17N: Κατάθεση Πενό για τον «Μιχάλη που γνώρισα»

17N: Κατάθεση Πενό για τον «Μιχάλη που γνώρισα»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τους παλιούς συντρόφους και φίλους από το Παρίσι ήταν αγωνιστής γενναίος και σεμνός, για όσους των γνώριζαν από διακοπές ήταν ευχάριστος και διακριτικός, ενώ για τη σύντροφο της ζωής του είναι ο άνθρωπος που της έμαθε να έχει πίστη. Κάπως έτσι σκιαγράφησαν χθες ενώπιον του δικαστηρίου οι μάρτυρες, που κατέθεσαν, τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ενώ ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η κατάθεση της συντρόφου του Μαρί Τερέζ Πενό η οποία ξεκίνησε λέγοντας: «Ζω πολλά χρόνια με τον Μιχάλη…»

Βολές σε Διώτη

Μέχρι την ημέρα της σύλληψης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου η σύντροφός του Μαρί Τερέζ Πενό τον γνώριζε ως Μιχάλη, ενώ όταν ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής κ. Ιωαν. Διώτης την ρώτησε για τον Γιωτόπουλο και την 17N, εκείνη δεν κατάλαβε. «Οταν είδα στη συνέχεια σε άλλο γραφείο τον Μιχάλη, δεν μας άφησαν ουσιαστικά να μιλήσουμε αλλά εκείνος μου είπε: Για το όνομα είναι αλήθεια, όλα τα άλλα όμως είναι ψεύτικα». Στην κατάθεσή της η Μαϊτέ Πενό, υποστήριξε ότι δεν θεωρεί παράλογο το ότι ο σύντροφός της κράτησε το ψευδώνυμό του τόσο εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης όσο και επειδή «είναι δύσκολο να το αλλάξεις όταν η σύντροφοί σου και οι φίλοι σου σε γνωρίζουν με αυτό».

Η Μαρί Τερέζ Πενό περιέγραψε τα συναισθήματά της όταν άκουσε για πρώτη φορά ότι συλλάβανε τον Γιωτόπουλο, ενώ εξαπέλυσε και δριμύ κατηγορώ προς τις διωκτικές Αρχές, αλλά και κατά του κ. Διώτη. «Ημουν σε μια φίλη μου στην Υδρα όταν άκουσα ότι συλλάβανε τον Μιχάλη και ότι εγώ δήθεν κρυβόμουν. Αυτό με έκανε έξαλλη και την επόμενη ημέρα πήγα στους δικηγόρους μου, οι οποίοι τηλεφώνησαν στον Διώτη. Στη συνέχεια, πήγαμε στο Κολωνάκι για φαγητό και τότε μας πλησίασαν τέσσερις άνθρωποι, μου ζήτησαν τα χαρτιά μου και με οδήγησαν στον 12ο όροφο της Ασφάλειας».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που της έλαβαν κατάθεση στην Ασφάλεια η Μαρί Τερέζ Πενό χαρακτήρισε τις ερωτήσεις που τις τέθηκαν «αδιάκριτες και πολύ χυδαίες», ενώ αναφερόμενη στον εισαγγελέα της Αντιτρομοκρατικής η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κ. Διώτης έκανε λόγο για τον «αντιτρομοκρατικό νόμο» και της είπε να «συνεργαστεί για να βοηθήσει τον εαυτό της και τον σύζυγό της».

Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε ότι ο κ. Διώτης την ρώτησε για τη δολοφονία του Γουέλς, για την CIA και της είπε την πεποίθησή του ότι εκείνη ήταν η γυναίκα που συμμετείχε στην ιδρυτική ενέργεια της 17Ν.

Σχετικά με τη δράση της 17N, η μάρτυρας δήλωσε ότι διαφωνεί ως προς τα μέσα ενώ είναι σύμφωνη με τη ιδεολογία που προβαλλόταν μέσα από τις προκηρύξεις της οργάνωσης.

«Η τρομοκρατία υπάρχει αλλά είναι αυτή του ιμπεριαλισμού, της αμερικανικής υπερδύναμης και των βομβών στο Ιράκ, την Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος

Υπέρ του Γιωτόπουλου κατέθεσε χθες και ο σκηνοθέτης Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος, παλιός γνώριμος και συναγωνιστής του Γιωτόπουλου στην ΛΕΑ και την «29η Μάη». O κ. Αναγνωστόπουλος αμφισβήτησε τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του «Αλέκου», έκανε λόγο για σκευωρία ενώ αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με Αγγλο πράκτορα δύο μήνες πριν από τη σύλληψη του Γιωτόπουλου. «Με πλησίασε και μου είπε ότι θεωρούν ένοχο τον Γιωτόπουλο και ότι εγώ είμαι ο επόμενος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή