Ισότιμες με AEI οι στρατιωτικές σχολές

Ισότιμες με AEI οι στρατιωτικές σχολές

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) θα ονομάζονται στο εξής οι σχολές Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, με νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τερματίζοντας μια θλιβερή εκκρεμότητα ετών που ήθελε τους αξιωματικούς των Ε.Δ. μειωμένης εκπαιδευτικής και, αντιστοίχως, κοινωνικής επάρκειας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλες τις άλλες δυτικές δημοκρατίες. Τα ΑΣΕΙ θα είναι ισότιμα με τα πανεπιστήμια, από τα οποία δανείζονται και το θεσμικό πλαίσιο, καθώς αυτό έχει υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία και ερμηνεία από τη διοικητική πρακτική και τη νομολογία.

Πάντως, λόγω του στρατιωτικού χαρακτήρα των ΑΣΕΙ, διατηρείται η αυστηρή στρατιωτική διοικητική οργάνωσή τους κατά τρόπο που, όπως υποστηρίζει το ΥΕΘΑ, θα προφυλάξει αποτελεσματικά το στράτευμα από τον κίνδυνο «μπαχαλοποίησης» που τόσο ταλάνισε τα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που δεν είναι νοητό στις Ε.Δ. Στη νέα δομή, θα υπάρχουν Τμήματα και Τομείς, ενώ καταργούνται οι Εδρες. Για το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό θεσπίζονται διατάξεις ανάλογες με αυτές των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων σε ό,τι αφορά τα προσόντα εκλογής, εξέλιξης στις διαδικασίες κρίσεων κ.ο.κ. και απαιτούνται τυπικά προσόντα όπως κατοχή διδακτορικού τίτλου, επιστημονικό έργο και δημοσιεύσεις. Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση εκλεκτορικού σώματος αποτελουμένου τόσο από μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ όσο, το πιο σημαντικό, και από αξιωματικούς που εντάσσονται στο δυναμικό των ΑΣΕΙ για την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα για αυτόνομη επιστημονική έρευνα μέσω ειδικού λογαριασμού που έχει ήδη δημιουργήσει το ΥΕΘΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή