Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στον ΔΟΛ

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις στον ΔΟΛ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ αυτό το κινητικό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον, η ανακοίνωση προχθές της συνεργασίας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη με τον γερμανικό εκδοτικό οίκο WAZ- ZB (WESTDEUTSCHE ALLGEMEIZeitungsverlag GmbH & Co Zeitschriftenu. Beteilingungs – KG) έρχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει τις διαφαινόμενες τάσεις αναδιάρθωσης της ελληνικής οικονομίας, σε ιδιαίτερες συνθήκες, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν πάντοτε την επιτυχία.

Ο ΔΟΛ, μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας με οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή, η οποία έζησε μέρες υπερμεγέθυνσης την περίοδο της χρηματιστηριακής παραζάλης για να αντιμετωπίσει στη συνέχεια συνθήκες κρίσης όταν κατέρρευσε το οικοδόμημα της Σοφοκλέους, φαίνεται πως βρήκε διέξοδο μέσω της συνεργασίας με τον γερμανικό οίκο, ο οποίος από το 1996 επενδύει στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βαλκανική. Αν ολοκληρωθεί το εγχείρημα, η ελληνική επιχείρηση, ελεγχόμενη σε σημαντικό βαθμό από τους ισχυρότερους Γερμανούς, θα απελευθερωθεί σε πρώτη φάση από την πίεση των οικονομικών προβλημάτων, καθώς θα προικοδοτηθεί με κεφάλαια και ακολούθως θα εισέλθει σε νέα περίοδο εσωτερικής αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης προφανώς σε πιο ανταγωνιστική βάση, επηρεάζοντας συνολικά τον κλάδο του Τύπου και των εκδόσεων. Αυτή η δεύτερη φάση δεν θα είναι απλή, μπορεί να κυριαρχείται από εντάσεις, από συγκρούσεις και βεβαίως δεν προδικάζει τίποτε. Πλήθος προβλημάτων μπορούν να ανακύψουν, όπως συνεργασίας και νοοτροπίας ή ακόμη και αντιτιθέμενων συμφερόντων.

Η εξέλιξη όμως μοιάζει σχεδόν νομοτελειακή για πολλές από τις εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα αναζητήσουν τη διέξοδο σε συνεργασίες με μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ή, αν είναι ισχυρές, θα επιδιώξουν την έξοδο με εξαγορές ομοειδών στην ανοιχτή πια ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται στη φάση της μεγάλης προσαρμογής, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί ο δημόσιος τομέας. H αναδιάρθρωση, γενική και επιβεβλημένη από τις ανταγωνιστικές συνθήκες της Ευρωζώνης, θα φέρει νέα επιχειρηματικά ήθη και θα επιβάλει άλλες εργασιακές σχέσεις, πολύ διαφορετικές από τις υφιστάμενες. Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να υποστηριχθεί πως τώρα αρχίζει το ταξίδι της μεγάλης μεταβολής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. H μετάλλαξη της εποχής τού ευρώ έρχεται και θα είναι αυτή που θα προσδιορίσει τα περισσότερα σε τούτη την πολύπαθη χώρα, η οποία γι’ ακόμη μία φορά αντιμετωπίζει το άγνωστο χωρίς προετοιμασία, μόνη στο κύμα, όπως τα παιδιά που τα πετάνε στα βαθιά να μάθουν κολύμπι όπως όπως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή