Αποκαλυπτήρια εκλογικού νόμου

Αποκαλυπτήρια εκλογικού νόμου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου με διευρυμένη σύνθεση, θα «ανοίξει τα χαρτιά του» ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης για το νέο εκλογικό νόμο που θα στοχεύει στο «τρίπτυχο» της διασφάλισης σταθερών κυβερνήσεων, της μεγαλύτερης αναλογικότητας και του περιορισμού του πολιτικού χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσκαλέσει τα κόμματα σε έναν πρώτο κύκλο διαλόγου μέχρι τα τέλη του μηνός. Ενώ, εάν κατά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης με τις ηγεσίες των κομμάτων διαπιστωθεί άρνηση των τελευταίων να μετάσχουν στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση διάλογο, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα προσκαλέσει σε συζήτηση επί του νέου εκλογικού νόμου τους κοινωνικούς φορείς. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του κ. Σημίτη είναι ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο νέος εκλογικός νόμος στους βασικούς του άξονες θα εδράζεται στις «σταθερές» που είχε αναφέρει από την περασμένη Παρασκευή η «K»: Το πρώτο κόμμα θα διασφαλίζει την αυτοδυναμία με ποσοστό άνω του 41%, η αναλογικότητα για τα μικρά κόμματα θα αυξηθεί από 70% που είναι σήμερα στο 80% – 85%, το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή διατηρείται, πρωθείται η κατάτμηση A΄ και B΄ Αθήνας καθώς και της A΄ Θεσσαλονίκης, καθιερώνεται η εκλογή με λίστα 40 – 80 βουλευτών, ενώ καταργείται το σύστημα της εξομάλυνσης. Επίσης, δεν εισάγεται το σύστημα της λίστας αλλά οι βουλευτές θα εκλέγονται σε επίπεδο νομού και περιφέρειας. Σε επίπεδο νομού ο νόμος θα προσεγγίζει την απλή αναλογική, ενώ από την περιφέρεια θα διασφαλίζει στο πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία. Ακόμη καταργείται η διάταξη που καθιστά απαγορευτικές τις προεκλογικές συνεργασίες.

Συγκάλυψη αναταράξεων

Η έναρξη της συζήτησης για το νέο εκλογικό νόμο εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα συγκαλύψει και τις συνεχιζόμενες αναταράξεις στο εσωκομματικό πεδίο. Χθες, η κυβέρνηση απέφυγε -για μία ακόμη φορά- να αντιδράσει στις νέες βολές του πρώην υπουργού κ. Θ. Πάγκαλου κατά του ίδιου του κ. Σημίτη, αλλά και των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών. «Μπορούμε να εκτιμάμε πότε θα σχολιάζουμε», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή