Οφέλη και απώλειες από τον εκλογικό νόμο

Οφέλη και απώλειες από τον εκλογικό νόμο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα, μέσα στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσε η επίσημη παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νέου εκλογικού νόμου, επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, ενώ παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα κορυφαία στελέχη αποτιμούν το έως τώρα «ισοζύγιο» της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Βασική επιδίωξη του κ. Σημίτη και των επιτελών του, είναι η κίνηση της διαδικασίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου να μην επιτείνει το κλίμα ηττοπάθειας στο κυβερνών κόμμα και τη διάχυτη αίσθηση ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Ως εκ τούτου, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην αντίκρουση του επιχειρήματος, ότι απώτερος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να υλοποιήσει το σενάριο της «σύντομης δεξιάς παρένθεσης» που προβλέπει ήττα στην επερχόμενη αναμέτρηση και επιστροφή στην εξουσία την άνοιξη του 2005, μέσω πρόωρων εκλογών, που θα προκληθούν από την αδυναμία της επόμενης Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξ’ αυτού του λόγου, ο κ. Σημίτης προσανατολίζεται σε ευθετότερο χρόνο να ανακοινώσει ότι στο νέο εκλογικό νόμο θα περιληφθεί «ρήτρα» που θα προβλέπει ότι η έναρξη ισχύος του νόμου ορίζεται μετά την προεδρική εκλογή του 2005.

Πρώτο κεκτημένο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι ότι ύστερα από καιρό εμφανίσθηκαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκηνή και να καθορίζουν οι ίδιοι, και όχι η Ν.Δ., τις εξελίξεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποκτά ένα πρόσθετο όπλο στην πολιτική αντιπαράθεση με τη Ρηγίλλης αλλά και με τα μικρά κόμματα της Αριστεράς. Εφ’ εξής το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να καταγγέλλει τη Ν.Δ. ότι αρνείται να μετάσχει στον διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος ενώ σε επίπεδο ρητορικής τάσσεται υπέρ της διαφάνειας, ενώ θα καλεί το KKE, τον ΣΥκαι το ΔΗΚΚΙ να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους τον λόγο για τον οποίο αρνούνται να συζητήσουν την ψήφιση ενός εκλογικού νόμου που είναι αναλογικότερος από τον υφιστάμενο.

Τι προωθεί ο K. Σημίτης

Εκτιμάται επίσης πως προσωπικά ο κ. Σημίτης με τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου προωθεί δύο από τις πάγιες επιδιώξεις του, ήδη από το 1996, όταν ανέλαβε για πρώτη φορά την πρωθυπουργία: Την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων και τη μετάβαση από το δίπολο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. στο δίπολο Κεντροαριστερά-Κεντροδεξιά. O πρώτος στόχος υπηρετείται από την εισαγωγή της λίστας. Και ο δεύτερος, μέσω της κατάργησης της διάταξης που καθιστούσε απαγορευτική την προεκλογική συνεργασία μεταξύ των κομμάτων.

Οι βασικές ενστασεις εστιάζονται στον χρόνο κατά τον οποίο προωθείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οπως επισημαίνεται, η ανακίνηση του ζητήματος σε προεκλογική περίοδο εκ των πραγμάτων επιτείνει το κλίμα ηττοπάθειας. Επίσης, με την καθυστέρηση που επέδειξε για την ανάληψη της πρωτοβουλίας της η κυβέρνηση λέγεται πως «αυτοαπομονώθηκε».

Προβληματισμοί εκφράζονται, όμως, και για το ενδεχόμενο συγκεκριμένες διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου να προκαλέσουν την αντίδραση ολόκληρων νομών εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αλλά και έντονες αναταράξεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή