Ιταλικές πιέσεις σε Αγκυρα και Ντενκτάς για Κυπριακό

Ιταλικές πιέσεις σε Αγκυρα και Ντενκτάς για Κυπριακό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ρώμη, όχι μόνον επιβεβαίωσε χθες ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν τη μοναδική λύση για την επανένωση της Κύπρου, αλλά δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Αγκυρα να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού βάσει των εισηγήσεων του γ.γ. του OHE. Αυτό είναι το σημαντικότερο συμπέρασμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι με τους κ. Σημίτη και Καραμανλή, αλλά και των αντίστοιχων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών κ. Φράνκο Φρατίνι με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι συναντήσεις του κ. Τσιάμπι στην Αθήνα που αποκτούν ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, καθώς συνέπεσαν και με την έναρξη της ιταλικής προεδρίας, επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Αθήνας και Ρώμης, ενώ οι συζητήσεις εστιάσθηκαν -πλην του Κυπριακού- στα ευρωπαϊκά τρέχοντα ζητήματα και κυρίως στις προσπάθειες που θα γίνουν το προσεχές εξάμηνο για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. O κ. Τσιάμπι προς τιμήν του οποίου ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε ακολούθως και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή ο οποιος, αφού ευχήθηκε καθε επιτυχία στην Ιταλική προεδρία, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την ενίσχυση και προώθηση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής και για το Κυπριακό, επισημαίνοντας προς τον Ιταλό πρόεδρο την ανάγκη η Ρώμη να συμβάλει στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της νήσου.

Το σχέδιο Ανάν

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας που μετείχε στην πρωινή συνάντηση του κ. Τσιάμπι με τον κ. Σημίτη υπέγραφε με τον κ.Παπανδρέου τη διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «προυπόθεση για την επανένωση της Κύπρου είναι η πολιτική βούληση της Αγκυρας και του Ραούφ Ντενκτάς» στον οποίο μάλιστα -παρουσία του Φρατίνι- καταλόγισε διγλωσσία και τακτικισμό λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που τείνει χέρι φιλίας, με το άλλο απειλεί».

Με την τελευταία αυτή δήλωση, κάθε άλλο παρά έδειξε να διαφωνεί ο κ. Φρατίνι, ο οποίος επεσήμανε ότι «η Ιταλία δεν κρίνει ότι υπάρχει άλλη αξιόπιστη και εναλλακτική λύση πέραν του σχεδίου Ανάν» και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε η Ρώμη «να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πείσει την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί την εισήγηση του γ.γ. του OHE», καθώς, όπως είπε, «είναι η μοναδική λύση για την επανένωση τη νήσου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή