Ν.Δ.: Δεν μετέχουμε στην παρωδία

Ν.Δ.: Δεν μετέχουμε στην παρωδία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προ δύο ετών δήλωση του κ. Σημίτη, ο οποίος είχε δεσμευθεί στη Βουλή ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει προεκλογικά τον εκλογικό νόμο, απάντησε χθες ο κ. Καραμανλής στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας την κατηγορηματική άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθει σε οποιοδήποτε διάλογο. Κατόπιν τούτων και με δεδομένη την επιφυλακτικότητα ή και αποδοκιμασία που εξέφρασαν χθες και τα μικρότερα κόμματα, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να κάνει διάλογο με… τον εαυτό της πριν από τις τελικές της αποφάσεις για το νέο εκλογικό νόμο. «Με την ανακίνηση του θέματος, λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Σημίτης επιδεικνύει επικίνδυνα αλαζονική για τη Δημοκρατία αντίληψη», υπογράμμισε στην απαντητική του δήλωση ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού προδίδει βαθιά καθεστωτική νοοτροπία και συνιστά πράξη πολιτικής ανεντιμότητας». O πρόεδρος της Ν.Δ. ανέγνωσε ακολούθως ολόκληρη τη δήλωση του κ. Σημίτη στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2000, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «οι αλλαγές του εκλογικού νόμου, λίγο πριν από τις εκλογές, είναι μια πρακτική η οποία έχει καταδικαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και η οποία δείχνει ή αφήνει να υπονοηθεί μια συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Εμείς γι’ αυτό δεν είχαμε ποτέ πρόθεση να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο πριν από τις εκλογές και δεν έχουμε πρόθεση να το κάνουμε».

Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Καραμανλής κάλεσε ευθέως τον κ. Σημίτη να εξηγήσει στην κοινή γνώμη την ανακολουθία λόγων και πράξεών του και κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση θέτει σήμερα ζήτημα εκλογικού νόμου από ανασφάλεια και καιροσκοπισμό, γιατί βλέπει ότι χάνει». Προκειμένου, δε, να εκθέσει περαιτέρω την επιλογή του πρωθυπουργού, επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, προκάλεσε τον κ. Σημίτη «χωρίς σκιές και σκοπιμότητες» να αποδεχθεί τη συζήτηση του εκλογικού νόμου μετά τις προσεχείς εκλογές και κατέληξε με τη φράση ότι «για μας το θέμα του εκλογικού νόμου κλείνει εδώ και μέρος αυτής της παρωδίας δεν θα γίνουμε».

Καταγγελίες για ωμή παραβίαση του Συντάγματος

Αναλόγως επικριτικές ήταν οι παρατηρήσεις και άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που επιπλέον επικαλούνταν ότι «το κυβερνητικό επιχείρημα για τη δήθεν αναβολή εφαρμογής του νόμου συνιστά ωμή παραβίαση του Συντάγματος». Ειδικότερα, δε, εξέφραζαν την άποψη ότι η διπλή κάλπη την οποία εισηγείται η κυβέρνηση (να μπορούν δηλαδή οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν βουλευτές και άλλων κομμάτων πλην της κομματικής τους προτιμήσεως) «υποκρύπτει και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατευθυνόμενη σταυροδοσία προς υποψηφίους για παράδειγμα του ΔΗΚΚΙ ή του Συνασπισμού με στόχο τη μετεκλογική τους συνεργασία με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Τα ίδια στελέχη τέλος διετύπωναν το ερώτημα «γιατί η κυβέρνηση αίφνης κόπτεται για τη συμμετοχή της Ν.Δ. σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο, όταν έχει αρνηθεί όλες τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης για συνεργασία στα θέματα καταπολέμησης της ανεργίας, της διαφθοράς και των άλλων καθημερινών προβλημάτων, τα οποία», όπως τόνισε και ο κ. Καραμανλής, «είναι για μας τα καίρια και τα επείγοντα και όχι τα αδιέξοδα του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ που δεν αφορούν τους πολίτες»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή