδα φιλοδοξεί ότι με τη σημερινή κυβέρνηση της FYROM θα είναι εφικτή η εξεύρεση αυτής της λύσης».

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ TPIHMEPH ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Στην Αθήνα ο Ιταλός πρόεδρος

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι. Ο κ. Τσιάμπι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, θα φθάσει στην Αθήνα αύριο το απόγευμα και αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Την Τετάρτη, ο κ. Τσιάμπι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος θα του επιδώσει το χρυσό μετάλλιο της ελληνικής Βουλής και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή και τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη. 

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑ TO ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Ενημέρωση αγροτών για ΚΑΠ

Εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων αγροτών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινά το υπουργείο Γεωργίας. Σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς θα ενημερώσει σχετικά τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα αποτελέσουν την ενημερωτική αιχμή της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις που θα επιφέρει η νέα ΚΑΠ από τις αρχές του 2005. Για το σκοπό αυτόν, μάλιστα, έχει συνταχθεί και ένα συνοπτικό εκλαϊκευμένο κείμενο προσέγγισης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε εντολή για την εφαρμογή προγράμματος επικοινωνιακής δράσης για τους Ελληνες αγρότες, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την οργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων, για την ενημέρωση-εκπαίδευση των υπαλλήλων και των στελεχών του υπουργείου Γεωργίας, και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής που συντάσσουν τους εφαρμοστικούς κανονισμούς. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ενημέρωση των αγροτών για τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε νέους κανόνες και πρακτικές που αφορούν τους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος και παραγωγής ποιοτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή