Σημίτης: η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ώς το 2012

Σημίτης: η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ώς το 2012

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «ευρύτερη αλυσίδα προβλημάτων, τα οποία θα είναι αντικείμενα πρωτοβουλιών και, προ παντός, διαλόγου» τοποθέτησε χθες το εκλογικό σύστημα ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2012». O κ. Σημίτης άφησε ανοικτό το χρονοδιάγραμμα ισχύος του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μη συνδεθεί με την προεδρική εκλογή του 2005 και έθεσε επίσης επί τάπητος τα προβλήματα της διοικητικής και της αναπτυξιακής διάρθρωσης της χώρας.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της διευρυμένης κυβερνητικής επιτροπής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη τομή στο σύνολο του πολιτικο-διοικητικού συστήματος για μια διακυβέρνηση πιο κοντά στον πολίτη και υπενθύμισε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις μετά το 1974 έγιναν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (με εξαίρεση το διάστημα 1989-1990) το οποίο εξασφάλισε σταθερές κυβερνήσεις, αλλά παρουσίασε και δυσλειτουργίες. O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ισχύον εκλογικό σύστημα και στις συνθήκες του διαρκώς εντεινόμενου ανταγωνισμού υπό τις οποίες διεκδικούν οι υποψήφιοι την ψήφο των πολιτών καθώς και στις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για τον προεκλογικό αγώνα, δημιουργώντας έδαφος για ενδεχόμενες εξαρτήσεις.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για να αναζητήσουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα, τη συναινετική αναζήτηση του οποίου επιβάλλει το Σύνταγμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι για να ισχύσει ένα νέο σύστημα από τις επόμενες εκλογές χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής και στη συνέχεια, προδικάζοντας το ανέφικτο μιας τέτοιας πλειοψηφίας, είπε ότι «η συζήτηση που ξεκινά τώρα δεν αφορά αυτές τις εκλογές αλλά το μέλλον».

Κατά τον πρωθυπουργό το νέο σύστημα πρέπει να συμβάλει στην ανανέωση των όρων του πολιτικού ανταγωνισμού, στη διευκόλυνση του πολίτη να ενδιαφερθεί για την πολιτική, στην είσοδο νέων ανθρώπων στον πολιτικό στίβο, στην ενίσχυση της διαφάνειας, τον περιορισμό των συμφερόντων και στην καλύτερη λειτουργία και αναβάθμιση της Δημοκρατίας.

«Οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν κρύβουν μικροκομματικούς υπολογισμούς», τόνισε ο κ. Σημίτης και εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι η πρόταση λέει «ναι»: Στην αναδιάρθρωση των εκλογικών περιφερειών, στη δυνατότητα του πολίτη να ψηφίζει χωριστά το κόμμα και χωριστά τον υποψήφιο βουλευτή (σημ. συντ. για το σημείο αυτό εκφράσθηκαν ήδη αντιθέσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ), στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, στην κατάργηση της ρύθμισης που απαγορεύει τον προεκλογικό συνασπισμό κομμάτων.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες για να καταλήξει λέγοντας ότι η έναρξη ισχύος του νέου εκλογικού συστήματος θα είναι κι αυτή αντικείμενο διαλόγου, προκειμένου να αποφασισθεί αν μπορεί να ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005 ώστε να μη συνδεθεί με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται, όμως, να δεχθούμε να περιμένει η χώρα την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος μέχρι το 2012, επειδή η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η άρνηση του διαλόγου εξυπηρετεί την πρόσκαιρη τακτική της στείρας αντιπαράθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή