Παιχνίδι με εκλογικό νόμο βλέπει ο κ. Κωνσταντόπουλος

Παιχνίδι με εκλογικό νόμο βλέπει ο κ. Κωνσταντόπουλος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι άλλα κόλπα με τον εκλογικό νόμο. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά παίζει παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Παιχνίδια επικοινωνιακά, παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας», είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Οι διαδικασίες για τον εκλογικό νόμο», συνέχισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί και πριν από την αναθεώρηση του Συντάγματος και αμέσως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επιλογή του κ. Σημίτη είναι να μην αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος και κατά συνέπεια να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να παίζει τα γνωστά παιχνίδια της συγκυρίας που έχουν ταλαιπωρήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη καθιέρωσης παγίου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Υποστηρίζουμε ότι η απλή αναλογική μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε πάρα πολλούς τομείς του πολιτικού συστήματος και στην γνησιότερη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Διαδικαστικές οι ρυθμίσεις

Αυτά τα οποία η κυβέρνηση λέει, όπως έχουν τουλάχιστον φανεί μέχρι σήμερα, αναφέρονται στον πυρήνα του εκλογικού συστήματος. Δεν είναι τεχνικά θέματα. Δεν είναι διαδικαστικά θέματα. Κάθε εκλογικό σύστημα έχει την πολιτική του φιλοσοφία και έχει και τις διαδικασίες που υπηρετούν αυτή την φιλοσοφία. Μόνο η κυβέρνηση του κ. Σημίτη θέλει να τα τεμαχίσει. Αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί, ως αποσπασματικές ενδείξεις, δεν οδηγούν στη διαπίστωση ότι πράγματι πάμε σε αναλογικότερο σύστημα. Πάμε σε εσωτερικές μηχανιστικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις, που εξυπηρετούν το πρώτο και το δεύτερο κόμμα. Αυτό θα υποστηρίξουμε. Οπως, επίσης, θα υποστηρίξουμε, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ότι η λεγόμενη νέα εκλογική διαίρεση των περιφερειών δεν είναι άμοιρη του πυρήνα του εκλογικού συστήματος. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε άλλη εκλογική διαίρεση, άλλη αναπτυξιακή διαίρεση, άλλη χωροταξική διαίρεση, άλλη διοικητική διαίρεση. 2003 φτάσαμε πια.

Η απλή αναλογική έχει συγκεκριμένες και ορατές επιπτώσεις. Πρώτη επίπτωση: τελειώνει ο πλειοψηφικός ηγεμονισμός του ενός κόμματος. Η απλή αναλογική έχει συνδεθεί εδώ με μια μυθολογία και με μια δεμονολογία του δικομματισμού, ότι οδηγεί σε ακυβερνησία. Δεν οδηγεί σε ακυβερνησία. Η πολιτική ζωή είναι ανοιχτή. Η απλή αναλογική θα διευκολύνει και την ανάγκη προγραμματικών εξαγγελιών και την ανάγκη της δημοκρατίας των συνθέσεων, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή