Ετοιμη για διάλογο δηλώνει η Λευκωσία

Ετοιμη για διάλογο δηλώνει η Λευκωσία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητά του για συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς όποτε κληθεί από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ταυτοχρόνως, μετά την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για να χειριστεί προσωπικά το θέμα της απάντησης στην πρόταση Ντενκτάς για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με κεντρικό θέμα την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Λευκωσίας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά έχουν ξεπεραστεί από τα γεγονότα και είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κατά συνέπειαν, αν και η σχετική επιστολή που θα αποστείλει στον κατοχικό ηγέτη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναμένεται ότι το περιεχόμενό της θα κινηθεί σε αυτό το πνεύμα.

Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε αργά πρχθές το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι οι προτάσεις Ντενκτάς αποτελούν ελιγμό και τέχνασμα, ενώ τόνισε ότι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, αν και διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, ελήφθη τελικά με ομοφωνία. O αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά κοινός παρονομαστής παραμένει η βούληση και η ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς για ουσιαστικό διάλογο με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης και προσέθεσε ότι, αν ο κ. Ντενκτάς δηλώσει έτοιμος να επανέλθει στις συνομιλίες, τότε θα μπορούσαν να συζητηθούν και άλλα θέματα.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, ερωτώμενος αν υπάρχει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη αντίδραση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επιστολή Ντενκτάς, δήλωσε ότι καμία αντίδραση δεν έχει περιέλθει σε γνώση του, πέρα από το ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη γνωρίζει πως η επιστολή βρίσκεται υπό μελέτη από τον Οργανισμό. Πάντως, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, επικαλούμενος τις επαφές του στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, οι πρωτοβουλίες του κ. Ντενκτάς δεν πείθουν και δεν παραπλανούν κανέναν, εκτός, από κάποιους στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή, από την Πάφο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι ο κ. Ντενκτάς παζαρεύει κάτι που δεν έχει, ζητώντας νομιμοποίηση της κατοχής και σημείωσε ότι το άνοιγμα του αεροδρομίου της Λευκωσίας, πρακτικά, θα σήμαινε κατάργηση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς και προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την κίνηση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα λιμάνια και στα αεροδρόμιά της και αυτό το γνωρίζει ο κ. Ντενκτάς.

Τέλος, χθες, όλα τα κυπριακά κόμματα εξέδωσαν διακηρύξεις καταδίκης του πραξικοπήματος της χούντας που άνοιξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή πριν από 29 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή