Διαφωνεί το KKE και δεν προσέρχεται σε συζήτηση

Διαφωνεί το KKE και δεν προσέρχεται σε συζήτηση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκβιαστικό χαρακτήρισε το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εκλογικού νόμου η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του KKE, Αλέκα Παπαρρήγα, που κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της δεν θα προσέλθει στον προτεινόμενο διάλογο.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στο Ζάππειο, η κ. Παπαρήγα, αφού επανέλαβε την πάγια και αταλάντευτη θέση του KKE για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής σε συνδυασμό με την κατάργηση του ορίου του 3%, έδωσε τη δική της ερμηνεία στην πρόταση του κ. Σημίτη.

«Το σχέδιο νόμου που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ με βάση τις γενικές θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, αποτελεί ένα ακόμα σχέδιο νόμου που αποβλέπει στην ενίσχυση του δικομματισμού ή το πολύ στην εναλλαγή του με τον διπολισμό, μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας που θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Διατηρεί το στοιχείο του εκβιασμού και της ανισότητας μέσω του πλαφόν του 3% και οπωσδήποτε διατηρεί τη δυνατότητα σε ένα κόμμα, αν και μειοψηφία στο λαό, να μπορεί να κάνει κυβέρνηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη βάση της κλοπής των εδρών από τα μικρότερα κόμματα, πριμοδοτώντας τα δύο μεγαλύτερα», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Κατά την κ. Παπαρήγα, η αύξηση του ορίου από 70% σε 80% δεν αποτελεί «γαλαντομία» ή παραχώρηση, απλώς προσαρμόζει τα ποσοστά στις εξελίξεις.

Απορρίπτει ο ΣΥΝ

Τη λογική των προτάσεων της κυβέρνησης απέρριψε χθες και ο Συνασπισμός διά του προέδρου του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου. «O ΣΥθα αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο στην κοινωνία, ώστε να αποκαλυφθούν οι σκοπιμότητες των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και να αποδειχθεί η ανάγκη ψήφισης της απλής αναλογικής», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Δεν θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακά διλήμματα τα οποία κατασκευάζει η κυβέρνηση και θα της αφαιρέσουμε όλα τα προσχήματα. Εχουμε προτείνει διάλογο για το εκλογικό σύστημα και τις διαρθρωτικές αλλαγές από το 1996 και ο κ. Σημίτης τον αρνείται πεισματικά, αυταρχικά και περιφρονητικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥκαι εξέφρασε την άποψη ότι στα σημεία που υπάρχουν ασάφειες θα επιχειρηθούν από την κυβέρνηση χονδροειδείς μεθοδεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή