Ωρα αλήθειας για κωδικούς διοικητών

Ωρα αλήθειας για κωδικούς διοικητών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή, μεταφέρεται αύριο η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών, μιας και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση έχει κατατεθεί η τροπολογία για το «άνοιγμα» των κωδικών των πολιτικών προσώπων αλλά και των κρατικών λειτουργών, που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, ο κ. Καραμανλής θα τοποθετηθεί και θα προκαλέσει την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κόμματός του, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό, έχοντας ως δεδομένο ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ταχθεί δημόσια υπέρ της επέκτασης του ελέγχου και σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, ο αναδρομικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων, από το 1974 έως σήμερα, προτείνεται και τυπικά από τη Νέα Δημοκρατία μέσω σχετικής τροπολογίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, σε δύο νομοσχέδια. Οπως προβλέπεται τα θέματα τεχνικού χαρακτήρα και οι όποιες άλλες λεπτομέρειες που αφορούν στην εν λόγω διάταξη, θα καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα.

Για τα θέματα της διαφάνειας, δηλαδή τις δύο αυτές τροπολογίες, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σύσκεψη των βουλευτών – μελών του πρώτου τμήματος διακοπών της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ είχε τη δική του εσωκομματική σύσκεψη για τον εκλογικό νόμο. Τους βουλευτές ενημέρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Πρ. Παυλόπουλος, τόσο επί της ουσίας των προτάσεων όσο και επί της διαδικασίας, ζητώντας τους να δώσουν το παρών στη Βουλή όλες αυτές τις ημέρες.

Νομοθετική ρύθμιση

Η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει, όπως έγινε γνωστό, στη θέση που εκφράζει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή απαιτείται νομοθετική ρύθμιση παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί του αντιθέτου. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνδυάσει την πρότασή της για το άνοιγμα των κωδικών με την παρουσία, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Παρασκευή, του υπουργού Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκη, στον οποίον θα ζητηθεί, επιμόνως, να διευκρινίσει εάν εμμένει στην άποψη που έχει εκφράσει ότι η διεξαγωγή ελέγχου αλλά και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή