Οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2004

Οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 2004

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 3,9% έως 6,4% θα κυμανθεί, τελικώς, η μέση μηνιαία αύξηση που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1.1.2004, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκη, στον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης με την ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης (Σπ. Παπασπύρος, K. Παπαντωνίου, Ηλ. Βρεττάκος), οι αυξήσεις δεν συνιστούν νέο μισθολόγιο, καθώς δεν διασφαλίζεται, έστω και προοπτικά για την επόμενη τριετία, ούτε η σταδιακή αύξηση του εισγωγικού μισθού στα 1.050 ευρώ, ούτε η βελτίωση των εσωτερικών σχέσεων ανάμεσα στις τέσσερις κατηγορίες. Αγνωστη παραμένει και η τύχη της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ σε προσεχή συνάντηση θα συζητηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Το οικογενειακό επίδομα

Ο κ. Χριστοδουλάκης δεσμεύτηκε μόνο για το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος, την 1.1.2004, ενώ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τη διαχρονική βελτίωση του μισθολογίου, με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται να εξαρτήσει τις επόμενες κυβερνήσεις από τις επιλογές του.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι δαμορφώνεται μια πιο ορθολογική δομή στο πλαίσιο της συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης για τους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο. Συνέδεσε την παρέμβασή του «με την ανάδειξη των ικανοτέρων στη δημόσια διοίκηση». Υποστήριξε ότι «κλείνει η ψαλίδα με τους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τις αυξήσεις, ο μισθός εισαγωγής του νεοπροσλαμβανόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται στα 590 ευρώ (από τα 398), ενώ ο καταληκτικός βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί από 1.1.2004 σε 1.391 ευρώ (από 774,97).

Περισσότερο ευνοημένοι από τις νέες αυξήσεις είναι οι απόφοιτοι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Ταυτοχρόνως, ο νέος βασικός μισθός, με την ενσωμάτωση των επιδομάτων (χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης και μέρους του κινήτρου απόδοσης), γίνεται συντάξιμος.

Το τμήμα του κινήτρου απόδοσης που δεν ενσωματώνεται στο βασικό μισθό, διαμορφώνεται σε 86 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε 96 ευρώ για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας, σε 135 ευρώ για αποφοίτους της τεχνολογικής και σε 150 ευρώ για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Η κάθετη εσωτερική σχέση (αρχικός μισθός προς καταληκτικό μισθό της ίδιας κατηγορίας) διαμορφώνεται σε 1:1,72, (από 1:1,46 έως 1:31 σήμερα), ενώ η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί σχέση 1:2.

Επίσης, η σχέση εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης προς το ανώτερο καταληκτικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε 1:2,36 (από 1: 1,95 σήμερα), ενώ η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί σχέση 1:3.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για την υλοποίηση του νέου μισθολογίου θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον ποσό ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ. Δαπάνη κατά 50% υψηλότερη από την αντίστοιχη της εισοδηματικής πολιτικής για το έτος 2003.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρόταση του υπουργείου το νέο μισθολόγιο έχει την εξής δομή:

– Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το βασικό μισθό για κάθε κατηγορία, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος ανάλογα με τα προσόντά του.

– Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το μέρος του κινήτρου απόδοσης που δεν ενσωματώθηκε στο μισθό.

– Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει επιδόματα συνδεόμενα με τη γνώση, την ευθύνη και τις συνθήκες εργασίας.

Επίσης, καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή