Νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Μπουρμπούλια

Νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Μπουρμπούλια

6' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες διαστάσεις, αλλά και νέοι πρωταγωνιστές αναδεικνύονται στην πολύκροτη υπόθεση της πρωτοδίκου κ. Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, που διώκεται ήδη για χειρισμούς, αλλά και ασύμβατες σχέσεις στην υπόθεση με τις χρηματιστηριακές φούσκες.

Η «K» αποκαλύπτει σήμερα το πλήρες κείμενο της πειθαρχικής αγωγής που έχει ασκήσει εναντίον της ανακρίτριας ο μέχρι πρότινος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελος Κρουσταλάκης. Σημειώνεται ότι η «K» είχε αποκαλύψει το Σάββατο 24 Μαΐου 2003 την ερωτική σχέση της ανακρίτριας με δικηγόρο ορισμένων κατηγορουμένων. H αποκάλυψη αυτή, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση με αποτέλεσμα να ασχοληθεί με την υπόθεση και η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, διερευνάται όσον αφορά το ποινικό μέρος, αλλά στο μεταξύ έχει ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη, η οποία θα εξεταστεί από το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Εφετείου Αθηνών. O κ. Κρουσταλάκης θεωρεί ότι οι πράξεις της κ. Μπουρμπούλια «θίγουν το κύρος της Δικαιοσύνης» και «είναι δυνατόν να επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης».

Από το κείμενο της πειθαρχικής αγωγής, προκύπτουν νέα στοιχεία εις βάρος της κ. Μπουρμπούλια, τα οποία προφανώς θα αξιολογηθούν και κατά την εξέταση της ποινικής υπόθεσης.

Αποκαλύπτεται ότι ενώ εξέταζε τις υποθέσεις για τις χρηματιστηριακές φούσκες καλλιεργούσε σχέσεις διαφόρων ειδών και αποχρώσεων με πολλούς από τους εμπλεκομένους.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μια από τις υποθέσεις που είχε αναλάβει αφορούσε την κατασκευαστική εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή» επισκέφθηκε στο γραφείο του, τον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο, ιδιοκτήτη της εταιρείας, μαζί με τον σύζυγό της και διαπραγματεύτηκε την αγορά κατοικίας – μεζονέτας στο Στροφίλι της Κηφισιάς. Υπενθυμίζεται, ότι η ανάκριση για την υπόθεση αυτή οδήγησε στην απαλλαγή των κατηγορουμένων. Επίσης, η κ. Μπουρμπούλια είχε ασχοληθεί με την υπόθεση της εταιρείας «Αθηναϊκές Συμμετοχές» (τώρα η εταιρεία ονομάζεται Ευρωσυμμετοχές), βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Μίνως Κυριακού, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα. H υπόθεση, παρότι ήταν ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, οδηγήθηκε στην απαλλαγή ορισμένων κατηγορουμένων και τη δίωξη άλλων για πλημμελήματα. Οπως αποκαλύπτει ο κ. Κρουσταλάκης, η αδελφή της ανακρίτριας, κ. Ιλεάνα Μπουρμπούλια προσλήφθηκε και εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανταποκρίτρια του σταθμού στο Παρίσι, αρμόδια για καλλιτεχνικά θέματα.

Επίσης, η κ. Μπουρμπούλια κατηγορείται ότι είχε δύο – τρεις προσωπικές συναντήσεις με τον κατηγορούμενο. Την επίμαχη περίοδο η κ. Μπουρμπούλια αγοράζει στην Πολιτεία κατοικία εμπορικής αξίας 705.000 ευρώ (240 εκατ. δρχ.), ποσό που μόνο εν μέρει δικαιολογείται από πώληση κληρονομικών ακινήτων, καταθέσεις και τραπεζικό δάνειο. Στην λεπτομερή πειθαρχική αγωγή, ο κ. Κρουσταλάκης αναφέρει συναντήσεις της πρωτοδίκου, με τον πραγματογνώμονα που είχε οριστεί δικαστικώς, τον κ. Γ. Βαρθαλίτη «νυκτερινές ώρες» και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η σχέση της με τον οποίο δεν φαίνεται να ήταν απλώς υπηρεσιακή συνεργασία». Επιπλέον διαπιστώνεται ότι όλα τα κατηγορητήρια των υποθέσεων για το Χρηματιστήριο, ήταν γραμμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όχι όμως αυτό του ανακριτικού γραφείου…

Ερευνούσε στην ανάκριση, καθώς και στους δικηγόρους που συμμετείχαν στις ανακριτικές πράξεις ως συνήγοροι, προκάλεσε ήκιστα κολακευτικά και οικοδομητικά σχόλια εις βάρος του κύρους της ιδίας, του θεσμού της ανάκρισης, του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Δικαιοσύνης γενικότερα.

(δ) Γενόμενες γνωστές οι πιο πάνω σχέσεις της εγκαλουμένης Πρωτοδίκου από τον πολιτικώς ενάγοντα Κωνσταντίνο Αβραμίδη, στήριξαν απειλές, εκβιαστικές ενέργειες και πιέσεις του εν λόγω Κωνσταντίνου Αβραμίδη εις βάρος της, με αποτέλεσμα η ανάκριση να διεξάγεται του λοιπού κατά τρόπο σαφώς επηρεαζόμενο από τις υποδείξεις του πολιτικώς ενάγοντος. Ετσι, σύμφωνα με αιτήματά του, πραγματοποιήθηκε κύκλος κατ’ αντιπαράσταση εξετάσεων αυτού και των κατηγορουμένων, κατά τις οποίες η ανακρίτρια προσπαθούσε να ασκήσει επιρροή στους κατηγορουμένους να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις Αβραμίδη, υποσχόμενη σε αυτούς, ενώπιον και δικηγόρων, ότι σε περίπτωση που τα «βρουν» θα «έκλεινε» την υπόθεση.

(ε) Ενώ διαρκούσε η ανάκριση, η εγκαλουμένη Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια:

α.α.) Είχε δύο τρεις προσωπικές συναντήσεις με τον κατηγορούμενο, εκτός του ανακριτικού γραφείου και ύστερα από δική της πρωτοβουλία, καθώς και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες.

β.β.) Επισκέφθηκε στο γραφείο του τον κατηγορούμενο Κωνσταντίνο Στέγγο, εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας «TEXNIKH ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ», μαζί με τον σύζυγό της Θωμά Αμοργιανό, ύστερα από επικοινωνία που έγινε με δική της πρωτοβουλία, και διαπραγματεύτηκε μαζί του την αγορά κατοικίας – μεζονέτας στη θέση Στροφίλι της Κηφισιάς Αττικής.

γ.γ.) Στην υπόθεση των μετοχών της εταιρείας «ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ» ενεπλέκετο μεταξύ άλλων και ο Μίνως Κυριακού, ιδιοκτήτης του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ANTENNA, όπου προσλήφθηκε και εργάζεται η αδελφή της εγκαλουμένης Πρωτοδίκου Ιλεάνα Μπουρμπούλια. Παρά το γεγονός αυτό, η διωκομένη άσκησε ανακριτικά καθήκοντα και στην πιο πάνω υπόθεση.

δ.δ.) Διαρκούσης της ανακρίσεως για τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου, είχε δεχθεί τόσο στο γραφείο της όσο και στην οικία της και μάλιστα νυκτερινές ώρες τον πραγματογνώμονα Γ. Βαρθαλίτη, η σχέση της με τον οποίο δεν φαίνεται να ήταν απλώς υπηρεσιακή συνεργασία.

(ζ) Σχεδόν όλα τα κατηγορητήρια των υποθέσεων για το Χρηματιστήριο, ορισμένα από τα έγγραφα καταχώρισης των ανακριτικών πράξεων, καθώς και τα περισσότερα διαβιβαστικά έγγραφα είναι γραμμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όχι όμως στο ανακριτικό γραφείο. Γράφτηκαν εκτός ανακριτικού γραφείου και από πρόσωπα άσχετα με την ανάκριση, μεταξύ των οποίων και η βοηθός του πραγματογνώμονα Γεωργίου Βαρθαλίτη, ονόματι Χρυσούλα Τσακαλογιάννη.

(η) H εγκαλουμένη Πρωτοδίκης Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα αγόρασε στη θέση Κοκκιναράς Ερυθραίας Αττικής επί των οδών Ανεμώνης και Πλουτάρχου κατοικία – μεζονέτα αντικειμενικής αξίας 494.659,54 ευρώ, για την οποία κατέβαλε φόρους 55.735,93 ευρώ, συμβολαιογραφικά δικαιώματα 6.075 ευρώ και δικαιώματα δικηγόρου 917,77 ευρώ. Δηλαδή η συνολική αξία της κατοικίας αυτής ανήλθε σε 557.378,24 ευρώ, ενώ η πραγματική της εμπορική αξία (30% τουλάχιστον μεγαλύτερη από την αντικειμενική) υπολογίζεται σε 705.000 ευρώ, ήτοι 240.000.000 δραχμές. Το ποσό αυτό εν μέρει δικαιολογεί η εγκαλουμένη από την πώληση κληρονομιαίων ακινήτων στη Λιβαδειά και στο Πήλιο, από καταθέσεις και δάνειο, και δη μόνο κατά το ποσό των 157.000 ευρώ, ήτοι 53.000.000 δραχμών.

(θ) Από την αγορά τής πιο πάνω κατοικίας-μεζονέτας (αξίας τουλάχιστον 240.000.000 δραχμών), τα ταξίδια που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη για να συναντήσει τον τελευταίο, στη Ζυρίχη και στο Παρίσι μαζί του, τα οποία επίσης αποσιώπησε, τις εκτός ανακριτικού γραφείου συναντήσεις της, διαρκούσης της ανακρίσεως, με τον Κωνσταντίνο Στέγγο, τον Γεώργιο Βαρθαλίτη και την εκτός ανακριτικού γραφείου δακτυλογράφηση κατηγορητηρίων κ.λπ. εγγράφων από τρία πρόσωπα άσχετα με την ανάκριση, υπάρχουν περισσότερο από σοβαρές ενδείξεις για αθέμιτες συναλλαγές και δωροληψία της εγκαλουμένης Πρωτοδίκου στις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Οι παραπάνω υπαίτιες και καταλογιστικές πράξεις και η όλη ως άνω συμπεριφορά της εγκαλουμένης, εντός και εκτός υπηρεσίας, που τελέστηκαν από αυτήν από την άνοιξη του 2000 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2002, χρονικό διάστημα που ήταν Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αντίκεινται προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις και είναι ασυμβίβαστες προς το αξίωμά της, θίγουν δε το κύρος της ιδίας της εγκαλουμένης και της δικαιοσύνης. Συνιστούν βαρέα πειθαρχικά παραπτώματα, προβλεπόμενα και τιμωρούμενα από τις διατάξεις των άρθρων 91 παρ. 1, 2, 3 περιπτώσεις γ, στ και ζ, 93 παρ. 1 και 2 του N. 1756/1988, όπως ισχύει σήμερα, αποτελούν δε ιδίως χρησιμοποίηση της ιδιότητος του δικαστικού λειτουργού για επιδίωξη ιδιοτελών σκοπών, αποσιώπηση νόμιμου λόγου εξαίρεσης και αναξιοπρεπή εντός και εκτός της υπηρεσίας συμπεριφορά. Προσέτι στοιχειοθετούν ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά διεπράχθησαν και ο βαθμός υπαιτιότητας της διωκομένης Πρωτοδίκου μαρτυρούν ότι αυτή δεν έχει συναίσθηση των βασικών της υποχρεώσεων ως δικαστικού λειτουργού, θίγουν το κύρος της ιδίας και σοβαρά το κύρος της δικαιοσύνης ως κρατικής λειτουργίας, ως εκ τούτου δε είναι δυνατόν να επισύρουν εις βάρος της εγκαλουμένης και την ποινή της οριστικής παύσης (άρθρο 93 παρ. 2 του N. 1756/88 όπως ισχύει).

Για τους λόγους αυτούς

Σύμφωνα με τα άρθρα 95 παρ. 11, 97 παρ. 2, 3, 4, 99 παρ. 1 εδάφιο γ και 100 N. 1756/88, όπως ισχύει, ασκούμε πειθαρχική αγωγή κατά της Πρωτοδίκου Αθηνών Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια για τα ανωτέρω πειθαρχικά παραπτώματα και ζητούμε να της επιβληθεί η δέουσα πειθαρχική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή