Μόνο σε προσωπικό πάσχει το ΕΣΥ, κατά τον υπουργό

Μόνο σε προσωπικό πάσχει το ΕΣΥ, κατά τον υπουργό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H έλλειψη προσωπικού αναδεικνύεται τώρα ως ο «μεγάλος ασθενής» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. K. Στεφανή, ο οποίος χθες επισκέφθηκε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να εξετάσει την πορεία των έργων και να διαπιστώσει επί τόπου τα προβλήματα των A΄ και B΄ ΠεΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας. O υπουργός Υγείας χαρακτήρισε την έλλειψη νοσηλευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού «το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το ΕΣΥ», για το οποίο όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αμβλυνθεί. «Το ΕΣΥ», δήλωσε, «όχι μόνο στέκεται στα πόδια του, αλλά επεκτείνεται και αναβαθμίζεται χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά».

Είναι σίγουρο όμως, κατά τον κ. Στεφανή, ότι το ΕΣΥ δεν πάσχει από έλλειψη κρεβατιών. «Με τη φόρα που έχει πάρει η Ελλάδα να φτιάχνει κρεβάτια ενδεχομένως θα βρεθεί να έχει περισσότερα απ’ ό,τι έχει η Κεντρική Ευρώπη, η οποία ως γνωστόν τείνει να μειώνει τον αριθμό των κλινών και να αναπτύσσει εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεφανής μίλησε για σημαντική βελτίωση στο χώρο του ΕΣΥ, η οποία «αν διατηρηθεί με αυτούς τους ρυθμούς που κινείται σήμερα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα μεγέθη που εκφράζουν την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας θα συγκλίνουν με αυτά που υπάρχουν στις πιο προηγμένες χώρες από πλευράς ποιότητας». Αναφερόμενος μάλιστα στην ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης, παρομοίασε την προσπάθεια με σκυταλοδρομία στην οποία «τρέχουμε να δώσουμε τη σκυτάλη σε κάποιους άλλους κι αυτοί θα συνεχίσουν. Αν μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα τόσο το καλύτερο. Εμείς», πρόσθεσε, «θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους. Είναι μια σκυταλοδρομία δίχως τέρμα».

Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τους χώρους του νέου ακτινοθεραπευτικού τμήματος του Θεαγένειου Νοσοκομείου, το οποίο χαρακτήρισε πρωτοπόρο, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής και ανακοίνωσε τη λειτουργία του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στο «Παπανικολάου», το οποίο κόστισε 650 εκατομμύρια δραχμές.

Για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» -όπως είπε- προβλέπεται η μεταφορά συνολικά 17 κλινικών. Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις των πανεπιστημιακών γιατρών για τη μεταφορά των κλινικών, απάντησε ότι θα έχουν καλύτερους όρους λειτουργίας από ό,τι είχαν μέχρι σήμερα.

Η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. επέκρινε την επίσκεψη και τις δηλώσεις του κ. Στεφανή, επισημαίνοντας πως ο υπουργός εγκαινίασε τη λειτουργία ενός ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος που βρισκόταν επί 4 χρόνια στις αποθήκες του ΟΛΘ λόγω της αδιαφορίας των ιθυνόντων. Σε ανακοίνωσή της για τις ελλείψεις, αναφέρει ότι σε κανένα νοσοκομείο της B. Ελλάδας δεν υπάρχει έστω κι ένα κρεβάτι σε μονάδα φυσικής αποκατάστασης, ότι οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ είναι τεράστιες και πως τα ασθενοφόρα όχι μόνο έιναι παλιά αλλά δεν διαθέτουν ούτε απινιδωτές για να σώσουν ζωές.

Στο Καρπενήσι

Παράλληλα χθες, ο υφυπουργός Υγείας κ. E. Νασιώκας εγκαινίασε τέσσερα νέα Τμήματα του νοσοκομείου Καρπενησίου. Πρόκειται για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας πέντε κλινών, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Οδοντιατρικής για άτομα με αναπηρίες και τη Μονάδα Διαχείρισης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων. «Βήμα βήμα πλησιάζουμε στο στόχο μας, να καλύπτονται οι ανάγκες του πολίτη της υπαίθρου στον τόπο του», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Νασιώκας. Οπως είπε, περισσότερα από 750.000 ευρώ έχουν επενδυθεί συνολικά για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των μονάδων υγείας του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας, ενώ σύντομα θα γίνουν προκηρύξεις όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 650.000 ευρώ για το νοσοκομείο Καρπενησίου και για το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή