ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόθεν έσχες» σε αιρετούς αξιωματούχους

Διευρύνεται και σε νέες ομάδες του πολιτικού προσωπικού της χώρας ο συστηματικός έλεγχος των δηλώσεων «πόθεν έσχες», επεκτείνεται στο σύνολο σχεδόν των αιρετών, σε όλους τους θεσμούς η απαγόρευση για χρηματιστηριακές συναλλαγές, ενώ η απαγόρευση για συμμετοχή σε off shore εταιρείες αφορά όλα τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς και τους βουλευτές. Στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» των δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλεται διά νόμου η υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες», ενώ ο έλεγχός τους αυστηροποιείται, όμως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι ανά πάσα στιγμή -εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο- είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση σε περίπτωση που τους ζητηθεί από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Για όλες όμως τις ομάδες πολιτών, που είναι υπόχρεες στην κατάθεση δηλώσεων «πόθεν έσχες», αναζητείται τρόπος για ουσιαστικό και συστηματικό έλεγχο. Στελέχωση των οργάνων ελέγχου των δηλώσεων και νομοθετικές ρυθμίσεις προς επίτευξη των παραπάνω, αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. K. Σκανδαλίδης, επιδιώκοντας με ένα συντεταγμένο τρόπο να διευθετηθεί η σχέση πολιτικού και διοικητικού προσωπικού της χώρας με την «οικονομία», περιορίζοντας τα περιθώρια για κακόβουλες επιθέσεις και «ρίχνοντας φως» στις εστίες διαφθοράς, όπου υπάρχουν.

Προς τρεις κατευθύνσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, είναι οι παρεμβάσεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες. H πρώτη αφορά τον αναδρομικό και συγκριτικό έλεγχο των δηλώσεων των βουλευτών από το 1990. Για το λόγο αυτό ενισχύεται ο υφιστάμενος μηχανισμός της Βουλής, με ορκωτούς λογιστές, ενώ βελτιώνεται και επεκτείνεται η ηλεκτρονική υποδομή για την επεξεργασία των δηλώσεων. H δεύτερη αφορά τη νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να είναι ο πρώτος νόμος που θα ψηφίσει η Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα προβλέπει:

– Επέκταση της απαγόρευσης για χρηματιστηριακές αλλαγές, εκτός από τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, σε βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες.

– Επέκταση της απαγόρευσης συμμετοχής σε off shore εταιρείες, εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης και σε βουλευτές.

– Το συστηματικό -και όχι δειγματοληπτικό που ισχύει σήμερα- έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες, νομαρχών, δημάρχων μεγάλων πόλεων, δικαστικών λειτουργών, μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης και στελεχών της διοίκησης που εμπλέκονται με κρατικές προμήθειες.

Ποιοι θα υποχρεούνται

Με την τρίτη παρέμβαση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, με ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη Βουλή, θα καθοριστούν οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που θα υποχρεούνται στην υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες. Επιδίωξη είναι από τους περίπου 600.000, ο αριθμός να περιοριστεί στους 150.000, μεταξύ των οποίων οι υπάλληλοι σε οικονομικές υπηρεσίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υπηρεσίες υγείας κ.ά. Για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών είναι σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας κοινής βάσης δεδομένων, από το ΚΕΠΥΟ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που θα διενεργεί και τον σχετικό έλεγχο.