Δύσθυμοι οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Δύσθυμοι οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση, καχυποψία, ανασφάλεια, σοβαρές ανησυχίες και ενστάσεις εξακολουθούν να καταγράφονται ως παγιωμένη διάθεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι των προτάσεων του πρωθυπουργού για το νέο εκλογικό νόμο και κυρίως για τις προθέσεις που υποκρύπτονται. Με αυτά τα αισθήματα τουλάχιστον προσήλθαν όσοι μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα στη χθεσινή ενημέρωση που τους έκανε ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και εξακολουθώντας και στη συνέχεια να διατηρούν τους προβληματισμούς τους, το βασικό πολιτικό ερώτημα που παραμένει είναι: «ποιοι θα ψηφίσουν τελικά αυτό τον νόμο, αν δεν γίνει αγνώριστος;» Κι αυτό, αφού το σύνολο όσων πήραν χθες τον λόγο -περί τους είκοσι- απορρίπτουν τη λίστα, απορρίπτουν τη «διπλή κάλπη», αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την κατάτμηση των περιφερειών. O υπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε τη λίστα και την «οριζόντια σταυροδοσία» ως θέματα ανοικτά προς συζήτηση και τυχόν απόσυρση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι μετά την ενημέρωση των βουλευτών και των τριών θερινών τμημάτων θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα, τέλη Σεπτεμβρίου, για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το ενδιαφέρον πάντως για τη συζήτηση ήταν μεγάλο και πήραν μέρος και βουλευτές που δεν μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα. «Εμείς εδώ είμαστε υπέρ των πολιτικών κομμάτων και όχι υπέρ των νόμων που καταργούν τα κόμματα. Πώς να γίνει συζήτηση για ένα νέο εκλογικό νόμο, όταν δεν σταθμίσεις σε ποια κοινωνία πας στο μέλλον και ποιος ο ρόλος του βουλευτή», σχολίασε με σαφή αρνητική διάθεση ο κ. Χρ. Παπουτσής, ενώ ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Δ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του με σαρκασμό: «Θα δουλεύουν τα άλογα για να τρώνε τα γαϊδούρια!»

Συγκρατημένες διαφωνίες

Από τους κατ’ εξοχήν γνώστες των εκλογικών συστημάτων οι κ. Π. Αυγερινός και Μιλτ. Παπαϊωάννου εξέφρασαν συγκρατημένες διαφωνίες: «Εχει θετικά και αρνητικά σημεία. Θα μπορούσε να ήταν καλύτερος» σχολίασε ο κ. Αυγερινός, ενώ ο κ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε τον νόμο σύνολο ιδεών προς συζήτηση: «Εγώ έχω εκφράσει διαφορετικές θέσεις, θα τις εκθέσω και ελπίζω να υπάρξει σύνθεση. Διαφωνώ με λίστες και διαφορετικές κάλπες». Υπήρξαν όμως και βουλευτές που προτίμησαν τον σαρκασμό και την ειρωνεία στις απαντήσεις τους: «Τζερτζελές να γίνεται», σχολίασε ο κ. Μαν. Σκουλάκης, ενώ ο κ. Δ. Κοσσυβάκης δήλωσε «ενθουσιασμένος με την κατάσταση στην κοινωνία και το σύστημα». «Εγώ ήμουν γιατρός του ΕΣΥ και έχω συμπάθειες και σε άλλα κόμματα. Αλλά, τελικά τι θέλουμε; Τον “βουλευτή- λάιφ στάιλ”, δηλαδή “στρογγυλές” πολιτικές, “στρογγυλός” πολιτικός λόγος;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Τρικάλων κ. X. Μάτης. Γνωστή η αντίθεση του υπουργού Επικρατείας κ. A. Ακριβάκη για τη λίστα, ο ίδιος επέμεινε και χθες, ενώ η κ. Ελένη Ανουσάκη δήλωσε «φοβισμένη με τις αλλαγές». O κ. Στ. Παπαθεμελής σε αντίθεση με αρκετούς άλλους που δήλωσαν ότι περιμένουν από τον υπουργό να ενημερωθούν, είχε διαβάσει τον νόμο και δήλωσε ότι «φαίνεται αναλογικότερος, άρα δικαιότερος». Παρ’ όλα αυτά δήλωσε πολέμιος της λίστας, αλλά ένθερμος υποστηρικτής της οριζόντιας σταυροδότησης: «Εμένα με ψηφίζουν πολίτες που μόνο για χάρη μου μένουν στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν το τέλειο η διπλή κάλπη». Ομως εξέφρασε σκεπτικισμό για την κατάτμηση των περιφερειών, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει εξαιρετικά προβλήματα και συναλλαγές με συνυποψηφίους στην πρώτη της τουλάχιστον εφαρμογή».

Για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ να δεσμευθούν από τώρα για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 απηύθυνε ο γραμματέας της K.E. της Ν.Δ. κ. Ευ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στην πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αν ο κ. Σημίτης επιθυμεί την ομαλότητα και την πολιτική σταθερότητα, ας δεσμευθεί από τώρα, πως όποιο κόμμα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και προτείνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το άλλο θα τον ψηφίσει», είπε ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον «Αθήνα 98.4».

O γραμματέας της K.E. της Ν.Δ. χαρακτήρισε «υποκριτική και εκ του πονηρού» την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τη στιγμή που διανύουμε προεκλογική περίοδο, όπως σημείωσε, και εκτίμησε ότι «εάν ο κ. Σημίτης ήθελε εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, θα φρόντιζε να θέσει τους όρους διεξαγωγής των επερχόμενων εκλογών και όχι να ασχολείται με τις εκλογές του 2008». Εξηγώντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μια κυβέρνηση που, τώρα προεκλογικά, κάνει διορισμούς, ανακοινώνει παροχές, λύνει όλα τα δήθεν ζητήματα με τα αυθαίρετα, ανακινεί το θέμα των Βορειοηπειρωτών και μονοπωλεί την κρατική τηλεόραση. Εμείς δεν αρνούμαστε γενικά το διάλογο, τον αρνούμαστε αυτήν τη συγκεκριμένη ώρα και για το συγκεκριμένο θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή