Σειρά ενστάσεων από κυβερνητικά στελέχη

Σειρά ενστάσεων από κυβερνητικά στελέχη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά ενστάσεων αλλά και αποριών, από τα κορυφαία στελέχη, προκάλεσε η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία παρουσίασαν χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο σχεδόν των παρισταμένων υπουργών, με προεξάρχοντες τους κ. Ευθυμίου, Ρέππα και Πρωτόπαπα, ζήτησαν από τον κ. Σκανδαλίδη η όλη συζήτηση να επικεντρωθεί στα κρίσιμα σημεία των περιφερειών και της λίστας, ενώ το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών να παρουσιαστεί στην κοινή γνώμη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος.

Επιφυλάξεις

Η συγκεκριμένη προσέγγιση έγινε αποδεκτή από τον κ. Σημίτη και τον κ. Σκανδαλίδη, όπως κατέστη ορατό και από την έντονα «πολιτική» δήλωση του πρωθυπουργού, μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ομως, αμέσως μετά, ακολούθησαν ενστάσεις και επιφυλάξεις για συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου, παρά το γεγονός ότι τελικώς υπήρξε αποδοχή του, με μόνο τον υπουργό Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλο να διατυπώνει ουσιαστικές αντιρρήσεις για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να ανακινήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε η κυβέρνηση με τις κινήσεις της «να μην εμφανιστεί ότι κινείται με βάση πολιτικές σκοπιμότητες, ή να δημιουργήσει υποψίες ότι αποδέχεται το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης». Υποστηρικτικός προς τις επιλογές των κ. Σημίτη και Σκανδαλίδη υπήρξε ο κ. Γ. Παπανδρέου, ζητώντας όμως η λίστα να διαμορφώνεται μέσα από δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. O νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδης εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την εισαγωγή της λίστας, όπως και οι κ. Τσοχατζόπουλος και Κακλαμάνης, και ζήτησε διάλογο με τους βουλευτές και το κόμμα.

Το γερμανικό σύστημα

Η κ. Βάσω Παπανδρέου πρότεινε την υιοθέτηση του γερμανικού συστήματος και πλήρη ανατροπή των υφιστάμενων δεδομένων, και ο κ. Γ. Παπαντωνίου οι αλλαγές να είναι ριζοσπαστικότερες στην κατεύθυνση της θέσπισης μονοεδρικών περιφερειών.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει σαφές πως η εφαρμογή του νόμου θα γίνει από τις εκλογές του 2008. Επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, όπως και ο κ. Κακλαμάνης, που σημείωσε ότι δημιουργείται η αίσθηση πως η διαπλοκή περιορίζεται σ’ αυτές. Ακρως συνθετική υπήρξε η παρέμβαση του κ. Ευθυμίου, ενώ ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε κατά του γερμανικού μοντέλου. Τέλος, σε δήλωση για το νέο εκλογικό νόμο προέβη και ο κ. K. Λαλιώτης, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική εάν, μεταξύ άλλων, «ανοίγει την προοπτική για κυβερνήσεις συνεργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή