Θωμαδάκης εκθέτει Σημίτη

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αδύνατος είναι ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν ζητηθεί αρμοδίως από τον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη (προϊστάμενο) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εκτός εάν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση»! Με αυτόν τον τρόπο, επί λέξει, αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Σταύρος Θωμαδάκης, «άδειασε» πολιτικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σημίτη και δικαίωσε τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή, προκαλώντας παράλληλα αίσθηση στους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η έκπληξη του κυβερνώντος κόμματος ήταν ακόμη μεγαλύτερη στη συνέχεια, όταν ο κ. Θωμαδάκης απαντώντας στον κ. Τ. Μαντέλη (ΠΑΣΟΚ) πρόσθεσε: «Θεωρώ αδιανόητο η Βουλή να εκχωρήσει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των βουλευτών οπουδήποτε αλλού εκτός του εαυτού της, σε οιαδήποτε Αρχή ή Επιτροπή. Αν μου ανατεθεί, βεβαίως, έπειτα από νομοθετική ρύθμιση, θα το πράξω»! Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζει εμμέσως πλην σαφώς ότι τέτοιος έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω Εξεταστικής Επιτροπής (την οποία απέρριψε η κυβέρνηση…) είτε άλλης Επιτροπής της Βουλής!

Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Θωμαδάκη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κ. Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ), είχε και συνέχεια: «Επειδή διαβάζω πολλά στις εφημερίδες αυτές τις ημέρες, θέλω να σας πω σαφώς και απερίφραστα ότι είναι εκτός του αντικειμένου μας ο έλεγχος χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών. Θέλουμε σαφή νομοθετική ρύθμιση». «Τότε, γιατί δώσατε στοιχεία για τους κ. Μανίκα και Νεονάκη», συνέχισε ο βουλευτής. «Επειδή υπήρξαν καταγγελίες από την εφημερίδα «Αυριανή» για παραβατική συμπεριφορά και αυτό ελέγξαμε». «Πού έγκειται το πρόβλημα», ήταν η επόμενη ερώτηση. «Στη νομοθεσία περί απορρήτου», απάντησε.

Θυελλώδης συνεδρίαση

Στη θυελλώδη συνεδρίαση, στην οποία παρίσταντο περί τους 30(!) βουλευτές ως ακροατές -μεταξύ των οποίων και ο κ. Γεράσιμος Αρσένης, όπως είχε προαναγγείλει η «Κ»-, ο Σταύρος Θωμαδάκης έμεινε έκθετος ουκ ολίγες φορές στις επίμονες ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας, καθότι από το ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησε κανείς(!) πλην του κ. Μαντέλη (μία ερώτηση).

Ειδικότερα, απαντώντας στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο παραδέχτηκε ότι:

– Οι νομικές διαπιστώσεις του στο πόρισμα που δόθηκε στον κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και αναγνώσθηκε στη Βουλή για τους κ. Μανίκα και Νεονάκη, όσον αφορά τις συστηματικές ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς αλλά και την κατάχρηση αγοράς είναι αδόκιμες. «Παρασύρθηκα», είπε επί λέξει, «από τις Κοινοτικές Οδηγίες και αναγνωρίζω ότι όντως στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχουν τέτοιοι όροι».

– Σημείωσε τον ακριβή αριθμό των μετοχών της ΑΛΤΕΚ που κατείχε ο κ. Μανίκας, αλλά για τον κ. Νεονάκη περιορίστηκε στο ότι «κατείχε μεγάλο αριθμό», διότι δεν έκρινε ότι υπήρχε θέμα.

– Ανέφερε πως η έρευνα είχε ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως λόγω των δημοσιευμάτων της «Αυριανής», και όταν ο κ. Χριστοδουλάκης του ζήτησε στοιχεία -την παραμονή της συνεδρίασης της Βουλής για την Εξεταστική Επιτροπή- ήταν σε θέση να εκφέρει τη γνώμη του.

– Δήλωσε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

– Ομολόγησε ότι το ΣΔΟΕ δεν είχε δώσει στην Επιτροπή το πόρισμά του για τις εταιρείες του Ομίλου ΑΛΤΕΚ, όταν αποφασίστηκε να ξαναμπεί στο ταμπλό της Σοφοκλέους. Στην παρατήρηση ότι με 16 δισ. πλαστά τιμολόγια ασφαλώς και δεν εξέλιπαν οι λόγοι αναστολής της απαγόρευσης δεν απάντησε, αλλά τόνισε πως η απόφαση ήταν ορθή για το συμφέρον των 80.000 μικρομετόχων αλλά και της εταιρείας (…)

– Παραδέχτηκε ότι δεν έλεγξε εάν έπαιζε «αέρα» ο κ. Νεονάκης, διότι -όπως είπε- ο «αέρας» ήταν νόμιμος. «Μα νομιμοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2000», είπε ο κ. Παυλόπουλος. «Εχετε δίκιο ότι τότε έγινε νόμος, αλλά δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε ήταν παράνομη πράξη», απήντησε.

Αντίδραση Εβερτ

Ο Μιλτιάδης Εβερτ στη συνεδρίαση ζήτησε τα πινάκια των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θωμαδάκης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να τα δώσει λόγω απορρήτου, και ο κ. Εβερτ εξερράγη: «Δηλαδή το απόρρητο δεν ισχύει για τους κ. Μανίκα και Νεονάκη; Πώς δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους ο κ. Χριστοδουλάκης. Να τα δώσετε στον υπουργό και να μας τα φέρει εδώ και τώρα στη Βουλή».

«Δεν μπορώ, υπάρχει απόρρητο». «Εδώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθούν τα πινάκια όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τι μας λέτε; Δεν ήρθαμε εδώ για να παίξουμε!». «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τα δημοσιοποιήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», σχολίασε ο κ. Θωμαδάκης. «Δεν υπάρχει απόρρητο έναντι της Βουλής», τόνισε ο κ. Ι. Καψής.

Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε -προς έλεγχο, όπως διευκρίνισε- δύο πινάκια του διοικητή της Αγροτικής κ. Λάμπρου και ο κ. Θωμαδάκης αντέδρασε λέγοντας πως «εδώ παραβιάζεται το απόρρητο». «Αυτό σας ενοχλεί ή τα παιχνίδια με τη μετοχή της Ζάχαρης;», αντέτεινε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.

Τέλος, στην παρατήρηση του κ. Θωμαδάκη ότι ο κ. Νεονάκης «τζιράριζε», δηλαδή αγόραζε και πούλαγε συνεχώς, ο κ. Ι. Καψής σχολίασε «μια ζωή αγοράζει και πουλάει»…

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο κ. Θωμαδάκης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, σύμφωνα με την οποία μπορεί να παράσχει τεχνική συνδρομή για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών πράξεων βουλευτών και χωρίς νομοθετική ρύθμιση, εάν του ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τελευταίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή