Εκλογικός νόμος με σκοπιμότητες

Εκλογικός νόμος με σκοπιμότητες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοιχεία ανατροπής των δεδομένων που οδήγησαν σε σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, με εξαίρεση τη διετία 1989-1990 εμπεριέχει ο νέος εκλογικός νόμος τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλέον το έδαφος για την οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο νέος εκλογικός νόμος καθιστά δυσχερέστερη την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, καθώς προς τούτο απαιτείται ποσοστό περί το 41%. Επίσης, καταργούνται οι περιορισμοί για τις προεκλογικές συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων, ενώ καθιερώνεται διπλή κάλπη προκειμένου οι ψηφοφόροι να επιλέγουν χωριστά βουλευτή και κόμμα. Τέλος, διασφαλίζεται η αναλογικότερη εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων, καθώς οι βουλευτές τους θα αντιστοιχούν στο 80-85% της εκλογικής τους δύναμης.

Το περιεχόμενο, αλλά και χρόνος κατάθεσης, του νέου εκλογικού νόμου προοιωνίζεται την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. O πρωθυπουργός, που εμφάνισε τις προτεινόμενες αλλαγές ως μια μόνον από τις εν εξελίξει κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του πολιτικού συστήματος, κατέστησε σαφές πως είναι έτοιμος να αποσυνδέσει το νέο εκλογικό νόμο από την προεδρική εκλογή του 2005, εάν αυτός ψηφιστεί από κοινού με τη Ν.Δ. Προειδοποίησε, όμως, ότι σε διαφορετική περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην άμεση ψήφισή του, καθώς «η χώρα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2012». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στο διάλογο, επικαλούμενος προ διετίας δέσμευση του ίδιου του κ. Σημίτη ότι δεν πρόκειται να προωθήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε προεκλογική περίοδο. Εξάλλου υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. ανέφεραν χθες, πως πέραν του ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «απολύτως θολό», έχει ως ορίζοντα το 2005 και το ενδεχόμενο νέων εκλογών λόγω αδυναμίας της Βουλής να αναδείξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, προκειμένου να καταδείξει το πεδίο στο οποίο εστιάζει την προσοχή της την παρούσα περίοδο, η Ν.Δ. κατέθεσε χθες πρόταση νόμου με την οποία ζητείται το άνοιγμα των κωδικών στο X.A. των βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και των διοικητών τραπεζών.

Τέλος, διαφαίνεται ότι η πρόσκληση του κ. Σημίτη προς τα κόμματα θα μείνει χωρίς αποδέκτες καθώς το KKE ήδη αρνείται να προσέλθει. Επίσης εκτιμάται ότι ο ΣΥΝ, και το ΔΗΚΚΙ θα ανταποκριθούν αρχικά, αλλά θα αποχωρήσουν στη συνέχεια επιμένοντας στη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή