Δάνειο 180 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων

Δάνειο 180 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ολυμπιακή προετοιμασία της πρωτεύουσας, αλλά και ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στον πρώτο δήμο της χώρας αρχίζουν να «παίρνουν σάρκα και οστά», με την εισροή στα ταμεία του δήμου 180 εκατ. ευρώ, καθώς χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τη σύναψη δανείου, ύψους 180 εκατ. ευρώ, με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος θα συνάψει δάνειο ύψους 150,5 εκατ. ευρώ από την UBS και ένα ακόμη δάνειο ύψους 29,4 εκατ. ευρώ, από την Αγροτική Τράπεζα, για το οποίο θα εγγυηθεί και θα αποπληρώσει από το ελληνικό Δημόσιο.

Καταψήφισαν Χαλβατζής – Κουβέλης

Τη σχετική πρόταση, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με 32 ψήφους υπέρ, δύο κατά (των κ. Χαλβατζή και Κουβέλη) και μία λευκή, εισηγήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία τους τελευταίους δύο μήνες είχε συναντήσεις με εκπροσώπους 11 χρηματοπιστωτικών οργανισμών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αξιολόγησε οκτώ προσφορές που τελικά κατατέθηκαν. Οι όροι του δανείου που τελικά εξασφαλίστηκαν από τον δήμο θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκοί, καθώς το ετήσιο επιτόκιο που θα καταβάλλεται, με σημερινές τιμές, θα κυμαίνεται περίπου στο 2,5%, η διάρκεια αποπληρωμής θα φτάνει τα 15 χρόνια, ενώ δεν υπάρχουν δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων του δήμου, δημοτικών τελών ή άλλων εσόδων ως εγγύηση αποπληρωμής του δανείου.

Οι τέσσερις τομείς χρηματοδότησης

Τέσσερις είναι οι βασικοί τομείς έργων που θα χρηματοδοτήσει το δάνειο:

1. Τις ολυμπιακές δράσεις που περιλαμβάνουν τεχνικά έργα, πράσινο, προμήθεια υπερσύγχρονου στόλου οχημάτων για την καθαριότητα, την ανάπλαση των προσόψεων των κτιρίων και την προβολή της Αθήνας. Μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται είναι η ανακατασκευή οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, μήκους περίπου 140 χλμ., αναπλάσεις πλατειών, έργα προσβασιμότητας ατόμων με ειδικές ανάγκες, πεζοδρομήσεις και δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, συντήρηση μνημείων, ανάπλαση της Βαρβακείου Αγοράς κ.ά.

2. Εργα στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί ανά γειτονιά.

3. Το πρόγραμμα κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων του δήμου, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, την ανακατασκευή 50 παιδικών χαρών, με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές κ.ά.

4. Τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου με απαλλοτριώσεις, καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια οι σχετικές δαπάνες του δήμου ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Αποτέλεσμα των περιορισμένων διατιθέμενων πόρων, είναι η συσσώρευση των υποχρεώσεων του δήμου, που μόνο οι άμεσες φτάνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Μέρος επίσης των εσόδων του δανείου θα διατεθούν για την αποπληρωμή των δανείων του δήμου που ήδη «τρέχουν» και είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμουλίου, η δήμαρχος, κ. N. Μπακογιάννη, τόνισε ότι με τη σύναψη του δανείου εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη». Πρόκειται -όπως είπε- «για έργα που έχουν στόχο την καλύτερη προετοιμασία της Αθήνας για τους Αγώνες του 2004, έργα τα οποία δεν είναι μιας χρήσης». O επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. X. Παπουτσής, χαιρέτισε -όπως είπε- «τη διαμόρφωση για πρώτη φορά στον Δήμο της Αθήνας ενός επενδυτικού προγράμματος τετραετίας 2003 – 2006, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλα και ουσιώδη έργα, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του συνδυασμού μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή