Στη γραμμή Ντενκτάς και επίσημα ο Ερντογάν

Στη γραμμή Ντενκτάς και επίσημα ο Ερντογάν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως σκλήρυνση της στάσης της Αγκυρας στο Κυπριακό και ενίσχυσης της αδιαλλαξίας του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από την επίσημη Τουρκία ερμηνεύουν η Αθήνα και η Λευκωσία την πρωτοφανή φραστική πρόκληση εις βάρος της Κύπρου και της διεθνούς νομιμότητας, στην οποία προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ευκαιρία της 29ης επετείου της εισβολής στη Μεγαλόνησο. O νεοϊσλαμιστής ηγέτης, ο οποίος θεωρείται «διαλλακτικός», στο μήνυμά του για την επέτειο που απηύθυνε προς τον κ. Ντενκτάς, χαρακτήρισε τον «Αττίλα» «ειρηνευτική επιχείρηση» και σημείωσε ότι επέτρεψε στους Τουρκοκυπρίους «να ατενίζουν το μέλλον με ασφάλεια κι έθεσε τα θεμέλια για τη συνύπαρξη των δύο εθνών με ασφάλεια και ειρήνη». Μιλώντας εξάλλου σε αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων που τον επισκέφθηκε στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε εκ νέου την πάγια αξίωση της Αγκυρας και του κατοχικού ηγέτη, δηλώνοντας ότι «πρέπει να γίνει αποδεκτή η ισότητα και η κυριαρχία των δύο πλευρών και η πολιτική ισότητα».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας αντέδρασε εντονότατα στις δηλώσεις αυτές: «Οταν ο κ. Ερντογάν αποκαλεί τον αιματοβαμμένο Αττίλα «ειρηνευτική επιχείρηση» προκαλεί», είπε ο κ. Πρωτόπαπας. «Προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, προκαλεί τον OHE, που έχει χαρακτηρίσει την τουρκική επιχείρηση εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Αυτά στρέφονται, σε τελική ανάλυση, εναντίον της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. H ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μόνον μέσα από το σβήσιμο της πράσινης γραμμής. Αν οι Τούρκοι θέλουν, επιτέλους, μια επίλυση του Κυπριακού, ας προχωρήσουν στο διάλογο με βάση τις προτάσεις του OHE, με βάση τις προτάσεις Ανάν».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της Λευκωσίας. O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Χρήστος Ιακώβου δήλωσε ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν διαφέρει καθόλου από τους προκατόχους του και μάλιστα από τον πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ» και τόνισε ότι «η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης με βάση δύο κράτη και δύο έθνη στο νησί». O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι οι «οι δηλώσεις Ερντογάν ενισχύουν τη θέση Ντενκτάς στο Κυπριακό απέναντι στα αντιπολιτευόμενα κόμματα στα Κατεχόμενα» και πρόσθεσε ότι οι νέες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί ξεχωριστής κυριαρχίας «αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό και καμία απολύτως αλλαγή της τουρκικής στάσης».

Απαντώντας, πάντως, σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η Λευκωσία συμμερίζεται την εκτίμηση της Αθήνας ότι η περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2004 θα είναι κρίσιμη και μπορεί να υπάρξει σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό. Τόνισε, ωστόσο, ότι εκείνο που επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις, «ώστε να μη βρεθούμε και πάλι ενώπιον διλημμάτων, όπως στη Χάγη». Σε ερώτηση αν στη συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας θα θέσει νέο τελεσίγραφο για το σχέδιό του, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι εκείνο που αναμένεται να διαφανεί είναι αν πράγματι ο Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών, έχει οποιεσδήποτε προτάσεις να προβάλει για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή