Εκλογικά τερτίπια, ομολογία ήττας

Εκλογικά τερτίπια, ομολογία ήττας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα προεκλογικά κόλπα και τετρίπια της κυβέρνησης συνιστούν ομολογία ήττας του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον για τις προσεχείς αλλά και για τις επόμενες εκλογές και η Ν.Δ. δεν θα μετάσχει και δεν θα νομιμοποιήσει οποιαδήποτε καιροσκοπική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Εμείς είμαστε έτοιμοι για εκλογές ανά πάσα στιγμή και προκαλούμε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις κάλπες το ταχύτερον δυνατόν».

Με τις φράσεις αυτές απάντησε χθες ο κ. Καραμανλής στη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε σχετική κυβερνητική πρόταση, ο κ. Καραμανλής όχι μόνον αποδοκίμασε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά υπήρξε ακόμη και ειρωνικός έναντι των εμπνευστών της αναπροσαρμογής του εκλογικού νόμου. «Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 3 φορές τις εκλογές με το υφιστάμενο σύστημα και τώρα ξαφνικά θυμήθηκε την «ανάγκη» να το αλλάξει», είπε, εκτιμώντας μάλιστα ότι «κανένα εκλογικό σύστημα δεν μπορεί να ανατρέψει τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος», προεξοφλώντας έτσι ως βέβαιη την ήττα του κυβερνώντος κόμματος.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαΐων για να καταλάβει τους πραγματικούς λόγους που η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει τώρα τη συζήτηση του εκλογικού νόμου», προσέθεσε ο κ. Καραμανλής. «Πρόκειται για μια κυβέρνηση που βρίσκεται στας δυσμάς του βίου της και προσπαθεί να γατζωθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία», τόνισε και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη τακτική «τη μεγαλύτερη παθογένεια του συστήματος, καθώς προδίδει την καθεστωτική νοοτροπία που έχουν κάποιοι για την εξουσία».

Κωμικά τα περί συμφωνίας κυρίων

Στο πλαίσιο αυτό, δε, χαρακτήρισε «κωμική» την πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου «για συμφωνία κυρίων» προκειμένου να αλλάξει το εκλογικό σύστημα από το 2008, αλλά και τα σενάρια περί «δεξιάς παρένθεσης» που προεξοφλούν την αδυναμία της Ν.Δ. να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2005. «Και μόνον ότι κάποιοι διακινούν τέτοια σενάρια δείχνει ποιος πραγματικά σέβεται τους θεσμούς», σχολίασε δηκτικά και συμπλήρωσε: «Δεν εμπιστευόμαστε ούτε την κυβέρνηση ούτε τον πρωθυπουργό και οι πολίτες γνωρίζουν ότι σε καμία σοβαρή χώρα δεν θα μπορούσε να ανοίξει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο λίγους μήνες προ των εκλογών». Εξετίμησε δε ότι «ακόμη και όσοι ψήφισαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και πρόκειται να το ξαναψηφίσουν έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει στο εξής τίποτα το ουσιαστικό» και αναρωτήθηκε με σκωπτικό τρόπο πώς «όσα δεν έκαναν σε οκτώ χρόνια, θα προλάβουν να τα κάνουν σε οκτώ μήνες».

Παρά ταύτα ο κ. Καραμανλής αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να αξιώσει και με θεσμικό τρόπο εκλογές από την κυβέρνηση. «Ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε», απάντησε σχετικά, αλλά υπογράμμισε ότι «ο κ. Σημίτης οφείλει να αντιληφθεί πως το πλέον νοσηρό φαινόμενο θα ήταν να σέρνεται η χώρα σε δέκα προεκλογικούς μήνες κυβερνητικής απραξίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη (στον ΣΚΑΪ 100,3) ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επέλθουν και με παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «τεχνική» τη σχετική διαπίστωση του επιτίμου προέδρου και δήλωσε ότι θα ήταν ο «τελευταίος που θα υπαγόρευε στον κ. Στεφανόπουλο τι να πράξει».

«Η Ν.Δ. έχει ανανεωθεί»

«Η ανανέωση του κόμματος είναι πολύ σημαντική υπόθεση αλλά σχετίζεται με την ποιότητα των προσώπων και όχι με ηλικιακά κριτήρια». Αυτήν την απάντηση έδωσε ο κ. Καραμανλής στο ερώτημα για το αν «οι λεγόμενοι βαρώνοι της Ν.Δ. θα παραμείνουν και στις επόμενες εκλογικές λίστες». O ίδιος μάλιστα υπεραμύνθηκε της ανανέωσης που έχει ήδη συντελεσθεί στο κόμμα από τις προηγούμενες εκλογές, -«το 50% των βουλετών ήταν νέα πρόσωπα», είπε- ενώ απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη επάνοδο των κ. Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Μάνου και Ανδριανόπουλου στη Ν.Δ., παραπέμποντας σε όσα έχει ήδη πει στο παρελθόν. Ουδέν σχόλιον έκανε ο κ. Καραμανλής και στο ερώτημα για τυχόν μεταπήδήση του κ. Σημίτη σε ευρωπαϊκό πόστο. «O πρωθυπουργός έχει αποκλείσει δημοσίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δύο φορές και ως εκ τούτου το ερώτημα το έχει απαντήσει ο ίδιος», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή