Εντονη δυσφορία των βουλευτών ΠΑΣΟΚ

Εντονη δυσφορία των βουλευτών ΠΑΣΟΚ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη δυσφορία τους για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για δημοσιοποίηση των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών την τριετία 1998-2000, σε συνδυασμό με όσα ειπώθηκαν προχθές το βράδυ στη Βουλή από τον κ. Σταύρο Θωμαδάκη, εξέφραζαν χθες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που να έχει αντιληφθεί κατ’ αρχάς το τι ακριβώς θα γίνει και γιατί, ενώ ελάχιστοι συμφωνούν με την εν λόγω πρωτοβουλία.

Σε όλα τα πηγαδάκια χθες στο Κοινοβούλιο επί του συγκεκριμένου θέματος, εκφράστηκαν οι εξής βασικές αντιρρήσεις:

Πρώτον, οι βουλευτές δεν είναι οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον ποιος ο στόχος αυτής της υποτιθέμενης έρευνας, καθώς εφεξής οι βουλευτές θα έχουν στόχο να αποδείξουν πως… δεν είναι κλέφτες ή ότι ο τζίρος τους δεν σχετίζεται με το κεφάλαιο και τα κέρδη τους.

Και οι διοικητές

Δεύτερον, δεν είναι λογικό να δημοσιοποιηθούν μεν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών, αλλά όχι των διοικητών, στελεχών, μελών διοικητικών συμβουλίων κ.ο.κ. των εταιρειών του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τρίτον, οι βουλευτές κάθε χρόνο υποβάλλουν πόθεν έσχες στην αρμόδια επιτροπή οικονομικού ελέγχου της Βουλής. Δεν είναι λοιπόν αντιληπτό τι επιπλέον πρέπει να δημοσιοποιήσουν, πέραν όσων δηλώνουν στο πόθεν έσχες, ποια είναι δηλαδή η διαφορά.

Τέταρτον, δεν έχει λογική ένας βουλευτής που πρωτοεξελέγη στις εκλογές του 2000 να πρέπει να δημοσιοποιήσει και ενδεχομένως να «απολογηθεί» για τις χρηματιστηριακές του συναλλαγές ως ιδιώτης, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που το Χρηματιστήριο… ήταν και είναι νόμιμο.

Πέμπτον, παραμένει απορίας άξιον εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά το πέρας της επαλήθευσης των όσων έχουν δηλώσει οι βουλευτές θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα, εκτός βεβαίως από περιπτώσεις που διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά. Εάν δηλαδή μπορούν να δημοσιοποιήσουν τον τζίρο του κάθε βουλευτή ή απλώς θα ανακοινώσουν ότι «δεν διαπιστώθηκε διαφορά σε σχέση με όσα έχει δηλώσει», με βάση τις διατάξεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα.

Απορίες

Βεβαίως, στη δεύτερη εκδοχή προκύπτει η απορία ποιο είναι τότε το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής κ. Ντ. Βρεττός δηλώνει ότι κατά τη διαδικασία ελέγχου των πόθεν έσχες όταν προκύπτει κέρδος ή ζημία από χρηματιστηριακές συναλλαγές ζητάει τα πινάκια των βουλευτών και τα ελέγχει. Επομένως, η απορία για το τι παραπάνω θα προκύψει με τον νέο έλεγχο που εξήγγειλε ο κ. Σημίτης για τους βουλευτές του, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Οσο για την πολυσυζητημένη ακρόαση του κ. Θωμαδάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής -παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπας να τον… ερμηνεύσει αυθεντικά μόλις κατάλαβε τι είχε ειπωθεί- μάλλον περιέπλεξε παρά ξεκαθάρισε την κατάσταση.

Απάντηση Χριστοδουλάκη

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως χθες δημοσιοποιήθηκε απάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη (με ημερομηνία 10 Ιουλίου) σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Γιαννακόπουλου, η οποία αναφέρει επί λέξει: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αντλεί, τηρεί, επεξεργάζεται ή ανακοινώνει στοιχεία συναλλαγών συγκεκριμένων προσώπων με μόνο κριτήριο κάποια ιδιότητά τους, όπως αυτή του βουλευτή, κομματικού στελέχους, διοικητή οργανισμού κ.λπ. Κάτι τέτοιο πέρα του γεγονότος ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, θα αποτελούσε και σοβαρό ποινικό αδίκημα, με βάση τις διατάξεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή