ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για εποικισμό της Αμμοχώστου

Συντονισμένη επίθεση κατά του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Προκλητικές, απαράδεκτες και καταδικαστέες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας τις απειλές Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου. «Πρόκειται», είπε ο κ. Πρωτόπαπας, «για ελιγμούς χωρίς νόημα που συμπαρασύρουν τους Τουρκοκυπρίους και θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας» και τόνισε πως έχει δίκιο ο πρόεδρος της Κύπρου κ. T. Παπαδόπουλος που ζητά ουσιαστικό διάλογο στη βάση του σχεδίου Ανάν. Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για «θράσος απύθμενο και μη σοβαρή θέση», ενώ, δήλωσε ότι «η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, μειώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της πλευράς μας» και ότι «αποδεχόμαστε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και επιδιώκουμε βελτίωση και τροποποίησή του για το καλό των δύο κοινοτήτων. Πάντως, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε έκπληξη για τη δήλωση του κ. Τ. Παπαδόπουλου ότι δεν συνιστά πρωτοβουλία η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, αλλά αντίθετα θα αποτελούσε αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. «Εκπλήττομαι ειλικρινά, είπε ο κ. Αναστασιάδης, και προσπαθώ να παρακολουθήσω τη συνέπεια λόγων, τη συνέπεια προθέσεων και τη γραμμή που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση στο εθνικό πρόβλημα».

Στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα

Διήμερη περιοδεία Καραμανλή

Διήμερη περιοδεία στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα πραγματοποιεί από αύριο ο κ. K. Καραμανλής. O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας τις διαδοχικές επισκέψεις του στην περιφέρεια θα συναντηθεί με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και με εκπροσώπους των Παραγωγικών Τάξεων των δύο νησιών. Επίσης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή αεροδρόμιο της Ζακύνθου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων, ενώ έχει προγραμματισθεί και ανοιχτή ομιλία του αύριο το απόγευμα στο Μαχαίραδο του Δήμου Αρτεμησίων.

Υψους 5 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΞ

Βοήθεια στο Ιράκ

Σε 5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει δοθεί για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ μέσω της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον υπουργό Γιώργο Παπανδρέου στην τελετή βράβευσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «Γιατροί του Κόσμου», «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης» και «Γιατροί της Καρδιάς». Οπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, αλλά και ο υφυπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως στο ανθρωπιστικό πρόβλημα στο Ιράκ, ενώ στη διεθνή κατάταξη καταλαμβάνει την 13η θέση από πλευράς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ΥΔΑΣ ενέκρινε τα προγράμματα των ΜΚΟ ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις αποστολές δύο πλοίων που οργάνωσε η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης», με φορτίο φαρμάκων και τροφίμων. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, και στην αποστολή φαρμάκων με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που οργάνωσαν οι «Γιατροί του Κόσμου».

Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται τη Λήμνο

Θερμή υποδοχή στον Πατριάρχη

Στη Λήμνο κατέφθασε χθες το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Κατά την άφιξή του δήλωσε ότι αισθάνεται βαθιά συγκινημένος που βρίσκεται στο νησί διότι όταν ήταν μικρός έβλεπε από την Ιμβρο τα βουνά της Λήμνου ενώ υπογράμμισε ότι τα δύο νησιά συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί κοινής πνευματικής πορείας χιλιάδων ετών. «Οφείλουν» συμπλήρωσε ο Πατριάρχης «να διαδραματίσουν ρόλο καλών γειτόνων και εν Χρηστώ Ειρηνοποιών ούτως ώστε τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου να εξαλείψουν τα πάθη και τα λάθη του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος». O υπουργός Αιγαίου κ. N. Σηφουνάκης απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο δήλωσε ότι «οι καίριες επεμβάσεις σας υπέρ της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας, αλλά και οι σημαντικότατες πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει υπέρ της θρησκευτικής ανοχής αποτελούν λαμπερές αχτίδες φωτός και ελπίδας».

Για τη Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Στο Ρώμη ο κ. Γιαννίτσης

Σε Διάσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Ρώμη με θέμα «Οικοδόμηση της Δημοκρατίας στο Ιράκ – Ειρήνευση στη Μέση Ανατολή» θα μετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. O κ. Τάσος Γιαννίτσης που θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό αναχώρησε ήδη για την ιταλική πρωτεύουσα, προκειμένου να μετάσχει στις διήμερες εργασίες της Διάσκεψης η οποία αρχίζει αύριο.

Μετά την υπουργοποίηση του N. Μπίστη

Αναδιάταξη στην ΑΕΚΑ

Πενταμελή ομάδα με ευθύνη τον πολιτικό σχεδιασμό και τον συντονισμό της καθημερινής δραστηριότητας της AEKA όρισε μεταξύ των μελών της η γραμματεία της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς, λόγω της πρόσφατης ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από τον επικεφαλής του κόμματος Νίκο Μπίστη. H ομάδα, που θα λειτουργεί καθημερινά, συγκροτείται από τους κ. Παύλο Αθανασόπουλο, Βασίλη Δεληγκάρη, Γιώργο Καριπίδη, Φωτεινή Σιάνου και Θόδωρο Τσίκα. Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στελεχών της AEKA από την Αθήνα τον Πειραιά και την Αττική με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις μετά τον ανασχηματισμό. Μιλώντας στη σύσκεψη, ο κ. Μπίστης είπε ότι «θα κριθούμε σε δύο επίπεδα: πρώτα στο κυβερνητικό, αλλά και στη δυνατότητα της AEKA να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή