ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζήτησαν για την τακτική στο Κυπριακό

Συνάντηση K. Σημίτη με τον Γ. Παπανδρέου

Την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα σχετικώς με το Κυπριακό πρόβλημα συζήτησαν χθες οι κ. K. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου σε πρωινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως εξετίμησε ο υπουργός Εξωτερικών εξερχόμενος της συνάντησης «το πλαίσιο της πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας παραμένει σταθερό», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα εξακολουθήσει να προτάσσει προς την Αγκυρα της ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις εκ των οποίων απορρέει και η επίλυση του Κυπριακού. Ανεξαρτήτως πάντως του γεγονότος ότι οι εξελίξεις στη νήσο κάθε άλλο παρά αιτιολογούν αισιοδοξία, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα του για τις μελλοντικές εξελίξεις, μιλώντας για την «ευκαιρία που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία να εμπεδώσουν πραγματικά ένα κλίμα συνεργασίας και ειρήνης σε μια μόνιμη βάση. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρέσβης κ. Σκοπελίτης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Θ. Σωτηρόπουλος και οι καθηγητές Χρ. Ροζάκης και Αργ. Φατούρος.

Το γενικο λογιστηριο ομως δεν συμμορφωνεται

Δικαίωση συνταξιούχου αστυνομικού

Παρά την παρέλευση πολλών μηνών, το υπουργείο Οικονομικών, και, συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται με σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαίωσε συνταξιούχο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος πέτυχε να γίνει δεκτό το αίτημα της αναπροσαρμογής της σύνταξής του βάση των διατάξεων του νόμου 2838/2000, σύμφωνα με τις οποίες, μπορεί να λάβει σύνταξη ενός βαθμού μεγαλυτέρου από εκείνον με τον οποίο είχε αποστρατευτεί. Πέραν όμως της απόφασης του Ελεκτικού Συνεδρίου, η άρνηση του Γενικού Λογιστηρίου να συμμορφωθεί με αυτή, οδήγησε το θέμα στην αρμόδια ανεξάρτητη διοικητική αρχή, τον «Συνηγόρο του πολίτη», ο οποίος και απέστειλε έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο, καταγγέλοντάς το γι’ αυτή τη συμπεριφορά και ζητώντας την επανεξέταση του θέματος, καθώς διαπιστώνει, ότι, με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου «εκφράζεται δικανική κρίση ανατρεπτική για τη μέχρι τώρα επιχειρηματολογία και θέση της υπηρεσίας», δηλαδή, του Γενικού Λογιστηρίου. Επιπλέον, στο σχετικό έγγραφο, ο «Συνήγορος του πολίτη» αναφέρει ότι «υφίσταται η νομική ευχέρεια για την επανεξέταση των αιτήσεων» και των άλλων συνταξιούχων της ίδιας κατηγορίας για λόγους ουσιαστικής νομιμότητας.

Στην τριτη ημερα τησ επισκεψης Βαρθολομαιου

Ελληνοτουρκικά και νέες χώρες

Στην ανάγκη βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε χθες από τον Μούδρο της Λήμνου όπου βρισκόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πάντως, το ζήτημα των «νέων χωρών» της Εκκλησίας της Ελλάδας ήταν εκείνο που κυριάρχησε και χθες στις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Από το Επισκοπείο του Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιεροθέου ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι οι Επαρχίες αυτές παραχωρήθηκαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιτροπικώς και άχρι καιρού εις την φιλόστοργον διοικητικήν πρόνοιαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος» και προσέθεσε, ότι, «ευρισκόμεθα λοιπόν, επί κανονικού εδάφους του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τω οποίω το όνομα του εκάστοτε Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως μνημονεύεται υπό των κατά καιρούς την Αρχιερατικήν προστασίαν της νήσου εμπιστευμένων αγίων αδελφών».

Υπερ σχεδιου Αναν και ενταση στην E. Ε.

Νέο κόμμα στα κατεχόμενα

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί παρουσίασε χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της «Κίνησης για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία» της οποίας ηγείται, εν όψει της σύστασης νέου κόμματος στα κατεχόμενα. Το νέο κόμμα, θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος του Ιζέτ Ιζτζιάν, και του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μεχμέτ Σουλεϊμάνογλου. Κύριοι στόχοι της κίνησης για την ειρήνη και τη δημοκρατία, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι η επιτυχία στις εκλογές του Δεκεμβρίου, η επίτευξη λύσης με συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν με μια νέα διαπραγματευτική ομάδα και η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου του 2004. Ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε ότι οι βασικές αρχές του σχεδίου Ανάν δεν μπορούν να αλλάξουν, ενώ όπως είπε, υπάρχουν πολλές λευκές σελίδες στο σχέδιο που πρέπει να συμπληρωθούν. Ο κ. Ακιντζί παρουσίασε τα 47 ιδρυτικά μέλη του νέου Κόμματος και το δεκαπενταμελές Εκτελεστικό Σώμα.

Στον πρωθυπουργό για ΚΠΣ και ΚΑΠ

Ενημέρωση από A. Διαμαντοπούλου

Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενημέρωσε χθες η Ελληνίδα Επίτροπος στην E.E. κ. Αννα Διαμαντοπούλου, για τη συζήτηση που διεξάγεται αυτό το διάστημα στην Επιτροπή, σχετικά με το χρηματοδοτικό σχεδιασμό 2006-2013, τα κοινοτικά πλαίσια και την αγροτική πολιτική. Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κ. Διαμαντοπούλου μετά τη συνεργασία της με τον πρωθυπουργό, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που έχει μείωση της ανεργίας κατά ποσοστιαία 1 μονάδα, καθώς με εξαίρεση μόνο την Ιταλία, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύφεσης, έχουν αυξητική τάση στην ανεργία.

Στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για ενέργεια

Στην Ιταλία η B. Παπανδρέου

Μεθόδους για τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας της, διευρυμένης πλέον, Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν από χθες στο Montecatini της Ιταλίας οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο διήμερο άτυπο υπουργικό συμβούλιο την Ελλάδα εκπροσωπεί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου ενώ πλην των παλαιών και νέων κρατών μελών, συμμετέχουν και οι αρόδιοι υπουργοί της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Νορβηγίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθούν οι στρατηγικές και πολιτικές που πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά σε σχέση με την ενεργειακή ζήτηση και την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στη διευρυμένη Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή