Πρόταση νόμου για άνοιγμα κωδικών

Πρόταση νόμου για άνοιγμα κωδικών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα του χρηματιστηρίου και κυρίως η δήλωση «πρόκληση» του πρωθυπουργού προς τα άλλα κόμματα να αποδεχθούν το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των βουλευτών τους αποτέλεσε την αιχμή της αντιπολιτευτικής κριτικής του κ. Καραμανλή στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ευθύνεται αποκλειστικά για την καταρράκωση του κύρους του χρηματιστηρίου» και κάλεσε ευθέως τον κ. Σημίτη να αποδεχθεί την πρόταση της Ν.Δ. που θα οδηγεί στο άνοιγμα των κωδικών όχι μόνον των βουλευτών αλλά και γενικότερα όσων σχετίζονται με τον δημόσιο βίο.

Αναξιόπιστη η Ε.Κ.

Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Καραμανλής κατ’ ουσίαν υπερθεμάτισε της σχετικής εισήγησης του πρωθυπουργού, θέτοντας, ωστόσο, μια βασική προϋπόθεση. Την προηγούμενη ψήφιση δηλαδή ενός νόμου ο οποίος, όπως είπε, «θα προσδιορίζει όχι μόνον τους ελεγχόμενους, αλλά κυρίως την ελεγκτική αρχή που θα διεξάγει την έρευνα στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των άλλων παραγόντων του Δημοσίου βίου». Και τούτο διότι, όπως συμπλήρωσε «είναι αδιανόητο ο έλεγχος αυτός να γίνει από την σημερινή σύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς η οποία έχει παραβιάσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, όπως προσφάτως διαπίστωσε ακόμη και ο Εισαγγελέας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραμανλής ανήγγειλε ότι η Ν.Δ. προτίθεται, ούτως ή άλλως, να καταθέσει το προσεχές διάστημα σχέδιο νόμου για το υποχρεωτικό άνοιγμα όλων των κωδικών συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στις διοικήσεις των μεγάλων κρατικών τραπεζών. Την ψήφιση του εν λόγω νόμου την περιέγραψε ο κ. Καραμανλής ως μη διαπραγματεύσιμο όρο και για το άνοιγμα των κωδικών των βουλευτών της Ν.Δ. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί», είπε χαρακτηριστικά και «περιμένουμε από την κυβέρνηση να ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη διότι σε άλλη περίπτωση η άρνησή της θα συνιστά ομολογία ενοχής».

Προσδοκίες επενδυτών

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Καραμανλής και για τις «πρωθυπουργικές» προθέσεις του στο θέμα του χρηματιστηρίου. «Πρέπει να καταλάβουν και να μάθουν όλοι οι Ελληνες τι έγινε την εποχή του μεγάλου σκανδάλου. Και τούτο όχι μόνον για να κατανεμηθούν οι πολιτικές ευθύνες, αλλά και να για να μην υπάρξει ποτέ ξανά ανάλογο φαινόμενο». Απέκρουσε, τέλος, ως «ανόητες» τις κατηγορίες που αποδίδονται στη Ν.Δ ότι «παίζει» με το χρηματιστήριο όταν ανεβαίνει ο δείκτης και προέβλεψε ότι ενδεχόμενη ανοδική τάση εν όψει εκλογών θα οφείλεται και μόνον στην προσδοκία των πολιτών για μια άλλη οικονομική πολιτική…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή